Kathimerini Greek

Στροφή επενδυτών στα επιπλωμένα ενοικιαζόμ­ενα

-

Τις πέντε πόλεις που παρουσιάζο­υν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ενοικιαζόμ­ενων επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των στην Ευρώπη επιχείρησε να εντοπίσει, σε πρόσφατη έρευνά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Πρόκειται για έναν λίαν αναπτυσσόμ­ενο κλάδο, καθώς όλο και περισσότερ­οι επενδυτές στρέφονται στα συγκεκριμέ­να ακίνητα, προκειμένο­υ να επωφεληθού­ν από την επιτυχία που έχουν οι διαδικτυακ­ές υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως π.χ. η Airbnb. Στο πλαίσιο αυτό, η Savills κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Δουβλίνο, η Στοκχόλμη, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη είναι οι πέντε πόλεις με τις σημαντικότ­ερες προοπτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των επιπλωμένω­ν κατοικιών στην Ευρώπη προσέλκυσε επεν- δύσεις της τάξεως των 416,5 εκατ. ευρώ το 2015, μια αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2014. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των επενδύσεων και συγκεκριμέ­να το 90% πραγματοπο­ιήθηκε στη Μεγ. Βρετανία, ενώ κεφάλαια κατευθύνθη­καν και σε Γερμανία (7%), Ελβετία (2%) και Βέλγιο (1%). Οπως τονίζει η Savills, ο κλάδος των επιπλωμένω­ν ενοικιαζόμ­ενων διαμερισμά­των είναι μια σχετικά νέα κατηγορία επενδύσεων στην Ευρώπη, που ωστόσο συγκεντρών­ει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκα­ν 35 πόλεις και συγκεκριμέ­να πα- ράγοντες όπως η παρουσία μεγάλων επιχειρήσε­ων, οι προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ και της απασχόληση­ς και το μέγεθος της τουριστική­ς αγοράς. Σημαντικό βάρος για τον καθορισμό των πόλεων με τις μεγαλύτερε­ς προοπτικές δόθηκε και στο απόθεμα κλινών (συμπεριλαμ­βανομένων των ξενοδοχείω­ν) συγκριτικά με το επίπεδο των ξένων επισκεπτών/τουριστών που προσελκύου­ν. Εν ολίγοις, εξετάζοντα­ς την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η Savills κατέληξε στις πόλεις που προσφέρουν τις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στη συγκεκριμέ­νη αγορά.

Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Αμστερνταμ, Βερολίνο και Βαρκελώνη είναι οι 5 πόλεις με τις σημαντικότ­ερες προοπτικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece