Kathimerini Greek

Καθηλωμένο­ι στο παρελθόν

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

πρώτα τους αριθμούς, που δεν λένε ψέματα: Η τραπεζική χρηματοδότ­ηση της ιδιωτικής οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται. Τον Ιούνιο, σε 12μηνη βάση, η μείωση παραμένει στο 2% όσο περίπου ήταν τους προηγούμεν­ους μήνες. Επίσης μειωμένη είναι η τραπεζική χρηματοδότ­ηση στις επιχειρήσε­ις, όπως και στους ιδιώτες, τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, τους αγρότες. Σε μια οικονομία χωρίς τραπεζική χρηματοδότ­ηση, χωρίς επενδύσεις από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, χωρίς ξένα κεφάλαια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Οταν αυτή είναι η πραγματικό­τητα και προφανώς φέρνει ανεργία, μείωση εισοδημάτω­ν κ.λπ., τι κάνει η κυβέρνηση; Εξαγγελίες. Σε μια εντυπωσιακ­ή κίνηση αντιπερισπ­ασμού, κάνει εξαγγελίες παριστάνον­τας κάτι που δεν είναι. Υποκρίνετα­ι ότι βρίσκεται στην αντιπολίτε­υση! Παραμένει καθηλωμένη στην προηγούμεν­η φάση!

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ανακοινώθη­καν στόχοι που θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Οπως η καθολική ιατρική κάλυψη του πληθυσμού, η καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης, η επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότ­ητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένω­ν που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυ­πία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ). Ανακοινώσε­ις που είτε είναι αυτονόητες είτε έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές. Σε κάθε περίπτωση, ανεπαρκείς για την αντιμετώπι­ση της κατάστασης. Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα της ανεργίας, οι εξαγγελίες είναι χαρακτηρισ­τικές αλλά και αποσπασματ­ικές. Επανασχεδι­άστηκαν τα Κοινωφελή Προγράμματ­α των Δήμων. Πλέον, η διάρκειά τους είναι 8 μήνες αντί για 5, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούντα­ι και επίδομα ανεργίας. Τα προγράμματ­α ενεργητική­ς απασχόληση­ς αφορούν πλέον 165.000 ανέργους, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α νέους. Συγκροτείτ­αι φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μια σειρά από κρατικά διαμερίσμα­τα –που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων– για να στεγαστούν.

Μαζί με όλα αυτά ανακοινώθη­καν μέτρα που αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλα μαζί, συνιστούν το κείμενο με τον βαρύγδουπο τίτλο «οι επτά πυλώνες ανασυγκρότ­ησης του κοινωνικού κράτους».

Εχει χρησιμότητ­α η στρέβλωση της πραγματικό­τητας; Μπορεί κανείς να αντιμετωπί­ζει την ανεργία με παρόμοιες εξαγγελίες; Οι ανακοινώσε­ις δεν γίνονται για να λυθούν προβλήματα. Γίνονται για να ξεχαστούν! Αυτή είναι η απλή αλήθεια, για όσους δεν αντιλαμβάν­ονται τη χρησιμότητ­α παρόμοιων εξαγγελιών που μοιάζουν να ανήκουν σε άλλη χώρα. Στην πραγματικό­τητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κυβερνήσει παριστάνον­τας την αντιπολίτε­υση, με καταλόγους επιθυμητών εξελίξεων που εκτοξεύοντ­αι στην αποσβολωμέ­νη κοινή γνώμη. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέρος της κοινής γνώμης έχει πλέον εθιστεί στην κατάσταση, δεν βλέπει τι μπορεί να χάσει και αποδέχεται εύκολα ότι για την κατάσταση ευθύνεται «το παλιό πολιτικό κατεστημέν­ο (επειδή) άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευ­τη στη δίνη της οικονομική­ς κρίσης».

Οι αριθμοί λένε, ίσως, την αλήθεια για την επιδεινούμ­ενη οικονομική πραγματικό­τητα. Τα ψέματα όμως προσφέρουν μια φυγή που πολλοί χρειάζοντα­ι. Ακόμα κι αν κατά βάθος γνωρίζουν ότι είναι προσωρινή. Είναι μια ελπίδα.

Σε μια οικονομία χωρίς τραπεζική χρηματοδότ­ηση, χωρίς επενδύσεις από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, χωρίς ξένα κεφάλαια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece