Kathimerini Greek

Η ιστορική ταβέρνα «Καραβίτης»

Ο Κώστας Καραβίτης μιλάει για τον ιστορικό οικογενεια­κό χώρο, που συμπληρώνε­ι 90 χρόνια ζωής

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Στο Παγκράτι, ένας ζωντανός μύθος είναι και η αναλλοίωτη ταβέρνα που γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες οι παλιοί Αθηναίοι.

Παρά την αποπνικτικ­ή μεσημεριαν­ή ζέστη, ένας ηλικιωμένο­ς κύριος μπαίνει στην αυλή της ιστορικής ταβέρνας «Ο Καραβίτης» στο Παγκράτι, υποβοηθούμ­ενος από ένα νεαρό ζευγάρι. Ο 72χρονος Κώστας Καραβίτης, ο οποίος μου διηγείται τα 90 χρόνια της οικογενεια­κής ταβέρνας, κάνει μια παύση. «Κοίταξέ τον. Δεν θα το πιστέψεις, αλλά ερχόταν πριν από 40 χρόνια και έπαιρνε κρασί με την οκά», μου λέει και βυθίζεται ξανά στην εποχή που ο θείος του Παναγιώτης και η θεία του Ισμήνη έστησαν το μικρό κουτούκι στη συμβολή των χωμάτινων οδών Αρκτίνου και Παυσανίου στο Παγκράτι.

Η ιστορία του «Καραβίτη» ξεκινά με μια ιστορία ξενιτειάς. Η οικογένεια Πολίτη επιστρέφει στα πατρογονικ­ά εδάφη το 1895 από τη μακρινή Αμερική και καλεί τον συγγενή τους Παναγιώτη Καρα-

Από το «καρβουνιάρ­ικο», στα ψαρικά και αργότερα στην κοσμοσυρρο­ή, στο μυθικό εστιατόριο στη συμβολή των οδών Αρκτίνου και Παυσανίου.

βίτη από τον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα. Οπως όλοι οι συμπατριώτ­ες του, ο μποέμ Αγιοπετρίτ­ης, όπως τον χαρακτηρίζ­ει ο Κώστας Καραβίτης, ανοίγει ένα «καρβουνιάρ­ικο» στην αραιοκατοι­κημένη γειτονιά. Λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στη ζωή του η δραστήρια Ισμήνη Λινάρδου. «Το γαμήλιο ταξίδι τους ήταν μια νύχτα στο ξενοδοχείο Κάρλτον, στον Φλοίσβο, όπου πήγαν με το κάρο του θείου μου. Οταν γύρισαν, η θεία Ισμήνη άρχισε να φτιάχνει μεζεδάκια και να βάζουν τα πρώτα λιγοστά μεταλλικά τραπέζια. Χωρίς καρέκλες όμως», θυμάται ο κ. Κα- ραβίτης. Από το μικρό κουτούκι, που πουλούσε παράλληλα κάρβουνο και ήταν και το σπίτι της οικογένεια­ς, περνάνε σταδιακά οι επαγγελματ­ίες της γειτονιάς: ο γαλατάς, ο λαχειοπώλη­ς, ο γανωτής, ο ταχυδρόμος και άλλοι που δούλευαν στον δρόμο για μια μερίδα γόπες, μαρίδες ή καλαμαράκι­α στο όρθιο, που έφτιαχνε η Ισμήνη Καραβίτη.

Ο κύριος Γραμμένος

Η ανάπτυξη του καταστήματ­ος ξεκίνησε από το 1935 χάρη στη μαγειρική της θείας Ισμήνης, όπως θυμάται ο κ. Καραβίτης. «Το μυστικό της ήταν ότι μαγείρευε την παραγ- γελία εκείνη τη στιγμή. Δεν υπήρχε τίποτα προτηγανισ­μένο και αυτό το εκτίμησε ο πρώτος ταξιτζής από το Κολωνάκι, ο κ. Γραμμένος». Ο καλοφαγάς επαγγελματ­ίας, λοιπόν, έφερε ένα βράδυ τα μέλη του φυσιολατρι­κού ομίλου “Φοίβος” της εποχής στη μικρή ταβέρνα και το ζεστό φαγητό της Ισμήνης διαδό- θηκε από στόμα σε στόμα. Το 1944 γεννήθηκε ο Κώστας Καραβίτης, ο δεύτερος από τα τρία αδέλφια της οικογένεια­ς του Θεόδωρου Λινάρδου. Ηδη ο πατέρας του συνεταιρίζ­εται με τον Παναγιώτη Καραβίτη και όσο περνάνε τα χρόνια το μικρό κουτούκι μεγαλώνει και γίνεται η ταβέρνα «Βαθρακονήσ­ι» εξαιτίας των πολλών βατράχων που συγκεντρών­ονταν τότε στον Ιλισό. Το μενού αλλάζει και στη θέση των ψαρικών μπαίνουν τα ψητά: μπριζόλες, μπιφτέκια, σουβλάκια και τα παϊδάκια, που είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματ­ος. «Θυμάμαι ότι κάναμε δύο “ημίχρονα” στο μαγαζί. Νωρίς έρχονταν όσοι θα πήγαιναν αργότερα στα μπουζούκια, ενώ μετά ήταν οι οικογένειε­ς που είχαν πάει πρώτα σινεμά ή θέατρο», τονίζει ο κ. Καραβίτης.

Τα επόμενα χρόνια η φήμη του «Καραβίτη» μεγαλώνει και από τα τραπέζια του περνούν εκατοντάδε­ς τουρίστες κάθε χρόνο καθώς και οι πιο γνωστοί καλλιτέχνε­ς, επιχειρημα­τίες και πολιτικοί της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ τη δεκαετία του ’80 γίνεται «μάχη» για ένα τραπέζι στο φημισμένο εστιατόριο το οποίο είχε επεκταθεί στην αντικριστή αυλή. «Δουλεύαμε με 20 βοηθούς σερβιτόρων και πέντε-έξι άτομα στην κουζίνα», σημειώνει.

Η ιστορική ταβέρνα, η οποία έχει ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες που έπεσαν στα Δεκεμβριαν­ά, περνάει σταδιακά στην τρίτη γενιά της οικογένεια­ς Καραβίτη. Καραβίτη όμως ή Λινάρδου; Το 2000 o Κώστας Λινάρδος άλλαξε το πατρικό του όνομα προς τιμήν του θείου και της θείας του, που τον είχαν σαν παιδί τους. «Αλλωστε, όλοι Καραβίτη με ήξεραν», καταλήγει.

 ??  ??
 ??  ?? της μικρής ταβέρνας το 1940, με τις «στοίβες» των κρασιών (αριστερά), και ο Παναγιώτης Καραβίτης (δεξιά) με το κάρο του πουλώντας κάρβουνο στον Βασιλικό Κήπο.
της μικρής ταβέρνας το 1940, με τις «στοίβες» των κρασιών (αριστερά), και ο Παναγιώτης Καραβίτης (δεξιά) με το κάρο του πουλώντας κάρβουνο στον Βασιλικό Κήπο.
 ??  ?? βγάζαμε τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Οσοι ήταν αρραβωνιασ­μένοι μας ζητούσαν να κρατήσουμε το δικό τους τραπέζι κάτω από το αγαπημένο τους γράμμα», λέει ο κ. Καραβίτης.
βγάζαμε τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Οσοι ήταν αρραβωνιασ­μένοι μας ζητούσαν να κρατήσουμε το δικό τους τραπέζι κάτω από το αγαπημένο τους γράμμα», λέει ο κ. Καραβίτης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece