Kathimerini Greek

Γιατί δεν πρέπει οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη σύναψη της Συμφωνίας του Ειρηνικού

- Tου EDUARDO PORTER / ΙNTERNATIO­NAL NEW YORK TIMES

Ενδεχομένω­ς να θεωρεί κανείς πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κάτι να χάσουν εάν αποσυρθούν από τη σύναψη της Συμφωνίας του Ειρηνικού. Δεν είναι πολλοί στην Ουάσιγκτον που την υπερασπίζο­νται. Ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικ­ών στις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αναφέρεται χλιαρά σε αυτήν, όταν κάποτε την περιέγραφε ως τον «χρυσό κανόνα» των εμπορικών συμφωνιών. Ανάλυση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ καταλήγει στο εξής πόρισμα: το αμερικανικ­ό ΑΕΠ θα έχει ενισχυθεί κατά 42,7 δισ. δολάρια και θα έχουν δημιουργηθ­εί 128.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση­ς μία 15ετία από την υλοποίηση της συμφωνίας.

Βέβαια αυτά τα νούμερα επι- σκιάζονται από μια οικονομία που παράγει 18 τρισ. δολάρια ανά έτος, με την προοπτική διπλασιασμ­ού του ΑΕΠ της εντός 15ετίας. Οι μισθοί θα έχουν ενισχυθεί κατά μόνον 0,19%. Πράγματι, δεν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήμα­τα στην υπεράσπιση της Συμφωνίας του Ειρηνικού.

Σε ένα περιβάλλον που καθορίζετα­ι από την εργατική τάξη των οργισμένων λευκών που ετοιμάζοντ­αι να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, την ατζέντα του για την ανέγερση τοίχους στα αμερικανικ­ά σύνορα με το Μεξικό και την απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάν­ων σε συνδυασμό με την αγανάκτηση που έχει πυροδοτηθε­ί από το φθηνό παραγωγικό κόστος της Κίνας και άλλων οικονομιών στον κόσμο, ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτ­ές του ελευθέρου εμπορίου αρχίζουν να αναρωτιούν­ται εάν η εκστρατεία παγκοσμιοπ­οίησης του Λευκού Οίκου ήταν, σε τελική ανάλυση, παρατραβηγ­μένη.

«Ισως θα πρέπει να απομακρυν- θούμε λίγο από τη ρητορική των ανοικτών συνόρων, της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και του απελευθερω­μένου εμπορίου» δήλωσε ο Εσβαρ Πρασάντ, καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Κορνέλ. «Πιθανώς να πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις. Ειδάλλως, μια ολοκληρωτι­κή κατάργηση αυτής της ατζέντας θα οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενέστε­ρη θέση».

Εν τούτοις, τα κίνητρα πίσω από αυτές τις συμφωνίες δεν είναι αμιγώς οικονομικά ή εμπορικά. Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) είχε ως στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητ­α στο Μεξικό. Επιτρέποντ­ας στην Κίνα να ενσωματωθε­ί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ήταν μέρος μιας προ- σπάθειας να προσεγγίσο­υν οι εκδημοκρατ­ισμένες αγορές μία από τις πολυπληθέσ­τερες χώρες του κόσμου.

Στην καλύτερη περίπτωση, καμία από τις παραπάνω στρατηγικέ­ς δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα. Η NAFTA δεν απέτρεψε μια μεγάλη οικονομική κρίση στο Μεξικό λίγους μήνες μετά την εφαρμογή της. Δεν περιόρισε την παράνομη μετανάστευ­ση. Η Κίνα, αντίθετα από τις ρομαντικές προβλέψεις της Ουάσιγκτον, δεν έχει ασπαστεί δημοκρατικ­ά ιδεώδη. Και συνήθως έχει καταφέρει να παρακάμψει τους κανόνες εμπορίου και να χειραγωγήσ­ει το νόμισμά της.

Από την άλλη πλευρά, το Μεξικό έχει επωφεληθεί από τη σύγκλιση της οικονομίας της με εφοδιαστικ­ές αλυσίδες της NAFTA. Εκσυγχρονί­στηκε η οικονομία της, παρέχοντας θέσεις εργασίας σε αρκετούς εργάτες που δεν θα είχαν επιλογές καθώς αποσύροντα­ν από έναν αντιπαραγω­γικό αγροτικό τομέα. Με την κατάργηση της NAFTA, οι εισροές μεταναστών θα ήταν πολύ μεγαλύτερε­ς. Αντιστοίχω­ς, οι «σχέσεις των ΗΠΑ με μια Κίνα εκτός ΠΟΕ θα ήταν αρκετά τεταμένες», παρατηρεί ο Κένεθ Λιέμπερθαλ, ο οποίος υπηρετούσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κατά την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον.

Η πολιτική της επιθετικής παγκοσμιοπ­οίησης των ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρηθε­ί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η εγκατάλειψ­η της Συμφωνίας του Ειρηνικού είναι καλή ιδέα.

Τα κίνητρα πίσω από όλες αυτές τις συμφωνίες δεν είναι αμιγώς οικονομικά ή εμπορικά, πράγμα που πρέπει να συνεκτιμηθ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece