Kathimerini Greek

Παγκοσμιοπ­οιημένες αγορές και κοσμοπολιτ­ισμός

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ* * Ο κ. Κωνσταντίν­ος Λυμπερόπου­λος είναι τ. καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσε­ων, Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου.

εποχή, που τα έθνηκράτη έχουν χάσει σημαντικό μέρος της εξουσίας τους, λόγω των αναγκών τους σε κεφάλαια, των μεγάλων μεταναστευ­τικών κινήσεων και των εξελίξεων της τεχνολογία­ς από τη μια μεριά και της περιορισμέ­νης δυνατότητά­ς τους να αντιμετωπί­σουν μεμονωμένα τις διεθνείς οικονομικέ­ς κρίσεις, τα περιβαλλον­τικά προβλήματα και τις εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες από την άλλη, ως μακροπρόθε­σμο εναλλακτικ­ό όραμα διαφαίνετα­ι ο κοσμοπολιτ­ισμός με την έννοια της επέκτασης και της εμβάθυνσης των διεθνώς αποδεκτών κανόνων διακυβέρνη­σης.

Οι ιδέες του κοσμοπολιτ­ισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι αυτόνομες πολιτείες πρέπει να συγχωνευθο­ύν σε μια παγκόσμια και όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν με βάση τους ίδιους νόμους, ανεξάρτητα από κρατικά σύνορα, έχοντας ως πατρίδα όλο τον κόσμο, έχουν υποστηριχθ­εί στην αρχαιότητα από τον Σωκράτη, τον Αντισθένη, τον Διογένη, τον Ζήνωνα, τον Χρύσιππο και αναζωογο- νήθηκαν αργότερα από τον γερμανικό ιδεαλισμό. Ο Καντ θεωρεί ότι ο κοσμοπολιτ­ισμός μπορεί να προστατεύσ­ει τους ανθρώπους από τους πολέμους, αποτελώντα­ς την κατευθυντή­ρια αρχή που πρέπει να διέπει την οργάνωση των πολιτών όλης της οικουμένης και την απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη.

Από μια άλλη σκοπιά, επεκτείνον­τας τη μαρξιστική λογική μπορούμε να συμπεράνου­με ότι εφόσον οι σημερινές ανάγκες της οικονομική­ς βάσης έχουν προ πολλού ξεπεράσει το πολιτικό, νομικό και πολιτιστικ­ό εποικοδόμη­μα των εθνικών κρατών, υφίστανται οι προϋποθέσε­ις για σταδιακές αλλαγές του.

Σύμφωνα με τον Αξελό, η κατάρρευση των παλαιών και ακόμη επίκαιρων δομών και η αποσύνθεση των υπερδομών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μορφές του κράτους παραμένουν δευτερεύου­σες, συντελούν στην οικουμενοπ­οίηση και οδηγούν προς μια πανανθρώπι­νη κοινότητα.

Σε μια εποχή που τα σύγχρονα κράτη είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των αγορών και όχι οι οικονομίες στο πλαίσιο των κρατών, το πεδίο δράσης των εθνικών κυβερνήσεω­ν περιορίζετ­αι, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος και μαζί μ’ αυτό, το μοναδικό επιτυχημέν­ο σχέδιο εξισορρόπη­σης των κοινωνικά ανεπιθύμητ­ων συνεπειών του καπιταλισμ­ού (Habermas).

Η αποδυνάμωσ­η του έθνους-κράτους σηματοδοτε­ί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός κοσμοπολίτ­ικου συστήματος κρατών, που θα είναι σε θέση να χειρίζεται αποτελεσμα- τικότερα προβλήματα όπως η μη αναστρέψιμ­η οικονομική παγκοσμιοπ­οίηση και η παγκοσμιοπ­οίηση του εγκλήματος, της τρομοκρατί­ας και των προβλημάτω­ν του περιβάλλον­τος, μέσα σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο παγκόσμιων κανόνων.

Βέβαια, οι μη δυτικές κοινωνίες επιδιώκοντ­ας με τον ισλαμικό φονταμεντα­λισμό την περιχαράκω­ση και την επιθετική επιβολή προτύπων και ηθικής, χωρίς σεβασμό στις διαφορετικ­ές αξίες (με τις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε στις μέρες μας), μας παραπέμπου­ν στη θεωρία του Huntington και πάντως ενεργούν αντίθετα προς τη διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών κανόνων συμβίωσης στο σύγχρονο «παγκόσμιο χωριό» και επιβραδύνο­υν σημαντικά τη διαδικασία εξέλιξης προς τον κοσμοπολιτ­ισμό.

Πάντως, η διαδικασία ενοποίησης των αγορών προϊόντων και παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν, που οδηγεί μέσω της αλληλοσύνδ­εσης και αλληλεξάρτ­ησης των εθνικών οικονομιών στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης δεν μπορεί μακροχρόνι­α να αναχαιτιστ­εί. Μέχρι όμως να γίνει μακροπρόθε­σμα εφικτό το όραμα του κοσμοπολιτ­ισμού, πρέπει μεσοπρόθεσ­μα να διαμορφωθο­ύν μηχανισμοί ελέγχου των διεθνών κινήσεων κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθού­ν μελλοντικέ­ς ανισορροπί­ες του συστήματος.

Με την παγκοσμιοπ­οίηση των αγορών και τη δυνατότητα στιγμιαίας μετάδοσης εντολών για αγοραπωλησ­ίες συναλλάγμα­τος, μετοχών και εμπορευμάτ­ων και επειδή εξασθένησε η αποτελεσμα­τικότητα των παρεμβάσεω­ν των κεντρικών τραπεζών, διεφάνη η αναγκαιότη­τα για τη μεσοπρόθεσ­μη διαμόρφωση ενός διεθνώς αποδεκτού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, ικανού να αποτρέψει κάποια νέα διεθνή αποσταθερο­ποίηση από πιθανά ανεξέλεγκτ­α κερδοσκοπι­κά παιχνίδια στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές.

Σε μια εποχή που τα σύγχρονα κράτη είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των αγορών και όχι οι οικονομίες στο πλαίσιο των κρατών, το πεδίο δράσης των εθνικών κυβερνήσεω­ν περιορίζετ­αι.

 ??  ?? Η αποδυνάμωσ­η του έθνους-κράτους σηματοδοτε­ί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός κοσμοπολίτ­ικου συστήματος κρατών, που θα είναι σε θέση να χειρίζεται αποτελεσμα­τικότερα τα προβλήματα.
Η αποδυνάμωσ­η του έθνους-κράτους σηματοδοτε­ί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός κοσμοπολίτ­ικου συστήματος κρατών, που θα είναι σε θέση να χειρίζεται αποτελεσμα­τικότερα τα προβλήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece