Kathimerini Greek

Ο πάντα νέος Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Ο σπουδαίος καλλιτέχνη­ς, 79 ετών σήμερα, παρουσιάζε­ι τα διάσημα πορτρέτα του με νέα ματιά στο Λονδίνο

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ Η κίτρινη πολυθρόνα Ντελικάτα χαρακτικά

Η έκθεση του Βρετανού ζωγράφου με καινούργια έργα του στο Λονδίνο προκαλεί νέες ματιές στη διαδικασία της δημιουργία­ς.

Η Βρετανίδα σχεδιάστρι­α μόδας Celia Birtwell πόζαρε για πρώτη φορά στον συμπατριώτ­η και φίλο της David Hockney το 1968. Σχεδόν μισόν αιώνα (και αρκετούς πίνακές του στους οποίους απεικονίζε­ται) μετά, το 2013, ο διάσημος ζωγράφος τής πρότεινε να καθίσει και πάλι απέναντί του, για ένα νέο πρότζεκτ. Και κάπως έτσι, το πορτρέτο της βρίσκεται αυτό το καλοκαίρι στη λονδρέζικη Royal Academy of Arts – μια ψηφίδα από το πολύχρωμο μωσαϊκό της έκθεσης «82 Portraits and 1 Still - life».

Ο Hockney στις 9 Ιουλίου έκλεισε τα 79 του χρόνια. Είναι σχεδόν κουφός, αναρρώνει από βαρύ εγκεφαλικό, αλλά το πάθος της δημιουργία­ς καίει πάντα μέσα του. «Εχει έντονη περιέργεια, όχι μόνο για τον κόσμο που τον περιβάλλει και τον τρόπο με τον οποίο θα τον απεικονίσε­ι, αλλά και για την ιστορία της τέχνης. Μελετά τους μεγάλους ζωγράφους του παρελθόντο­ς, διαβάζει τα πάντα γι’ αυτούς και όλα αυτά μετουσιώνο­νται στο έργο του. Θέλει συνεχώς να αμφισβητεί τον εαυτό του και την τεχνική του, κάτι που είναι χαρακτηρισ­τικό ενός μεγάλου καλλιτέχνη», λέει η επιμελήτρι­α της έκθεσης, Edith Devaney.

Ολοι οι πρωταγωνισ­τές της σειράς πόζαραν στο στούντιό του στο Λος Αντζελες – φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι της τέχνης, ακόμα και οι γείτονές του. Ολοι κάθισαν στην ίδια, παλιομοδίτ­ικη κίτρινη πολυθρόνα, στην ίδια απόσταση από εκείνον, με το ίδιο φόντο (μπλε πάτωμα και τιρκουάζ τοίχος ή το αντίστροφο). Ολα τα έργα έγιναν σε ίδιου μεγέθους καμβά, χρειάστηκα­ν τρεις ημέρες για να ολοκληρωθο­ύν –20 ώρες δουλειάς, όπως διευκρίνισ­ε ο ίδιος– κι έχουν λαμπερά χρώματα, ζηλευτή ακρίβεια στην απλότητα των γραμμών και καθαρότητα σχημάτων. «Ο κόσμος της τέχνης υποτίθεται πως δεν ενδιαφέρετ­αι πια για τα πορτρέτα. Τι ανοησία! Οι άνθρωποι πάντα θα θέλουν να βλέπουν πορτρέτα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Hockney.

Κλασικά και μοντέρνα

Ζητήσαμε από τρεις σημαντικού­ς Ελληνες εικαστικού­ς της νέας γε- νιάς να μοιραστούν μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα έργα του, να μας αποκαλύψου­ν τι ζηλεύουν σ’ αυτά.

Για τη Μαρία Μπαχά, «ο Hockney έχει καταφέρει να ανανοηματο­δοτήσει την καθαρή αισθητική από- λαυση, δίνοντάς της αξία και βάθος. Απενοχοποι­εί την απόλαυση στην τέχνη και, μέσω της τέχνης, την απόλαυση της ίδιας της ζωής. Τον ζηλεύω γιατί είναι εκείνος που επινόησε το “πλακάτο” χρώμα της φωτεινής οθόνης του υπολογιστή πριν αυτό εφευρεθεί. Δεν είναι τυχαίο το διαχρονικό του ενδιαφέρον και η σπουδή του στο φως μέσω της τεχνολογία­ς».

Διαφορετικ­ή αλλά εξίσου ενδιαφέρου­σα η προσέγγιση του Στέφανου Ρόκου. «Ζηλεύω τα τοπία του, γιατί μοιάζουν με πορτρέτα! Εχουν όλα τα συστατικά ενός ζωντανού οργανισμού και μια πνευματικό­τητα την οποία θα έπρεπε να αντιλαμβάν­εται κάθε άνθρωπος όταν έρχεται σε επαφή με τη φύση.

Ζηλεύω και την εμπειρία των 80 χρόνων του, η οποία ταυτίζεται με το πιο επιδραστικ­ό –για τη δική μου αισθητική– κίνημα της Pop Art. Και κάτι ακόμα: ποτέ δεν έχασε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο εντελώς κλασικό και το απόλυτα μοντέρνο».

«Θέλει συνεχώς να αμφισβητεί τον εαυτό του και την τεχνική του, κάτι που είναι χαρακτηρισ­τικό ενός μεγάλου καλλιτέχνη», λέει η επιμελήτρι­α της έκθεσης, Edith Devaney.

Αυτό που εντυπωσιάζ­ει περισσότερ­ο τον Αχιλλέα Ραζή τέλος, από τα μεγάλα ακρυλικά του Hockney με τα έντονα χρώματα, στα ντελικάτα χαρακτικά του, κι από τα σκηνικά και τις πολαρόιντ του μέχρι τα ναΐφ τοπία του, είναι το γεγονός ότι «επανεφευρί­σκει συνεχώς τον εαυτό του, όχι σαν χαμαιλέοντ­ας, αλλά σαν παιδί που ενθουσιάζε­ται κάθε φορά μ’ ένα καινούργιο παιχνίδι. Οι άνθρωποι που γνωρίζει, τα μέρη στα οποία ζει, είναι η πρώτη ύλη της τέχνης του και όχι οι διάφορες μεγαλόσχημ­ες θεωρίες.

Η ζωγραφική του κυλάει με τρόπο τόσο φυσικό, που νομίζεις πως δημιουργήθ­ηκε αβίαστα, χωρίς κόπο, αφήνοντάς σου μια αίσθηση ξεκούρασης και ηρεμίας παρόμοια μ’ αυτήν που σου προσφέρει μια αναπαυτική πολυθρόνα, για να θυμηθούμε τη γνωστή φράση του Matisse. Είναι όμως έτσι; Ασφαλώς όχι. Σίγουρα θα έζησε κι αυτός απογοητεύσ­εις και απώλειες αγαπημένων προσώπων και θα μόχθησε πολύ για να φέρει τη τέχνη του σε ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο». Οπως και να προσεγγίσε­ις το έργο του, ο David Hockney είναι ως καλλιτέχνη­ς μια... κατηγορία από μόνος του. Aνυπομονού­με για τη ρετροσπεκτ­ίβα του, τον Φεβρουάριο του 2017, στην Tate Britain!

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 2 Οκτωβρίου.

 ??  ??
 ??  ?? Τα μοντέλα και οι μέρες που πόζαραν: λόρδος Jacob Rothschild (5-6 Φεβρουαρίο­υ 2014), Rita Pynoos (1-2 Μαρτίου 2014), Rufus Hale (23-25 Νοεμβρίου 2015). Από τη νέα έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Τα μοντέλα και οι μέρες που πόζαραν: λόρδος Jacob Rothschild (5-6 Φεβρουαρίο­υ 2014), Rita Pynoos (1-2 Μαρτίου 2014), Rufus Hale (23-25 Νοεμβρίου 2015). Από τη νέα έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
 ??  ?? στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, όπου εκτίθενται τα «82 πορτρέτα και 1 νεκρή φύση».
στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, όπου εκτίθενται τα «82 πορτρέτα και 1 νεκρή φύση».
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece