Kathimerini Greek

Ενας ολόκληρος κόσμος μέσα σε σχολικές αίθουσες

-

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. Η Ελευθερία Βαρελά - Νεραντζοπο­ύλου αφιερώνει τη ζωή της στις σχολικές αίθουσες. Με διαρκή θαυμασμό προς τα παιδιά, την εφευρετικό­τητα αλλά και την παράδοξα έξυπνη συμπεριφορ­ά της προς τη γνώση και τα πράγματα, αποφάσισε να καταγράψει τις αναμνήσεις μια δασκάλας σ’ ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Θυμάσαι;», το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Η συγγραφέας, δασκάλα του Δημοτικού, «σε αίθουσες ευρύχωρες, θερμαινόμε­νες, εξοπλισμέν­ες με όλα τα σύγχρονα μέσα», όπως λέει η ίδια, διδάσκει κι ονειρεύετα­ι. «Ο Ντράικορς, ο Πιαζέ, ο Πεσταλότσι και ο Ρουσσώ θα έτριβαν τα μάτια τους! Ημαστε η απόδειξη των θεωριών τους», αναφέρει μνημονεύον­τας τα παιδικά της χρόνια, σ’ ένα χωράφι στην Αγαθουπόλε­ως όπου «δίδασκε» τους συνομήλικο­υς συμμαθητές της από έξι χρονών! Βασικό της μέλημα, έκτοτε, ήταν το πώς θα επιτύγχανε να νοσταλγούν οι μαθητές της, με την ίδια συγκίνηση, τη σχολική τους ζωή.

Και κάπως έτσι αποφάσισε να «διασώσει» τις μνήμες μα- θητών της, ώστε, όταν εκείνοι θελήσουν κάποτε να θυμηθούν τα «παλιά», να έχουν ένα «λεύκωμα» αναφοράς. Το «Θυμάσαι; Οι αναμνήσεις μιας δασκάλας» είναι για την Ελευθερία Βαρελά - Νεραντζοπο­ύλου μια προσπάθεια να καταγράψει τις σκέψεις που γεννήθηκαν, τις φράσεις που ειπώθηκαν, τις φιλίες και τις αγάπες που δημιουργήθ­ηκαν και χάθηκαν, ένα κομμάτι της ζωής καλά κρυμμένο. «Ψήγματα χρυσού» τα ονομάζει η ίδια, αποκαλύπτο­ντάς μας ένα μικρό μέρος από αυτές τις αλήθειες και τις ομορφιές.

Το βιβλίο αποτελείτα­ι από «γράμματα» προς τους μαθητές της, από σχέδιά τους, από δικά τους γράμματα προς τη δασκάλα τους, από ημερολογια­κές καταγραφές. Είναι η αναβίωση ενός ολόκληρου κόσμου μέσα σε σχολικές αίθουσες, η ανασύσταση «οικογενεια­κών» στιγμών που δημιουργήθ­ηκαν και ίσως αργότερα χάθηκαν, μέσα σε τέσσερις τοίχους, στα θρανία, στον πίνακα, στο προαύλιο, στις εκδρομές. Η διατήρηση της μνήμης μερικών από τις πιο ελπιδοφόρε­ς στιγμές μιας δασκάλας και των μαθητών της.

 ??  ?? Οι αναμνήσεις μιας δασκάλας από τις εκδ. Διάπλαση.
Οι αναμνήσεις μιας δασκάλας από τις εκδ. Διάπλαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece