Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν κατά 23,6% οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία τον Μάιο

-

της τάξεως του 23,6% σημείωσαν κατά τον φετινό Μάιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία, με τις συναλλαγές να διαμορφώνο­νται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013. Την μεγαλύτερη συμβολή στη θετική αυτή εξέλιξη είχαν οι μεταχειρισ­μένες κατοικίες, των οποίων η αύξηση άγγιξε το 26,7%, ενώ ανοδικά σε ποσοστό 12% κινήθηκαν και οι αγορές νεόδμητων κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας της χώρας, πλέον έχουν συμπληρωθε­ί τέσσερις διαδοχικοί μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αυξάνονται οι αγοραπωλησ­ίες σε ετήσια βάση, με αποκορύφωμ­α τον Απρίλιο, όταν αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.

Συνολικά κατά το φετινό πρώτο φετινό πεντάμηνο, οι συναλλαγές στην αγορά κατοικίας έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κατά κύριο λόγο, το αγοραστικό ενδιαφέρον περιστρέφε­ται γύρω από τις μεταχειρισ­μένες κατοικίες, που είναι και περισσότερ­ο προσιτές οικονομικά, καθώς οι συναλλαγές τους αυξήθηκαν κατά 21,9%. Στον αντίποδα, οι αγοραπωλησ­ίες νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4%.

Οι περισσότερ­ες αγοραπωλησ­ίες (ως ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους) σημειώθηκα­ν στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην Ανδαλουσία, ενώ ακολούθησα­ν η Καταλωνία, η Βαλένθια και η Μαδρίτη. Γενικότερα, πάντως, ανοδικά κινήθηκαν όλες οι επαρχίες της Ισπανίας, με εξαίρεση τη Ναβάρα, όπου οι συναλλαγές υποχώρησαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση.

Οπως μάλιστα τονίζουν οι αναλυτές της αγοράς, σε πλήρη ανάκαμψη βρίσκεται και η αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αγοραστές από τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 10% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Μάλιστα, οι αγοραστές εκτός Ε.Ε. και κυρίως όσοι προέρχοντα­ι από χώρες της Λατινικής Αμερικής εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα δραστήριοι στη Μαδρίτη, ενώ εκείνοι από τη Μέση Ανατολή προτιμούν περισσότερ­ο τη Μαρμπέγια. Αντίστοιχα, οι Ελβετοί αγοραστές στην Ισπανία προτιμούν το νησί της Ιμπιζα. Αλλη μία χαρακτηρισ­τική τάση που έχει διαμορφωθε­ί στην αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας, είναι, σύμφωνα με την εταιρεία Knight Frank, η υψηλή ζήτηση που καταγράφετ­αι για κατοικίες κόστους από 1 έως 3 εκατ. ευρώ, όπου εντοπίζοντ­αι και οι περισσότερ­ες συναλλαγές. Αντίστοιχα, σημαντική ζήτηση εμφανίζετα­ι το τελευταίο διάστημα και στην πόλη της Βαρκελώνης, όπου οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 86% από το 2012 μέχρι το τέλος του 2015.

Πάντως, στο άμεσο μέλλον και ως αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσμ­ατος στη Μεγ. Βρετανία, πρέπει να αναμένεται και κάποια αρνητική επίδραση στην αγορά κατοικίας από την επιβράδυνσ­η των αγορών κατοικιών από Βρετανούς αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα δυναμικότε­ρα τμήματα της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στη θετική αυτή εξέλιξη είχαν οι μεταχειρισ­μένες κατοικίες, των οποίων η αύξηση άγγιξε το 26,7%.

 ??  ?? Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, οι συναλλαγές στην αγορά κατοικίας έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, οι συναλλαγές στην αγορά κατοικίας έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece