Kathimerini Greek

Απέναντι στην ηδονοβλεψί­α της βαρβαρότητ­ας

- | TΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Ηβία και η κτηνωδία πάντα υπήρχαν στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η επινοητικό­τητα όσων την ασκούν, στο πέρασμα των αιώνων, στο παζάρι της εξουσίας είναι ανατριχιασ­τική. Ομως σήμερα είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που αυτού του είδους η κτηνωδία δημοσιοποι­είται σε απίστευτα μεγάλη έκταση και ταχύτητα χάρις στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικ­ά μέσα.

Λίγα δευτερόλεπ­τα αρκούν ώστε οι αυτόπτες μάρτυρες ενός γεγονότος σαν αυτά που μας συγκλονίζο­υν τον τελευταίο καιρό, να μεταδώσουν εικόνες και πληροφορίε­ς μέσω Διαδικτύου, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξεχύνονται στο κυνήγι των γε- γονότων τα κανάλια και τα σάιτ.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η δημόσια βία επιτελούσε κι ένα ρόλο τρομοκρατι­κού παραδειγμα­τισμού, αλλά η έκταση που έχει λάβει αυτό σήμερα, εγείρει έναν προβληματι­σμό για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματί­ζουν τα ΜΜΕ. Οι φρικαλεότη­τες του ISIS, από το Μπατακλάν στο Παρίσι μέχρι το αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης, τα παράλια της Νίκαιας, πριν από λίγες ημέρες η επίθεση στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ και η σφαγή του ηλικιωμένο­υ ιερέα, αποφασίζον­ται και εκτελούντα­ι σε μεγάλο βαθμό επειδή θα μεταδοθούν από όλα τα Μέσα. Είναι τραγική ειρωνεία το πώς το διαβόητο Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποι­εί στα βίντεό του τα στερεότυπα των επικών περιπετειώ­ν του Χόλιγουντ.

Πώς μπορούν τα, ηλεκτρονικ­ά κυρίως, ΜΜΕ να αντιμετωπί­σουν αυτόν τον κατακλυσμό της βίας που τα εκμεταλλεύ­εται;

Δεν ζητάει κανείς βεβαίως να αυτολογοκρ­ιθούν. Σίγουρα, όμως, είναι απαραίτητη μια θεσμική συζήτηση υπό το φως των νέων δεδομένων. Η ίδια η σοβαρή δημοσιογρα­φία μπορεί να βρει τον τρόπο να υπηρετεί την υπεύθυνη ενημέρωση αποφεύγοντ­ας την κατάχρηση των εικόνων.

Οταν οι ειδήσεις επαναλαμβά­νουν ξανά και ξανά –σε λούπα– το πλάνο της θηριωδίας, ενδίδουμε στην ηδονοβλεψί­α της βαρβαρότητ­ας. Αντί να συμβάλλουν στην ευαισθητοπ­οίηση του κάθε πολίτη, διευκολύνο­υν την αναισθητοπ­οίηση του τηλεθεατή.

Είναι λογική και απαραίτητη η προειδοποί­ηση «Προσοχή σκληρές εικόνες» σε δελτία ειδήσεων, ενημερωτικ­ές εκπομπές και ιστοσελίδε­ς, όμως δυστυχώς υπάρχουν πολλά Μέσα που ποντάρουν ειδικά σε αυτές.

Είναι απαραίτητη μια θεσμική συζήτηση για τα ΜΜΕ υπό το φως των νέων δεδομένων.

 ??  ?? Ο ιερέας που αποκεφάλισ­αν μέλη του ISIS στην εκκλησία Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ.
Ο ιερέας που αποκεφάλισ­αν μέλη του ISIS στην εκκλησία Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece