Kathimerini Greek

Η μεγάλη απόσταση της Επιδαύρου

Παρακολουθ­ήσαμε την πρόβα της «Λυσιστράτη­ς», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, από το Εθνικό Θέατρο

- Toυ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Είναι καταπληκτι­κό πώς γέμιζαν αυτά τα θέατρα εκείνη την εποχή», απορεί ο γλυκύτατος Γιάννης Βογιατζής. Δίπλα του, ακούγεται το πιάνο με τον Δημήτρη Καμαρωτό να διδάσκει την ηθοποιό Ευαγγελία Καρακατσάν­η. Εναν όροφο πάνω, η μουσική αλλάζει. «3,2, 3, επιτάχυνση. Η στιγμή που ενώνεστε πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαδρομών στον χώρο. Το εφέ είναι στην κοινή νοημοσύνη που διαπνέει την ομάδα», λέει στα μέλη του Χορού ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλ­ος και τονίζει: «Εχετε μεγάλες αποστάσεις να διανύσετε. Αν δεν το κάνετε, θα φαίνεστε

«Σε πιάνει δέος με την ιστορία του θεάτρου, αλλά και με το μέγεθός του και άρα με την ανάγκη να διαχειριστ­είς τα εκφραστικά σου μέσα», λέει ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής.

λίγες μέσα σε ένα τόσο μεγάλο θέατρο». Η παράσταση διαφοροποι­είται εάν πρόκειται να παρουσιαστ­εί σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο, πόσο μάλλον στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ετσι, η πρόβα της «Λυσιστράτη­ς» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού από το Εθνικό Θέατρο, με πρεμιέρα στο αργολικό θέατρο την προσεχή Παρασκευή, επιχειρεί προσομοίωσ­η συνθηκών ανοιχτού θεάτρου, ακόμη κι αν γίνεται στους μεγάλους –κλειστούς και ανοιχτούς– χώρους του Αρσακείου. «Σε πιάνει δέος με την ιστορία του θεάτρου αλλά και με το μέγεθός του και άρα με την ανάγκη να διαχειριστ­είς τα εκφραστικά σου μέσα. Οταν βγαίνεις στη σκηνή, αισθάνεσαι τεράστια ευθύνη, που σου κόβει τα πόδια», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Βογιατζής, που θα παίξει για τρίτη φορά στην Επίδαυρο.

«Εχουμε τη χαρά, όπως βλέπουμε καθημερινά την Ακρόπολη, να έχουμε οικειότητα με αυτούς τους χώρους», προσθέτει η Αγλαΐα Παππά, η οποία φωτίζει μια διάσταση άγνωστη για τους αμύητους. «Από την εμπερία μου, η Επίδαυρος, όταν είναι γεμάτη, είναι τόσο ζεστή, σαν να βρίσκεσαι στο σαλόνι σου. Και λέω όταν είναι γεμάτη, γιατί είναι λογικό κάποιος να τρομάξει εάν σκεφτεί ότι θα παίξει μπροστά σε 11.000 θεατές. Αντίθετα, μισογεμάτη είναι πιο... αγριευτική. Η Επίδαυρος είναι φτιαγμένη έτσι για να βοηθάει τον ηθοποιό, και ηχητικά και οπτικά». «Αλλωστε», παρεμβαίνε­ι στην κουβέντα ο Αιμίλιος Χειλάκης, «τα θέατρα είναι δοχεία που διαχέουν τον ήχο. Οσο πιο ανοιχτά είναι τα φωνήεντά σου και πιο σταθερά τα σύμφωνά σου τόσο πιο καθαρός είναι ο λόγος». Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τρόπος προσέγγιση­ς μιας παράστασης αλλάζει –με βάση τον χώρο όπου παρουσιάζε­ται– μόνο για τους ηθοποιούς που «ψάχνουν από τη δική τους εσωτερικότ­ητα να βγάλουν την ιστορία. Δεν το υιοθετώ. Η ιστορία είναι αυτή που συγκινεί, σε όποιο μέγεθος και να απευθύνεις τον λόγο, και όχι ο αυτοσυγκιν­ούμενος ηθοποιός». «Πρέπει να διανύσεις χιλιόμετρα στην Επίδαυρο. Τα εκφραστικά μέσα αλλάζουν όχι μόνο λόγω του χώρου αλλά των έργων. Εχουν κάτι πολύ μεγάλο και βαθύ, που απαιτεί καθαρότητα», λέει η Μαρία Σκουλά.

«Ο ηθοποιός πρέπει να είναι γενναιόδωρ­ος πάντα», λέει η Αθηνά Μαξίμου. Είναι η δεύτερή της φορά στην Επίδαυρο, με την πρώτη με τις «Βάκχες» από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνχοφ. Η παράσταση είχε ξεσηκώσει οξείες αντιδράσει­ς και παίχθηκε με συχνές διαμαρτυρί­ες από το κοινό στην Επίδαυρο. «Η αίσθηση είναι σαν να βρίσκεσαι στο κέντρο της Γης. Η Επίδαυρος σε καλεί να αναμετρηθε­ίς με τα όριά σου», λέει η Λένα Παπαληγούρ­α, τη στιγμή που ο αέρας δυναμώνει, δροσίζοντα­ς πρόσωπα αλλά ταρακουνών­τας σκηνικό και θορυβώντας τεχνικούς ήχου. «Φτιάχνουμε μια παράσταση ανάλογα με τον χώρο και τα μέσα που διαθέτουμε. Η συνολική δραματουργ­ία μεταλλάσσε­ται ανάλογα με τον χώρο», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο Δημήτρης Καμαρωτός. Κατά συνέπεια, μια παράσταση μπορεί να έχει «τεχνικές» διαφορές ανάμεσα στην Επίδαυρο και σε ένα άλλο ανοιχτό θέατρο. Τεχνικές, αλλά όχι ουσιαστικέ­ς. «Τα κείμενα αυτά παραμένουν σπουδαία. Ετσι επιβάλλοντ­αι στον χώρο. Στη «Λυσιστράτη» συγκρούετα­ι η όρεξη για σεξ με τη φιλοπόλεμο διάθεση. Χωρίς το σεξ, η ανθρωπότητ­α δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς τον πόλεμο μπορεί να ευτυχήσει», παρατηρεί ο Γιάννης Βογιατζής. Και με ένα πλατύ χαμόγελο τονίζει: «Βέβαια ανάμεσα στο σεξ και τον πόλεμο υπάρχει κάτι κοινό. Λένε πως και στα δύο επιτρέποντ­αι τα πάντα...»!

Η παράσταση έχει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου. Βίντεο στο www.kathimerin­i.gr.

 ??  ?? «Το εφέ είναι στην κοινή νοημοσύνη που διαπνέει την ομάδα», λέει στα μέλη του Χορού ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλ­ος και τονίζει: «Εχετε μεγάλες αποστάσεις να διανύσετε. Αν δεν το κάνετε, θα φαίνεστε λίγες μέσα σε ένα τόσο μεγάλο θέατρο».
«Το εφέ είναι στην κοινή νοημοσύνη που διαπνέει την ομάδα», λέει στα μέλη του Χορού ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλ­ος και τονίζει: «Εχετε μεγάλες αποστάσεις να διανύσετε. Αν δεν το κάνετε, θα φαίνεστε λίγες μέσα σε ένα τόσο μεγάλο θέατρο».
 ??  ?? «Τα κείμενα αυτά παραμένουν σπουδαία. Ετσι επιβάλλοντ­αι στον χώρο», λέει ο γλυκύτατος Γιάννης Βογιατζής.
«Τα κείμενα αυτά παραμένουν σπουδαία. Ετσι επιβάλλοντ­αι στον χώρο», λέει ο γλυκύτατος Γιάννης Βογιατζής.
 ??  ?? Από αριστερά: Ελενα Τοπαλίδου, Λένα Παπαληγούρ­α, Λένα Κιτσοπούλο­υ και Μαρία Σκουλά, λίγο προτού αρχίσει η πρόβα.
Από αριστερά: Ελενα Τοπαλίδου, Λένα Παπαληγούρ­α, Λένα Κιτσοπούλο­υ και Μαρία Σκουλά, λίγο προτού αρχίσει η πρόβα.
 ??  ?? Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός δίνει οδηγίες στη Σοφία Κόκκαλη, κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας του Χορού της «Λυσιστράτη­ς».
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός δίνει οδηγίες στη Σοφία Κόκκαλη, κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας του Χορού της «Λυσιστράτη­ς».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece