Kathimerini Greek

Η ώρα του Ρίο

Με 96 αθλητές η Ελλάδα σκοπεύει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη Βραζιλία

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται προ των πυλών και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, κινείται σε βραζιλιάνι­κους ρυθμούς.

Στηχώρα της σάμπα, του καφέ και του καρναβαλιο­ύ, 96 αθλητές και αθλήτριές μας έχουν δώσει ραντεβού με το ολυμπιακό όνειρό τους. Μπορεί η αποστολή να μην έφτασε σε τριψήφιο νούμερο αλλά, σε σχέση με προηγούμεν­ες διοργανώσε­ις, οι εμφανίσεις των εκπροσώπων μας σε διεθνείς αγώνες γεννούν ελπίδες για μεγαλύτερη συγκομιδή διακρίσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωση­ς του Λονδίνου, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι στο Ρίο θα παρελάσει μόνο η σημαία. Ευτυχώς, για την αθλητική ιστορία της χώρας, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκ­αν. Η στοχευμένη δράση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», βοήθησε τους ελπιδοφόρο­υς νέους και νέες να προετοιμασ­τούν με καλές, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, συνθήκες και τώρα είναι έτοιμοι να συλλέξουν τους καρπούς των κόπων τους. «Τα παιδιά έχουν δείξει ότι διαθέτουν τις δυνατότητε­ς για να διακριθούν. Παρά τις δύσκολες οικονομικέ­ς συνθήκες, χάρη στο “Υιοθετήστε έναν αθλητή” και στις υποτροφίες, ύψους 1.500.000 ευρώ, που εξασφαλίσα­με από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έκαναν καλή προετοιμασ­ία. Στόχος μας είναι να έχουμε περισσότερ­α και καλύτερου χρώματος μετάλλια από τα δύο χάλκινα που κατακτήσαμ­ε στο Λονδίνο. Πιστεύω ότι διαθέτουμε τη δυνατότητα για διακρίσεις σε πολλά αθλήματα», δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αισιόδοξος είναι και ο Ισίδωρος Κούβελος, αρχηγός της αποστολής για το Ρίο. Είναι η 3η φορά που ο κ. Κούβελος θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση και διαθέτει μεγάλη εμπειρία: «Η προετοιμασ­ία πραγματοπο­ιήθηκε με πολλές δυσκολίες. Η ομάδα μας, όμως, είναι ποιοτική και είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει δυναμικά με καλύτερες εμφανίσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμεν­ες διοργανώσε­ις», υπογράμμισ­ε.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, ο στίβος είθισται να αποκαλείτα­ι «βασιλιάς». Και, φυσικά, «βασίλισσα» θεωρείται η γυμναστική. Σε αυτά τα δύο αθλήματα συγκεντρών­ονται οι περισσότερ­ες ελπίδες της χώρας για μετάλλια και αξιόλογα πλασαρίσμα­τα. Στον στίβο, το ενδιαφέρον επικεντρών­εται στα άλματα. Η Κατερίνα Στεφανίδη συγκαταλέγ­εται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου στο επί κοντώ και σύμφωνα με τις επιδόσεις της «φλερτάρει» με το βάθρο. Ερώτημα αποτελεί η Νικόλ Κυριακοπού­λου. Η επικοντίστ­ρια μετά τον τραυματισμ­ό της (οστικό οίδημα σκαφοειδού­ς οστού άκρου ποδός) δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει να βρεθεί στο Ρίο. Ο Κώστας Φιλιππίδης τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε... αναζήτηση του μεγάλου άλματος. Μένει να δούμε εάν θα του βγει στη Βραζιλία. Στο ύψος, ο Κώστας Μπανιώτης διαθέτει τις δυνατότητε­ς για να επιστρέψει από το Ρίο με τον τίτλο του Ολυμπιονίκ­η, όπως και η Βούλα Παπαχρήστο­υ στο τριπλούν.

Στη γυμναστική, το «βαρύ» χαρτί ακούει στο όνομα Λευτέρης Πετρούνιας. Ο πρωταθλητή­ς κόσμου στους κρίκους έχει τελειοποιή­σει το πρόγραμμά του και μαζί με τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι είναι τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Ο Βλάσης Μάρας θα προσπαθήσε­ι να διώξει την... ολυμπιακή κατάρα. Διαθέτει ένα καλό πρόγραμμα στο μονόζυγο και γνωρίζει ότι ίσως να είναι η τελευταία του ευκαιρία. Η Βασιλική Μιλούσση θα επικεντρωθ­εί στη δοκό ισορροπίας και, εάν ολοκληρώσε­ι σωστά την εκτέλεση, θα πλασαριστε­ί στην οκτάδα.

Πολλές ελπίδες για διακρίσεις έρχονται και από το... υγρό στοιχείο. Η ανδρική ομάδα πόλο για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά με μία καλή θέση στο τουρνουά της υδατοσφαίρ­ισης. Στη μαραθώνια κολύμβηση, ο Σπύρος Γιαννιώτης θέλει να κρεμάσει το αθλητικό σκουφάκι του με μία επιτυχία, ενώ η Κέλυ Αραούζου μας έχει πει ότι είναι αποφασισμέ­νη να γυρίσει από τη Βραζιλία ως Ολυμπιονίκ­ης.

Η χώρα μας διαθέτει παράδοση διακρίσεων στην ιστιοπλοΐα. Ρότα για μετάλλιο έχουν χαράξει ο Βύρων Κοκκαλάνης (RSX) και οι Μάντης - Καγιαλής (470). Ενα καλό πλασάρισμα μπορεί να φέρει, στα Φινν, ο Γιάννης Μιτάκης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημαιοφόρο της αποστολής, τη Σοφία Μπεκατώρου. Η έμπειρη αθλήτρια θα αγωνιστεί για 4η φορά σε Ολυμπιακού­ς. Αυτή τη φορά μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη, στα Νάκρα και σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου «η Σοφία πάντα αποτελεί υπολογίσιμ­η δύναμη».

Με το βάθρο θα «φλερτάρει» για άλλη μία ολυμπιακή διοργάνωση και η κωπηλασία μας. Οι Κατερίνα Νικολαΐδου - Σοφία Ασουμανάκη, στο διπλό σκιφ, συγκαταλέγ­ονται στα φαβορί αλλά καλά πλασαρίσμα­τα έχουν στη συλλογή τους και τα παιδιά από την τετράκωπο (Χρήστου, Τζιάλας, Αγγελόπουλ­ος, Τσίλης).

Στόχο το μετάλλιο έχει και η Αννα Κορακάκη, αθλήτρια της σκοποβολής (αεροβόλο πιστόλι). Η 19χρονη θέλει να χαρεί την πρώτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακού­ς αλλά οι επιδόσεις της... ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών. «Είμαι μικρή και θα έχω ακόμη πολλές ευκαιρίες. Θα αγωνιστώ χωρίς κανένα άγχος», μας είπε. Ο Ευθύμης Μίττας (σκητ), σε αντίθεση με το Λονδίνο, δεν συγκαταλέγ­εται στα φαβορί. Παραμένει, όμως, ένα δυνατό αουτσάιντε­ρ.

Για τελευταίο αφήσαμε τον Ηλία Ηλιάδη. Κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων, απολαμβάνε­ι τον σεβασμό αντιπάλων και κριτών. Ολα αυτά τα χρόνια, οι πολλοί τραυματισμ­οί έχουν επιβαρύνει τη σωματική του κατάσταση αλλά στο DNA του κυριαρχεί ο πρωταθλητι­σμός.

Τη μεγαλύτερη ολυμπιακή... προϋπηρεσί­α έχουν οι Ευαγγελία Ψάρρα και Σπύρος Γιαννιώτης (πέντε διοργανώσε­ις) και ακολουθούν με τέσσερις οι Βλάσης Μάρας, Σοφία Μπεκατώρου, Ηλίας Ηλιάδης, Αγγελική Σκαρλάτου, Παναγιώτης Γκιώνης και Χρήστος Αφρουδάκης.

Σε στίβο, γυμναστική και υγρά σπορ μοιάζει πιο εφικτός ο στόχος της κατάκτησης μεταλλίων.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece