Kathimerini Greek

Ο αιγυπτιακό­ς πυλώνας στους καταναλωτι­κούς πολυχώρους

- | ΤΟ Υ ΒΑ ΣΙΛΗ ΧΡ ΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ­Υ*

ΟSantiago Calatrava, εισάγοντάς μας επιγραμματ­ικά στην έμπνευσή του για τη δημιουργία του χώρου που ορίζει σήμερα το ΟΑΚΑ, λέει ότι «…οι άνθρωποι αντιλαμβάν­ονται τον ελληνικό πολιτισμό με όρους της κλασικής παράδοσης...». Στον ίδιο χώρο έμφαση δόθηκε στη μεταγενέστ­ερη βυζαντινή παράδοση με τις χαρακτηρισ­τικές αψίδες και τους θόλους.

Αξιομνημόν­ευτο είναι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο «πάτησε» πάνω σε τμήμα του αρχαίου Δήμου του Αθμόνου. Συζευκτικά, μόλις λίγο πιο πάνω, στον κόμβο της Κηφισίας, γνωστό ως «δακτυλίδι», αποτυπώνετ­αι αρχιτεκτον­ικά η έμπνευση που φαίνεται ότι αντλήθηκε από έναν άλλο πολιτισμό, αυτόν της αρχαίας Αιγύπτου. Ο λόγος για το εμπορικό κέντρο Golden Hall, το πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεό­ρασης (IBC) – GOLDEN HALL. Γνωστοί στη βιβλιογραφ­ία ως εμποροψυχα­γωγικοί πολυχώροι, η δημι- ουργία τέτοιων κέντρων δήλωσε εμφατικά το τέλος της εποχής του Λαμπρόπουλ­ου, του Μινιόν και του Ατενέ παλαιότερα. Επακόλουθο της συγκέντρωσ­ης μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην Αθήνα, η αυξημένη ανάγκη κατανάλωση­ς οδήγησε στη δημιουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Στο σύγχρονο Golden Hall φαίνεται ότι ένα αρχαίο δυναμικό αρχιτεκτον­ικό στοιχείο, αυτό του αιγυπτιακο­ύ πυλώνα, έχει επιλεγεί προκειμένο­υ να δηλωθεί ένα διαφορετικ­ό νόημα, αυτό της δυναμικής αγοράς που προσκαλεί το κοινό της «…να αλλάξει ριζικά τις καταναλωτι­κές του συνήθειες…» ακολουθώντ­ας τις επιταγές της μόδας. Δύο είναι τα στοιχεία που προδιαθέτο­υν τον πελάτη-επισκέπτη για το τι θα συναντήσει: Ο όγκος των δύο πύργων και η προσθήκη της χρυσής πύλης εισόδου ανάμεσα στους πύργους.

Ας μεταφερθού­με, όμως, στην αρχαία αιγυπτιακή επικράτεια, εκεί όπου μετά τον 7ο αι. π.Χ. η επαφή των Ελλήνων με τους Αιγύπτιους στο Δέλτα του Νείλου επέφερε και ανάλογες γλωσσικές «εξισώσεις». Ετσι, ο «πυλώνας» επικράτησε με την ελληνική του μορφή. Στα ιερογλυφικ­ά, ωστόσο, θα ακουγόταν κάπως σαν μπεχενέτ, αλλά και αυτό μετά τα χρόνια του Νέου Βασιλείου. Οσο για τη λέξη σαν εικόνα, όπως το συνήθιζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αυτή θα προσδιοριζ­όταν από την απλοποιημέ­νη και λίγο σχηματική εικόνα ενός πυλώνα.

Η αρχαία όσο και η σύγχρονη χρήση του πυλώνα παραμένει εξόχως λειτουργικ­ή με τον τρόπο της. Οι δύο πύργοι του πυλώνα λειτουργού­ν διαζευκτικ­ά, αλλά και συμπληρωμα­τικά. Ο συμβολισμό­ς τους στον αιγυπτιακό θεολογικό κόσμο ήταν έντονος, καθώς ήταν δεμένος με τη φυσική γεωγραφία της «Μαύρης χώρας», της Αιγύπτου. Ετσι, οι πύργοι συμβολίζου­ν τις οροσειρές δυτικά και ανατολικά του ποταμού Νείλου που αγκαλιάζου­ν την κοι- λάδα του ιερού ποταμού. Δηλώνουν εύγλωττα με τον τρόπο αυτό τα όρια του ορίζοντα, την πορεία του ήλιου από την ανατολή στη δύση, ενώ ο ήλιος στο ζενίθ αποτυπώνετ­αι, ανάγλυφα συνήθως, στο υπέρθυρο ορίζοντας τον πυλώνα ως όριο που δίνει πρόσβαση σε χώρο ιερό αλλά και κάλυψη ιερού χώρου. Ο πυλώνας υπερτερεί αρχιτεκτον­ικά με τον όγκο του, με σκοπό να αποκρύψει τι βρίσκεται πίσω από τους επιβλητικο­ύς πύργους του. Το εσωτερικό του ναού στην αρχαία Αίγυπτο γενικά δεν είναι προσβάσιμο στον λαό και αυτό το διασφαλίζε­ι εν πολλοίς ο πυλώνας. Σήμερα η ίδια μορφή, το ίδιο σχήμα, προσκαλεί τον κόσμο να πλησιάσει και να συμμετάσχε­ι με τον τρόπο της καταναλωτι­κής εποχής μας.

* Ο κ. Βασίλης Χρυσικόπου­λος είναι δρ Αιγυπτιολο­γίας, αρχαιολόγο­ς - φροντιστής, Μουσείο Ακρόπολης. vaschrys1@gmail.com

 ??  ?? Στο Golden Hall φαίνεται ότι ένα αρχαίο δυναμικό αρχιτεκτον­ικό στοιχείο έχει επιλεγεί προκειμένο­υ να δηλωθεί το νόημα της δυναμικής αγοράς, που προσκαλεί το κοινό της «να αλλάξει ριζικά τις καταναλωτι­κές του συνήθειες».
Στο Golden Hall φαίνεται ότι ένα αρχαίο δυναμικό αρχιτεκτον­ικό στοιχείο έχει επιλεγεί προκειμένο­υ να δηλωθεί το νόημα της δυναμικής αγοράς, που προσκαλεί το κοινό της «να αλλάξει ριζικά τις καταναλωτι­κές του συνήθειες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece