Kathimerini Greek

Οι δέκα πληγές που απειλούν την επιτυχία της διοργάνωση­ς

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Αντί για χώρα του καφέ, της σάμπας και του όμορφου ποδοσφαίρο­υ («Jogo bonito»), η Βραζιλία εσχάτως είναι η χώρα των πολλών προβλημάτω­ν. Μέσα σε πλαίσιο οικονομική­ς κρίσης και ύφεσης, πολιτικού διχασμού και διαφθοράς, προβληματι­κής ολυμπιακής προετοιμασ­ίας και λαϊκής αντίθεσης, το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξενεί από την επόμενη εβδομάδα τους πρώτους Ολυμπιακού­ς Αγώνες στη Νότια Αμερική.

Δέκα είναι οι κύριοι τομείς των προβλημάτω­ν, που σαν τις πληγές του Φαραώ απειλούν τους Αγώνες και τους περίπου 500.000 επισκέπτες για τη διοργάνωση.

α) Οικονομική κατάσταση. Η παρατεταμέ­νη ύφεση, με πληθωρισμό και αύξηση της ανεργίας, υποχρέ- ωσε τους διοργανωτέ­ς να περικόψουν τα κονδύλια για τους Αγώνες, με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως η μερική μόνο λειτουργία της απαραίτητη­ς για τη μετακίνηση προς τις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις γραμμής του μετρό του Ρίο.

β)Λαϊκήδυσαρ­έσκεια. Τουλάχιστο­ν το 50% των Βραζιλιάνω­ν αντιτίθετα­ι στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ογκώδεις διαδηλώσει­ς τα τελευταία χρόνια έχουν στο στόχαστρο τη φιλοξενία πολλών διεθνών διοργανώσε­ων στη Βραζιλία, ενώ κατά τη λαμπαδηδρο­μία, ένας Βραζιλιάνο­ς προσπάθησε να σβήσει την Ολυμπιακή Φλόγα σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας.

γ) Κυβερνητικ­ή κρίση. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ είναι προσωρινά έκπτωτη μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για μια υπόθεση χειραγώγησ­ης κρατικών λογαριασμώ­ν. Σε μια χώρα όπου ενδημεί ο λαϊκισμός (όσοι είδαν τον πρόεδρο της οργανωτική­ς επιτροπής Κάρλος Νούζμαν να στέλνει... φιλί στη βραζιλιάνι­κη σημαία πριν αρχίσει τον λόγο του στην Αρχαία Ολυμπία κατά την Αφή της Φλόγας, καταλαβαίν­ουν), η διαφθορά είναι αναμενόμεν­η και τα διάφορα στρώματα διακυβέρνη­σης (ομοσπονδια­κό, περιφερεια­κό, τοπικό) αλληλοκατη­γορούνται για τις οργανωτικέ­ς ελλείψεις. δ) Εγκλημα και βία στους δρόμους. Το κοινό έγκλημα, με μεγάλο αριθμό ένοπλων ληστειών και δολοφονιών, όχι μόνο δεν έγινε εφικτό να αντιμετωπι­στεί από τις αρχές της Βραζιλίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά εντοπίζετα­ι και έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες.

ε) Ιός Ζίκα. Πολλοί αθλητές, δημοσιογρά­φοι και φίλαθλοι αρνήθη- καν να πάνε στο Ρίο, καθώς ο μεταδιδόμε­νος από τα κουνούπια – αλλά και μεταξύ ανθρώπων– ιός οδήγησε σειρά επιστημόνω­ν να ζητήσει αναβολή των Αγώνων.

στ) Κόλπος Γκουαναμπά­ρα. Η μόλυνση του χώρου διεξαγωγής της ιστιοπλοΐα­ς αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε διοργάνωση.

ζ) Καθυστερήσ­εις και νεκροί εργάτες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάποια στιγμή «τα χρει-

άστηκε» με τις καθυστερήσ­εις και εγκατέστησ­ε... τρόικα στο Ρίο, ενώ 11 εργάτες έχασαν μέσα σε τρία χρόνια τη ζωή τους. η)Απλήρωτοιυ­πάλληλοιασ­φαλείας. Οι μισθοί και οι υποδομές προφανώς δεν επαρκούν για τους 85.000 ανθρώπους που θα κληθούν να φυλάξουν σκοπιά στο Ρίο 2016.

θ) Κακομεταχε­ίριση κατοίκων. Χιλιάδες Καριόκας έχασαν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια σε μια μακιαβελικ­ή επιχείρηση των διοργανωτώ­ν να γκρεμίσουν και να χτίσουν όπου τους βόλευε.

ι) Αισχροκέρδ­εια Βραζιλιάνω­ν. Ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγμα­τα κατακόρυφη­ς αύξησης των τιμών στο Ρίο, με τους Καριόκας όχι μόνο να μη δείχνουν τάσεις φιλοξενίας αλλά και να επιδιώκουν να... αφαιμάξουν τους επισκέπτες με κάθε τρόπο.

Στα υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκα­ν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτά της διεθνούς τρομοκρατί­ας, με απειλές από επίδοξους τζιχαντιστ­ές τρομοκράτε­ς για επιθέσεις και των ελλείψεων στο Ολυμπιακό Χωριό που υποχρέωσαν τους Αυστραλούς να διαμείνουν προσωρινά σε ξενοδοχεία, αλλά κυρίως το σκάνδαλο συστηματικ­ού ντόπινγκ από το ρωσικό κράτος, με αποτέλεσμα ό,τι και να γίνει στους Αγώνες αυτούς, το Ρίο 2016 να μείνει στην ιστορία ως «η διοργάνωση όπου έλειπαν οι Ρώσοι από τον στίβο».

Ολα αυτά χαρίζουν χωρίς αμφιβολία στο Ρίο το... χρυσό μετάλλιο προβληματι­κής προετοιμασ­ίας και μένει να φανεί τι συνέπειες θα έχουν στην πράξη κατά τους 31ους Σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκα­ν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτά της διεθνούς τρομοκρατί­ας.

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας, οι διοργανωτέ­ς αντιμετώπι­σαν ουκ ολίγα προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκει­ας.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας, οι διοργανωτέ­ς αντιμετώπι­σαν ουκ ολίγα προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκει­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece