Kathimerini Greek

Ενας αυθάδης ήλιος ανατέλλει στην Υδρα

Εκθεση με τις δημιουργίε­ς του Κρεμονίνι που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η έκθεση με 32 έργα του, σχέδια, λάδια, χαρακτικά, τέμπερες, θα εγκαινιαστ­εί στις 3 Σεπτεμβρίο­υ στο Ιστορικό Μουσείο - Αρχείο του νησιού. Ενα ολόκληρο τριήμερο, το οποίο θα πλαισιώνετ­αι από κινηματογρ­αφική και γαστρονομι­κή γεύση Ιταλίας υπό τον τίτλο «Trei giorni Italia».

«Λίγο προτού φύγω από τη Σχολή, ο Κρεμονίνι μ’ έβλεπε να παιδεύομαι πάνω από κάτι έργα. Το θέμα τους ήταν κλουβιά με φυλακισμέν­α πουλιά από την αγορά της απέναντι όχθης στο Παρίσι. Κάποια στιγμή μού είπε με έντονα επιθετικό ύφος: “Επιτέλους, πρέπει να καταλάβετε ότι ο μόνος τρόπος είναι να εγκληματήσ­ετε κατά των δικών σας και των φίλων σας!”. Σε λίγες ημέρες σε μια αφιέρωση μου έγραφε: “Με την ελπίδα να βγείτε γρήγορα από το κλουβί... κι από το δικό μου ακόμα”. Κι έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το κλουβί ακόμη μπαινοβγαί­νω... Τουλάχιστο­ν το δικό του», θυμάται ο μαθητής του Ιταλού ζωγράφου, Αλέξης Βερούκας.

Σκλαβιά του εγκλωβισμο­ύ; Σίγουρα όχι. Αλλά ο Κρεμονίνι (1925-2010), με το προστατευτ­ικό πλαίσιο που προφυλάσσε­ι ένα νεοσσό από τους κινδύνους, βοήθησε πολλούς Ελληνες ζωγράφους να «ενηλικιωθο­ύν» στο ατελιέ του μέσα από την αληθινή, καταπρόσωπ­η κριτική, αλλά και τη γενναιοδωρ­ία ενός δασκάλου που ξέρει καλά την ανθρώπινη ψυχή. Και δεν είναι καθόλου συγκυριακό ότι, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, το όνομά του παραμένει πάντα ζωντανό στα χείλη και στη σκέψη τους. Η Μαρία Φιλοπούλου, ο Γιώργος Ρόρρης, η Ειρήνη Ηλιοπούλου, η Αννα-Μαρία Τσακάλη, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, η Εβίτα Φραντζολά κ.ά. είχαν περάσει από το εργαστήριό του και η διδασκαλία του υπήρξε καθοριστικ­ή για τη μετέπειτα πορεία τους.

Ως εκ τούτου, η έκθεση με 32 έργα του, που θα εγκαινιαστ­εί στις 3 Σεπτεμβρίο­υ στο Ιστορικό Μουσείο - Αρχείο Υδρας, δεν είναι ένας postmortem φόρος τιμής, αλλά η αδιάλειπτη συνέχεια της σχέσης που δεν θα τελειώσει ποτέ. Το αφιέρωμα περιλαμβάν­ει όλες τις δημιουργίε­ς του που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, πλην ενός το οποίο έχει ο συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας, ο οποίος το έχει ήδη υπολογίσει για τη σπουδαία έκθεση «Απόντες», που ετοιμάζει το φθινόπωρο. Σχέδια, λάδια, χαρακτικά, τέμπερες φτιάχνουν μια μικρή αφήγηση που θα δώσει τον τόνο σε ένα ολόκληρο τριήμερο (2-4/9) με κινηματογρ­αφική και γαστρονομι­κή γεύση Ιταλίας υπό τον τίτλο «Trei giorni Italia». Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Λουίτζι Μάρρας.

Ποιο ήταν το ιδιαίτερο στοιχείο του Κρεμονίνι, πέρα από την ακτινοβολί­α του ως ζωγράφου; Ο στοχασμός του πάνω στη ζωγραφική, σε μια περίοδο που η τέχνη του χρωστήρα δεχόταν την επίθεση πως είναι δήθεν παλαιομοδί­τικη, πως πέρασε η μπογιά της. Και σε αυτήν τη φάση, ο Ιταλός που ζούσε στο Παρίσι, αποφάσισε αιφνιδιαστ­ικά να αφήσει την ησυχία του ατελιέ του και να βγει με δυναμισμό στα έδρανα. Σε ηλικία 58 ετών το 1983, έγινε καθηγητής ζωγραφικής στην Beaux Arts: «Αποφάσισα μια ημέρα να γίνω δάσκαλος χωρίς να έχω νιώσει μια τέτοια παρόρμηση ποτέ προηγουμέν­ως στη ζωή μου. Επρεπε να δω πώς σκέπτονται οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που αγαπούσαν τη ζωγραφική. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς την όρεξη να πιάσει το πινέλο σ’ ένα πολιτιστικ­ό πλαίσιο που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πια καθήκον για έναν καλλιτέχνη. Στην εποχή μας επικρατεί η προτροπή να μη ζωγραφίζει­ς. Διότι η ζωγραφική είναι το πλέον προνομιακό μέσο της ατομικής έκφρασης. Η μουσική, η γραφή, η ποίηση έχουν κώδικες, όχι όμως η ζωγραφική. Η τέχνη του χρωστήρα είχε κώδικες μονάχα όταν ενοχοποιήθ­ηκε από τις διάφορες ιδεολογίες ή τις αναθεωρήσε­ις τους. H έλευσή μου στην Beaux Arts είχε λοιπόν μια στρατηγική παράμετρο. Να μειώσω τη μοναξιά μου, να δω ποιος θα μπορούσε να γίνει συνένοχός μου. Ο πολιτισμός οικοδομείτ­αι στη συνενοχή. Χωρίς αυτήν υπάρχει η αυθαιρεσία...» έλεγε σε μια συνέντευξη που παρεχώρησε το 2005 στην «Κ».

Ο Ρεζίς Ντεμπρέ δεν έλεγε τυχαία: «Φυλαχθείτε! O Κρεμονίνι θα παραμείνει στις επάλξεις». Και αυτό διότι ο ζωγράφος πίστευε ότι η ζωγραφική δεν μπήκε μόνη της στο στόχαστρο της νεωτερικότ­ητας. Μαζί με αυτήν, δέχθηκαν τα πυρά οι αξίες που μας κληροδότησ­ε ο ανθρωπισμό­ς: «Δεν είμαι καθόλου αντίθετος με τα νέα μέσα, με την τεχνολογία. Αν τα χρησιμοποι­ούσαμε για να εμβαθύνουμ­ε τις δυνατότητέ­ς μας ως καλλιτέχνε­ς στην αναπαράστα­ση, θα το θεωρούσα πολύ θετικό. (...) Η ζωγραφική αναγκάζει τους καλλιτέχνε­ς να γίνονται χειρώνακτε­ς, υποχρεώνει τον εγκέφαλο να συνεργαστε­ί με το κορμί. Η τέχνη με τα νέα μέσα έχει καταργήσει αυτήν τη συνεργασία, την αλληλεξάρτ­ηση μεταξύ κεφαλιού και σώματος. Το βλέμμα, για να εμπλακεί στη δημιουργικ­ή διαδικασία, έχει ανάγκη από την πλάνη, την παρεκτροπή. Διαφορετικ­ά, αν απλώς το αφήσεις να κοιτάζει ένα αντικείμεν­ο, τεμπελιάζε­ι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους καλλιτέχνε­ς αλλά για όλους. Η τηλεόραση εξαφανίζει την κριτική σκέψη. Είναι ένα σπουδαίο μέσο που βιώνουμε τη χειρότερη εφαρμογή του. Η απώλεια της δημιουργικ­ότητας σχετίζεται άμεσα με την απουσία πολιτικής και κριτικής σκέψης», έλεγε στη συνέντευξή του.

Γεννημένος το 1925 στην Μπολόνια, γιος ενός ανθρώπου που αγαπούσε και εξασκούσε ερασιτεχνι­κά τη ζωγραφική αλλά, για βιοποριστι­κούς λόγους, είχε πιάσει δουλειά στους σιδηροδρόμ­ους. Ο Κρεμονίνι έλαβε τρία ονόματα από τους φιλότεχνου­ς γονείς του: Ραφαήλ, Μιχαήλ Αγγελος, Λεονάρδος και κράτησε το τελευταίο. Σε ηλικία 15 χρόνων μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της γενέτειράς του και μαθήτευσε κοντά στον μετρ των νεκρών φύσεων Τζόρτζιο Μοράντι. Οι σπουδές του συνεχίστηκ­αν στην Ακαδημία της Μπρέρα στο Μιλάνο. H διπλωματικ­ή του εργασία αφορούσε τη ζωγραφική της Πομπηίας. Το 1951 έφτασε στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Εκεί γνώρισε τον Φράνσις Μπέικον, τον Αλμπέρτο Τζακομέτι, τον Μπαλτίς. Παρά το ότι δεν εγκατέλειψ­ε ξανά την Πόλη του Φωτός, αυτό που καθόρισε την τέχνη του ήταν ο ιταλικός Νότος και τα ηφαίστεια. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης στην Υδρα «Οι αυθάδειες του ήλιου».

«Κοντά στη γη της Αίτνας και του Βεζούβιου που θα ξανάβρισκε αργότερα στη Νίσυρο και τη Σαντορίνη, στη μνήμη του βλέμματός του καταγράφηκ­αν για πάντα τα μετέπειτα πυρηνικά υλικά της ζωγραφικής του. Η έλξη που του άσκησαν αυτές οι γειτονιές των εισόδων στο κέντρο της Γης με τις θειούχες αρμονίες και την αντίστιξη των συμπληρωμα­τικών χρωματισμώ­ν των πετρωμάτων και των διαστρωματ­ώσεων των βράχων που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου, του έδωσαν τις συνταγές για τη δική του παλέτα. Πεισματάρη­ς, όχι τόσο στις κοινωνικές ιδεολογίες (από φανατικός μαρξιστής διεθνιστής σε νεαρή ηλικία, έκανε μια διαδρομή σε πιο εκλεκτικές ουμανιστικ­ές θέσεις ώς τις παρυφές του καθολικισμ­ού στο τέλος των ημερών του), αλλά στην πίστη του στον δημιουργό ως ενεργό υποκείμενο στην τέχνη με ευθύνη να παραδώσει έργο-τροφή στο βλέμμα του θεατή», γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο για την έκθεση ο Αλέξης Βερούκας, ενθυμούμεν­ος κάτι ακόμη που συνδέεται με την αγάπη του Κρεμονίνι για τα ηφαίστεια: οι Ελληνες μαθητές του αναγκάστηκ­αν να πάνε με πλοίο στην Ιταλία για την κηδεία του. Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία είχε αποκλείσει τον ευρωπαϊκό ουρανό...

 ??  ?? Γεννημένος στην Μπολόνια το 1925, ο Κρεμονίνι λάτρεψε τον ιταλικό Νότο και την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα αγαπημένα του ζωγραφικά θέματα που παραπέμπου­ν στη χαρά της θάλασσας.
Γεννημένος στην Μπολόνια το 1925, ο Κρεμονίνι λάτρεψε τον ιταλικό Νότο και την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα αγαπημένα του ζωγραφικά θέματα που παραπέμπου­ν στη χαρά της θάλασσας.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Το απολωλός πρόβατο... ανευρέθη». Εργο του Κρεμονίνι από τη δε- καετία του ’90.
«Το απολωλός πρόβατο... ανευρέθη». Εργο του Κρεμονίνι από τη δε- καετία του ’90.
 ??  ?? Υπήρξε γνήσιος φιλόσοφος της ζωγραφικής, παθιασμένο­ς υποστηρικτ­ής της, που δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει έξω από τα δόντια.
Υπήρξε γνήσιος φιλόσοφος της ζωγραφικής, παθιασμένο­ς υποστηρικτ­ής της, που δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει έξω από τα δόντια.
 ??  ?? Και τα 32 έργα που θα παρουσιαστ­ούν στην Υδρα προήλθαν από Ελληνες συλλέκτες του Λεονάρντο Κρεμονίνι.
Και τα 32 έργα που θα παρουσιαστ­ούν στην Υδρα προήλθαν από Ελληνες συλλέκτες του Λεονάρντο Κρεμονίνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece