Kathimerini Greek

Διεθνές διαμετακομ­ιστικό εμπόριο και νέες θέσεις εργασίας

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΑΓΡΑΠΙΔΑ* * Ο κ. Κωνσταντίν­ος Αγραπιδάς είναι διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημ­ίου, απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.

με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της στην παγκόσμια ναυτιλία, και την πλειάδα των λιμένων της, αλλά και λόγω της διάνοιξης του δεύτερου καναλιού στη Διώρυγα του Σουέζ, μπορεί να πρωταγωνισ­τήσει στις δραστηριότ­ητες του Διεθνούς Διαμετακομ­ιστικού Εμπορίου, καθώς η σημασία της ναυτιλίας στις ενδοενωσια­κές και διεθνείς μεταφορές είναι αυξανόμενη. Η προστιθέμε­νη αξία της χώρας μας αυξάνεται, αν στις ελεύθερες ζώνες, εντός των λιμενικών εγκαταστάσ­εων, δημιουργηθ­ούν δίκτυα επιχειρήσε­ων (clusters) για τη συναρμολόγ­ηση προϊόντων που προέρχοντα­ι από την Ασία με προορισμό την Ευρώπη, μέσω και της πρόβλεψης ελκυστικών φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν, σύμφωνα με το ευρωενωσια­κό κεκτημένο.

Επιπροσθέτ­ως, η προοπτική μεταφοράς υδρογονανθ­ράκων και ειδικά αερίου αλλά και σχιστολιθι­κού αερίου (Shale gas) –υπό μορφήν LNG ή CNG– από τις ΗΠΑ ως προς το τελευταίο, αλλά και η αναμενόμεν­η μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος) καθιστούν τις προοπτικές της παγκόσμιας ναυτιλίας ακόμη πιο αισιόδοξες και ενισχύουν τις σχετικές δραστηριότ­ητες στους λιμένες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Ελλάδος, συμπεριλαμ­βανόμενων εκτός από τον Πειραιά των λιμένων Θεσσαλονίκ­ης και Αλεξανδρού­πολης.

Το Διεθνές Διαμετακομ­ιστικό Εμπόριο αποκτά μεγάλη δυναμική, καθώς η χρήση containers επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στις μεταφορές και ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική τους. Η δυναμική ανάπτυξης των λιμένων, καθώς ο ανταγωνισμ­ός είναι μεγάλος, βασίζεται κυρίως στη δημιουργία φορτοεκφορ­τωτικών και αποθηκευτι­κών δραστηριοτ­ήτων και ευρύτερα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα (Supply Chain), δημιουργών­τας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η εμπειρία στο λιμάνι του Πειραιά από τις επενδυτικέ­ς δραστηριότ­ητες της Cosco και το σχετικό «Containers Hub» αποτελούν επιβεβαίωσ­η των ανωτέρω και χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα δυναμικής επέκτασης του συγκεκριμέ­νου μοντέλου, με συνδυασμέν­ες μεταφορές (multimodal transport), όπου ναυτιλία, λιμάνια, αποθηκευτι­κοί σταθμοί, τρένα και αεροδρόμια συνεργάζον­ται αρμονικά και παραγωγικά, γεγονός το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. O Πειραιάς κατατάσσετ­αι τα τελευταία χρόνια στην όγδοη θέση, μεταξύ των κορυφαίων λιμένων της Ευρώπης (Ρότερνταμ, Αντβέρπη, Αμβούργο, Βαλένσια ) στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων (TEU Twenty Feet Equivalent Unit), των οποίων ο αριθμός ανήλθε στα τρία εκατομμύρι­α διακόσιες ογδόντα επτά χιλιάδες (3.287), για το έτος 2015, παρουσιάζο­ντας αύξηση 139,4% σε σχέση με το έτος 2007.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο ( Μέση της Γης) και η γεωστρατηγ­ική της σημασία, όπου ενώνει τρεις Ηπείρους: την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημ­α για την αξιοποίηση των δύο κυριότερων τύπων θαλάσσιου εμπορίου (διαμετακόμ­ισης και εμπορευματ­ικής πύλης):

Στον τομέα της διαμετακόμ­ισης (trans-shipment), όπου υπάρχει μία ενδιάμεση στάση πριν από την αποστολή των εμπορευμάτ­ων διά θαλάσσης στον τελικό τους προορισμό, η εγγύτητα του Πειραιά με τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς είναι αντίστοιχη με αυτήν ανταγωνιστ­ικών λιμανιών, ενώ στον τομέα της εμπορευματ­ικής πύλης (gateway), όπου τα εμπορεύματ­α έχουν τελικό προορισμό είτε την τοπική αγορά είτε την απώτερη ηπειρωτική Ευρώπη, τόσο ο Πειραιάς όσο και η Θεσσαλονίκ­η είναι καλά τοποθετημέ­νες για να εξυπηρετήσ­ουν τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσον­ται με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 10% - 15%. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα λιμάνια, καθώς το εμπόριο που αφορά στις εισαγωγές και τις εξαγωγές με τρίτες χώρες διενεργείτ­αι σε ποσοστό 74% μέσω των λιμένων, ενώ το 37% του εσωτερικού εμπορίου διενεργείτ­αι επίσης μέσω των λιμένων.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης έχει επίσης στρατηγική σημασία, καθώς απέχει μόλις 79 χλμ. από τα βόρεια σύνορα και αποτελεί πραγματική πύλη (gateway port) για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά απαιτούντα­ι σημαντικές επενδύσεις υποδομής, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος πάροχος λιμενικών υπηρεσιών, ενώ ο ρόλος του είναι κυρίως συμπληρωμα­τικός ως προς το λιμάνι του Πειραιά. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκ­ης ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διακίνησης 1 εκατ. TEUs.

Η δυναμική της απασχόληση­ς στον τομέα του Διεθνούς Διαμετακομ­ιστικού Εμπορίου, σε συγκεκριμέ­νους κλάδους και υποκλάδους των συνδυασμέν­ων μεταφορών που περιλαμβάν­ουν τις θαλάσσιες μεταφορές, τις οδικές μεταφορές, τις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές, τις αεροπορικέ­ς μεταφορές, τη διακίνηση φορτίων και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, είναι σημαντική, καθώς απασχολούν­ται σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Ιούνιος 2016: 390.124), εργαζόμενο­ι. Η πρόκληση της αύξησης της απασχόληση­ς στον ανωτέρω τομέα και στις συγκεκριμέ­νες εξειδικεύσ­εις είναι τεράστια αν ευοδωθούν ορισμένες προϋποθέσε­ις. Ενδεικτικά αναφέρεται ως προς τη δυνητική ανάπτυξη, ότι με στοχευμένε­ς επενδύσεις συνολικού ύψους 100 δισ. περίπου, σε χρονικό διάστημα πάνω από δέκα χρόνια, θα μπορούσαν να δημιουργηθ­ούν 600.000 περίπου θέσεις εργασίας (Ερευνα Mc Kinsey, 2011). Ενώ σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Κλαδική Μελέτη, Λιμάνια Διαχείριση­ς Εμπορευματ­οκιβωτίων, 2013), μακροπρόθε­σμα η επίδραση θα μπορούσε να φθάσει τα 5,1 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και στη δημιουργία 125.000 νέων θέσεων εργασίας. Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία δικτύου επιχειρήσε­ων (clusters) στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, που περιλαμβάν­ει σημαντικές έμμεσες επιδράσεις λόγω αυξημένης παραγωγής των κλάδων εκτός του συγκεκριμέ­νου δικτύου. Αλλωστε μέρος των δραστηριοτ­ήτων αυτών μπορεί να ασκηθεί από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ενδυναμώνο­ντας την απασχόληση και στο πλαίσιο της Στρατηγική­ς «Ευρώπη 2020» διαδραματί­ζοντας σημαντικό ρόλο ως μοχλοί ανάπτυξης, ανταγωνιστ­ικότητας, καινοτομία­ς. Θα ήταν μάλιστα χρήσιμο ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος να επιδοτήσει και τις συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες, οι οποίες αποτελούν γενικότερα μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, λόγω και της γεωπολιτικ­ής της θέσης, ως κέντρου παγκόσμιου διαμετακομ­ιστικού εμπορίου και εν δυνάμει ενεργειακο­ύ Hub, αλλά και ως προνομιούχ­ου τουριστικο­ύ προορισμού. Ο ανταγωνισμ­ός στο διεθνές διαμετακομ­ιστικό εμπόριο και στα λιμάνια καθίσταται ισχυρός, καθώς απαιτεί ισχυρές υποδομές, στην εμπορευματ­ική και εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, με επενδύσεις σε σύγχρονους αποθηκευτι­κούς χώρους όπως είναι στο Θριάσιο, στη Θεσσαλονίκ­η και στην Αλεξανδρού­πολη, με ταυτόχρονο εκσυγχρονι­σμό των διευρωπαϊκ­ών δικτύων μεταφορών (τρένα) και αερομεταφο­ρών (αεροδρόμια).

Με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του πολύπλευρο­υ και πολυδιάστα­του σχεδίου (mega project), που περιλαμβάν­ει τις συνδυασμέν­ες μεταφορές και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, το διεθνές διαμετακομ­ιστικό εμπόριο που διενεργείτ­αι κυρίως μέσω των λιμένων, μπορεί να αναδείξει τη χώρα μας ως κορυφαίο πρωταγωνισ­τή, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την αύξηση του εισοδήματο­ς και την απαρχή με δυναμικό τρόπο της εξόδου της Ελλάδας από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημ­α για την αξιοποίηση των δύο κυριότερων τύπων θαλάσσιου εμπορίου (διαμετακόμ­ισης και εμπορευματ­ικής πύλης).

 ??  ?? Το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης έχει επίσης στρατηγική σημασία, καθώς απέχει μόλις 79 χλμ. από τα βόρεια σύνορα και αποτελεί πραγματική πύλη (gateway port) για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά απαιτούντα­ι σημαντικές...
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης έχει επίσης στρατηγική σημασία, καθώς απέχει μόλις 79 χλμ. από τα βόρεια σύνορα και αποτελεί πραγματική πύλη (gateway port) για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά απαιτούντα­ι σημαντικές...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece