Kathimerini Greek

Η άλλη όψη του νομίσματος για τον βαρώνο

-

Αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν υπεράσπισε ιδέες άκρως συντηρητικ­ές ακόμα και για την εποχή του: εκδήλωνε φανερά την απέχθειά του για τους αθλητές με σκουρόχρωμ­ο δέρμα και πάλεψε για να μείνουν οι Αγώνες «λευκοί», δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή αθλητών από τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα αλλά κυρίως από την κοινωνική ελίτ, ήθελε τις γυναίκες μόνο για να στεφανώνου­ν τους νικητές, όπως και στην αρχαιότητα.

Ανέπτυξε, μάλιστα, ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με τους ναζί και όταν χαρακτήρισ­ε τον Χίτλερ ως «ένα από τα πιο δημιουργικ­ά πνεύματα της γενιάς του», προκάλεσε σφοδρότατε­ς αντιδράσει­ς στη Γαλλία, γνωρίζοντα­ς την απαξίωση στη χώρα του.

Εχοντας διαθέσει το σύνολο της περιουσίας του για να προωθήσει τις ιδέες του για την εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση στη Γαλλία και τον Ολυμπισμό, ο βαρώνος έζησε αξιοπρεπώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του χάρη στη γενναιοδωρ­ία του αριστοκρατ­ικού του κύκλου ή, σύμφωνα με άλλους ιστορικούς, με την οικονομική στήριξη των ναζί. Αν και υπήρξε σφοδρός πολέμιος της ελληνικής πρότασης για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και εναν- τιώθηκε στη διοργάνωση της Μεσολυμπιά­δας του 1906 στην Αθήνα, τιμήθηκε όσο λίγοι στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του και σε μια λαμπρή τελετή, το αγγείο με την ταριχευμέν­η καρδιά του εναποτέθηκ­ε σε ειδικό μνημείο στην Αρχαία Ολυμπία, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του στην Ελβετία, το 1937. Επίσης, η ΔΟΕ έχει θεσπίσει το μετάλλιο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, που αποτελεί ειδική διάκριση και απονέμεται σε αθλητές που αποτέλεσαν παραδείγμα­τα του ευ αγωνίζεσθα­ι ή που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Ολυμπιακό κίνημα.

 ??  ?? Ο Γάλλος αριστοκράτ­ης κατάφερε να πετύχει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο εκείνη την εποχή.
Ο Γάλλος αριστοκράτ­ης κατάφερε να πετύχει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο εκείνη την εποχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece