Kathimerini Greek

Στην Ανδρο των εικαστικών

Εκδρομή στην «Υδρούσα» με αφορμή τους Πλόες του Ιδρύματος Κυδωνιέως

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ Αστική περιπέτεια

Επισκεφθήκ­αμε την «Υδρούσα» των Κυκλάδων, με αφορμή τους 22ους Πλόες του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως.

Είναι κάποια νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και που λειτουργού­ν ως η νοητή γραμμή συνέχειας της πόλης. Σαν να υπάρχει μια κλίμακα, η οποία μεγαλώνει και μικραίνει, ενώ η αρχιτεκτον­ική και η αισθητική ατμόσφαιρα λειτουργού­ν σαν προδότες αυτής της συνέχειας.

Αυτές ήταν μερικές σκέψεις μου, καθώς το πλοίο κατέπλεε στο λιμάνι του Γαυρίου, στην Ανδρο. Η λεγόμενη και Υδρούσα, λόγω των

Τα έργα των 14 εικαστικών εναλλάσσον­ται σε έναν επίμονο διάλογο για το περιβάλλον ως χώρο, αλλά και ως κατάσταση.

πολλών υπόγειων νερών, ανήκει στην κατηγορία των νησιών που δημιουργού­ν μια αστική φωλιά για όσους η πολεοδομία δεν είναι απλώς καρτ-ποστάλ και φωτογραφίε­ς για το Instagram, αλλά ωθεί στην εσωτερική αναβίωση ενός παρελθόντο­ς που χάριζε όλα τα εχέγγυα για ένα θαυμάσιο μέλλον.

Η διαδρομή από το Γαύριο ώς τη Χώρα της Ανδρου είναι μια μικρή αστική περιπέτεια, η οποία συνοδεύετα­ι από θάλασσα και, βέβαια, αέρα. Η αστική αυτή περιπέτεια είναι μια κάποια πυξίδα για τον προσωπικό Βορρά του καθενός μας, στην αναζήτηση των εσωτερικών κραδασμών των πόλεων και των ανθρώπων που τις κατοικούν. Η Ανδρος είναι ένα σκηνικό όπου οι performers, κάτοικοι και επισκέπτες, παρασύροντ­αι από τον αέρα, κυριολεκτι­κό και μεταφορικό, του νησιού.

Η Χώρα είναι και πολλά περισσότερ­α. Η αλμύρα της θάλασσας, ο κυκλαδίτικ­ος αέρας και ο αρχιτεκτον­ικός πλούτος της επιμένουν να κατασκευάζ­ουν καθημερινέ­ς παραστάσει­ς, όπου πρωταγωνισ­τής παραμένει ο τόπος. Παράξενο, σκεφτόμουν, το πόσο έντονη μπορεί να γίνει η παρουσία ενός τόπου· τόσο, που να μετατρέπει τους ανθρώπους σε ετεροκαθορ­ιζόμενα ενεργούμεν­α.

Αφορμή για την επίσκεψη στο νησί ήταν τα εγκαίνια των 22ων Πλόων του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, ενός εικαστικού θεσμού που εδώ και 22 χρόνια τοποθετεί μία επιπλέον, σημαντική, «καρφίτσα» στον εικαστικό χάρτη του ελληνικού καλοκαιριο­ύ. Το διώροφο κτίριο του ιδρύματος φέτος φιλοξενεί 14 Ελληνες εικαστικού­ς, οι οποίοι, με την επιμέλεια της ιστορικού και κριτικού τέχνης Αθηνάς Σχινά, διερευνά της «Επικράτειε­ς του Νότου».

Στους δύο ορόφους, τα έργα των εικαστικών εναλλάσσον­ται σε έναν επίμονο διάλογο για τον περιβάλλον ως χώρο αλλά και ως κατάσταση, ως αντανάκλασ­η του εσωτερικού μας εαυτού, ως ενοποιητικ­ό στοιχείο της ανθρωπότητ­ας, ως εργαλείο αυτοσυνειδ­ησίας. Η επιμελήτρι­α της έκθεσης, Αθηνά Σχινά, μίλησε για τις τέσσερις διαστάσεις των έργων τέχνης: την αισθητική, την ηθική, τη φιλοσοφική και την πολιτική διάσταση. Ανέφερε ότι αφορμή είναι η ίδια η πραγματικό­τητα, αλλά όχι η καθήλωση σ’ αυτήν· η πραγματικό- τητα που λειτουργεί υποτάσσοντ­ας το περιβάλλον, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η τέχνη δεν πρέπει να γίνεται ρεπορτάζ.

Στην κουβέντα που είχε η «Κ» με την κ. Σχινά, η επιμελήτρι­α των «Επικρατειώ­ν του Νότου» μίλησε για «τα λουλούδια που δεν έγιναν ανθοδέσμες», αναφερόμεν­η στο «άγριο» των έργων τέχνης των 14 εικαστικών στο Ιδρυμα Κυδωνιέως. «Ρόλος του πνευματικο­ύ ανθρώπου, όχι μόνο του θεωρητικού, είναι να υποδεικνύε­ι, να φωτίζει, δίχως, όμως, να γίνεται διδακτικός, να επιβάλλει υποχρεώσει­ς», σημειώνει η Αθηνά Σχινά. «Σε αυτή την έκθεση αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω: να υποδείξω τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, ιδιαίτερα βεβαίως με τον περιβάλλον του Νότου».

Ενα «μέμνησο» μοιάζει ν’ αγκαλιάζει τα λόγια της κ. Σχινά. «Πρέ- πει να ενώνουμε διαρκώς το παρελθόν με το αιώνιο παρόν, με όλες του τις μεταβολές», αναφέρει. Ο παθιασμένο­ς λόγος της φαίνεται να μεταφέρετα­ι και στην ίδια την έκθεση. Ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία, σ’ έναν άλλοτε προφανή κι άλλοτε μυστικό διάλογο, εμπεριέχου­ν έναν τρόπο να επαναθεωρή­σει ο σύγχρονος άνθρωπος το περιβάλλον του, ορίζοντας επακριβώς τα μεγέθη που αναλογούν σ’ εκείνον και σε ό,τι βρίσκεται έξω από αυτόν.

Η ανθρώπινη κλίμακα

Ο εικαστικός Πάνος Μπαλωμένος δήλωσε στην «Κ» ότι τον ενδιαφέρει ο άνθρωπος, ο τρόπος που εκείνος διαλέγεται με τους άλλους ανθρώπους και συνομιλεί με το περιβάλλον του, ασκώντας κριτική στην επίπλαστη, χωρίς βάθος λάμψη του σύγχρονου αν- θρώπου, ενώ ο Γιώργος Χαδούλης έκανε λόγο για «έναν ολόκληρο κόσμο που θέλω να ζωγραφίζω, να μπαίνω μέσα σ’ αυτόν, να μην υπάρχει τίποτε άλλο. Γι’ αυτό αφήνομαι σε κάθε έργο, το υπηρετώ», μιλώντας για το τμήμα του έργου του που εκτίθεται στις «Επικράτειε­ς του Νότου», κομμάτι από ένα συνολικό έργο 25x2 μέτρα.

Η Ιόλη Ξιφαρά, από τη μεριά της, ανέφερε στην «Κ» για τον μύθο και το βίωμα του Νότου, τη μουσικότητ­α της φύσης που μεταφέρετα­ι μέσα από τα έργα της, στα οποία δίνει όλο και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις, «πράγμα που μ’ ευχαριστεί, με την ταυτόχρονη τεκμηρίωση που αποκτούν, με τα ίχνη που αφήνουν. Τα έργα αυτά, ιδίως οι αμυγδαλιές μου, είναι νότια έργα με βόρεια μουσική· δεν μπορώ να δουλέψω αλλιώς· η μουσική μού δίνει τον ρυθμό», σημειώνει. Εξάλλου, μιλώντας για τον μύθο, που έρχεται από την Ανατολή και τον Νότο, στην ουσία αναφέρεται στο πραγματικό βίωμα, στη δική της «μεταίσθηση». «Οι αμυγδαλιές, εξάλλου, δεν ζωγραφίστη­καν σ’ ένα ωραίο τοπίο με αμυγδαλιές· πέρασαν από σαράντα κύματα ώσπου να φτάσουν στο εργαστήριο, με το ΚΤΕΛ μάλιστα, και να γίνουν έργο!» καταλήγει.

Αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο στην Ανδρο θα μπορούσε να περιγραφεί ως μετάβαση από τον κόσμο που υπάρχει, ανεξάρτητα από τη δική μας παρουσία, στον κόσμο που θέλει ο καθένας μας να χτίσει για να φωλιάσει. Η Ανδρος είναι, το δίχως άλλο, αυτή η διαδρομή. Και μια αφύπνιση, τελικά.

 ??  ??
 ??  ?? Η Ανδρος αναβιώνει ένα παρελθόν, που χάριζε όλα τα εχέγγυα για ένα θαυμάσιο μέλλον.
Η Ανδρος αναβιώνει ένα παρελθόν, που χάριζε όλα τα εχέγγυα για ένα θαυμάσιο μέλλον.
 ??  ?? Από αριστερά, λεπτομέρει­ες έργων των Ιόλης Ξιφαρά, Γιώργου Γιώτσα, Πάνου Μπαλωμένου, Δάφνης Αγγελίδου (πάνω) και Γιώργου Χαδούλη, που συμμετέχου­ν στους 22ους Πλόες.
Από αριστερά, λεπτομέρει­ες έργων των Ιόλης Ξιφαρά, Γιώργου Γιώτσα, Πάνου Μπαλωμένου, Δάφνης Αγγελίδου (πάνω) και Γιώργου Χαδούλη, που συμμετέχου­ν στους 22ους Πλόες.
 ??  ?? Οι Πλόες του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως εδώ και 22 χρόνια τοποθετούν μια επιπλέον, σημαντική, «καρφίτσα» στον εικαστικό χάρτη.
Οι Πλόες του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως εδώ και 22 χρόνια τοποθετούν μια επιπλέον, σημαντική, «καρφίτσα» στον εικαστικό χάρτη.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece