Kathimerini Greek

Η καθιστική ζωή κοστίζει 67,5 δισ. δολ. παγκοσμίως

Ερευνητές του περιοδικού The Lancet αποτύπωσαν τις συνέπειες ανά τον κόσμο

-

Δαπανηρότα­τη και νοσηρότατη αποδεικνύε­ται η καθιστική ζωή για όλα τα συστήματα υγείας και συνταξιοδό­τησης. Το τίμημα είναι επαχθές και ανέρχεται στα 67,5 δισ. διεθνώς, εκ των οποίων το 40%, δηλαδή τα 27,8 εκατ. δολάρια, βαραίνει μόνον τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αφορούν το 2013 και προέρχοντα­ι από έρευνα του περιοδικού The Lancet. Οι ερευνητές, πάντως, θεωρούν τους υπολογισμο­ύς συντηρητικ­ούς και δεν αποκλείουν τα πραγματικά ποσά να είναι διπλάσια ή τριπλάσια. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη φυσικής δραστηριότ­ητας έχει καταταγεί ως μία από τις βασικές αιτίες θανάτου για τα δεδομένα του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα 67,5 δισ. δολάρια επιμερίζον­ται σε δαπάνες που αναλαμβάνο­υν τα νοικοκυριά για τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ασφάλειες), για έμμεσα κόστη (π.χ. απώλειες στην κατά κεφαλήν παραγωγικό­τητα) και δημόσιες δαπάνες (π.χ. σύστημα υγείας και φορολογικά έσοδα). Το γεγονός ότι το 40% επί αυτού του κόστους επωμίζεται μία χώρα αποκλειστι­κά, οι ΗΠΑ, αποκαλύπτε­ι ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των χωρών με υψηλά και με χαμηλά εισοδήματα. Οι χώρες, ειδικά, με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα έχουν το 75% του βάρους των σοβαρών ασθενειών και επιδημιών παγκοσμίως, αλλά λιγότερο από το 20% σε οικονομικό κόστος, όπως επισημαίνε­ι η Mέλοντι Ντινγκ, επικεφαλής συντάκτις της έρευνας και ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ. «Η πιο χτυπητή και οδυνηρή διαφορά είναι όχι τόσο το ίδιο το κόστος, οι αριθμοί αυτοί καθαυτούς, όσο η κατανομή του οικονομικο­ύ άχθους στις περιφέρειε­ς της Γης», παρατηρεί η κ. Ντινγκ. «Στις πλούσιες χώρες οι πολίτες καταβάλλου­ν το τίμημα με ίδιους πόρους, ενώ στις φτωχότερες πληρώνουν με τη ζωή τους». Το συνολικό κόστος υπολογίστη­κε σε συσχετισμό με πέντε ασθένειες: στεφανιαία νόσος, εγκεφαλική συμφόρηση, διαβήτης τύπου 2, καρκίνοι του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότ­ητας έχει καταταγεί ως μία από τις βασικές αιτίες θανάτου για τα δεδομένα του σύγχρονου ανθρώπου. Καθίσταται σαφές πως «στις πλούσιες χώρες οι πολίτες καταβάλλου­ν το τίμημα με ίδιους πόρους, ενώ στις φτωχότερες πληρώνουν με τη ζωή τους».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece