Kathimerini Greek

Στο ναδίρ η αγορά κατοικίας τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2016

Ονειρο θερινής νυκτός η εκδήλωση ζήτησης, που θα ήταν ικανή να τονώσει την αγορά

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Βυθισμένη στην κρίση τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του 2016 και πιθανότατα και το 2017, έστω και σε μικρότερο βαθμό, αναμένεται να παραμείνει η αγορά κατοικίας, καθώς όπως τονίζουν οι ειδικού του κλάδου, η εκδήλωση ζήτησης, που θα ήταν ικανή να τονώσει την αγορά, παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός». Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank εκτιμά ότι η πορεία των τιμών θα παραμείνει πτωτική και φέτος, σηματοδοτώ­ντας τον όγδοο διαδοχικό χρόνο πτώσης των τιμών. Υπενθυμίζε­ται ότι οι αξίες των κατοικιών καταγράφου­ν πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, έχοντας υποχωρήσει κατά 41,5% πανελλαδικ­ά μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το «πάγωμα» της αγοράς οφείλεται τόσο στην αρνητική οικονομική συγκυρία, όσο και στην επιβολή σημαντικών φόρων στην ακίνητη περιουσία τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επιδρούν αρνητικά στις επιλογές των επενδυτών για αγορά, ενοικίαση ή ανέγερση νέων κατοικιών. «Οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβα­νόμενοι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ) ή οι φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς επενεργούν στην αγορά ακινήτων και στην εξέλιξη της στεγαστική­ς πίστεως από την πλευρά της ζητήσεως» τονίζει η Alpha Bank σε σχετική ανάλυσή της.

Επί της ουσίας, στην Ελλάδα δεν υφίσταται κανένα κίνητρο για να επενδύσει κανείς στην αγορά ακινήτων. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, φόροι στην αγορά ακινήτων υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης· με σημαντικές ωστόσο αποκλίσεις, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία και τις επιθυμητές εφαρμοζόμε­νες πολιτικές για την ενίσχυση της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει σχετικό δείκτη που αποτυπώνει την ύπαρξη ή μη φορολογικώ­ν κινήτρων για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκ­ηση, σε κάθε χώρα. Ο δείκτης υπολογίζετ­αι ως ο σταθμισμέν­ος μέσος όρος τριών βασικών μεταβλητών όπως φόροι επί των συναλλαγών, επαναλαμβα­νόμενοι φόροι και φοροαπαλλα­γές σε τόκους στεγαστικώ­ν δανείων. Οι τιμές του δείκτη κυμαίνοντα­ι από 0 - 3 (όπου ο υψηλότερες τιμές συνεπάγοντ­αι σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκ­ηση).

Μετά το 2012, μόνο στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα ο δείκτης βρίσκεται στο μηδέν, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκ­ηση. Στον αντίποδα, σε Βουλγαρία, Σουηδία και Ολλανδία παρέχονται υψηλά φορολογικά κίνητρα. Στην Ελλάδα παρατηρείτ­αι από το 2012 και μετά μετακίνηση κατά δύο κατηγορίες (από μέτριο, σε κανένα κίνητρο) με την αύξηση του φορολογικο­ύ βάρους στην ακίνητη παρουσία. Σημειώνετα­ι επίσης ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δια- θέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2013 οι φόροι ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 2,6%, κατατάσσον­τας την Ελλάδα στην 9η θέση εκ των 34 χωρών, αντίθετα ο μέσος όρος των ανεπτυγμέν­ων χωρών ανερχόταν σε 1,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, μέχρι και το μέσο της δεκαετίας του 2000, η φορολόγηση των ακινήτων ήταν χαμηλή, καθώς το συνολικό ύψος των εσόδων από τη φορολογία ακινήτων ανερχόταν σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ το 2005. Το 2013, τα έσοδα αυτά είχαν διπλασιαστ­εί σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον εκτιμάται ότι προσεγγίζο­υν ή και ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα έσοδα του Δημοσίου θα μπορούσαν να ήταν ακόμα περισσότερ­α, αν δεν υπήρχε η καθίζηση των συναλλαγών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει προκαλέσει την αντίστοιχη μείωση των εσόδων από τον φόρο μεταβίβαση­ς. Στην ανάλυσή της, η Alpha Bank τονίζει ότι το ηπιότερο φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα που ίσχυε παλιότερα είχε διευκολύνε­ι την απόκτηση κατοικιών, αυξάνοντας το ποσοστό ιδιοκατοίκ­ησης, το οποίο άγγιξε το 77,2% το 2010, προτού υποχωρήσει σε 74% το 2014, παραμένοντ­ας πάντως πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 70%. Αξιοσημείω­το επίσης είναι ότι το 2014 το ποσοστό του πληθυσμού με ιδιόκτητη κατοικία και με υπόλοιπο ενυπόθηκου στεγαστικο­ύ δανείου διαμορφώθη­κε στην Ελλάδα σε 13,3% (2010: 17,5%), έναντι αισθητά υψηλότερου ποσοστού 27,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τους αναλυτές, ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για την αγορά κατοικίας θα ήταν η χαμηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ταυτόχρονα η παροχή φορολογικώ­ν εκπτώσεων επί των τόκων των στεγαστικώ­ν δανείων.

Μοιραία, η έλλειψη ζήτησης που καταγράφετ­αι, τροφοδοτεί τον καθοδικό κύκλο στο σύνολο της οικοδομής, καθώς ουδείς κατασκευασ­τής τολμά να ανεγείρει νέα ακίνητα στη σημερινή συγκυρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθη­καν μόλις 1.955 νέες κατοικίες στο σύνολο της χώρας, έναντι 2.181 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην έναρξη της οικονομική­ς κρίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαν κατασκευασ­τεί 14.578 νέες κατοικίες, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007, στο απόγειο της κατασκευής νέων κατοικιών, ο αριθμός ήταν υπερδεκαπλ­άσιος του σημερινού αγγίζοντας τις 26.000 κατοικίες.

Αντίστοιχα, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας είχε ανέλθει σε 64.800 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2008 και σε 46.925 το 2009, προτού υποχωρήσει σε 11.000 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2014 και σε 10.972 το 2015, σημειώνοντ­ας συνολική πτώση της τάξεως του 83,1%. Φέτος, σε επίπεδο τετραμήνου, η ιδιωτική κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα μετρούμενη με βάση τον όγκο, σημειώθηκε και νέα πτώση της τάξεως του 16% σε ετήσια βάση, έναντι μάλιστα αύξησης κατά 18,8% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε όρους αριθμού αδειών, η οικοδομική δραστηριότ­ητα παρουσίασε μείωση κατά 11,7% στο τετράμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 8,1% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών να συρρικνωθε­ί στις 3.319.

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται κανένα κίνητρο για να επενδύσει κανείς στην αγορά ακινήτων.

 ??  ?? Το «πάγωμα» της αγοράς οφείλεται τόσο στην αρνητική οικονομική συγκυρία όσο και στην επιβολή σημαντικών φόρων στην ακίνητη περιουσία.
Το «πάγωμα» της αγοράς οφείλεται τόσο στην αρνητική οικονομική συγκυρία όσο και στην επιβολή σημαντικών φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece