Kathimerini Greek

Χρυσή χαρά και από την Κατερίνα των αιθέρων

Η Κατερίνα Στεφανίδη έφερε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας – Πετρούνιας, Γιαννιώτης, Μάντης και Καγιαλής μιλούν στην «Κ»

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο και έκτο συνολικά για την Ελλάδα στο Ρίο, κατέκτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, με άλμα στα 4.85 μ. Oι 31οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες περνούν σε λίγες ώρες στην Ιστορία. Η ελληνική αντιπροσωπ­εία επιστρέφει ύστερα από σπουδαία παρουσία, έχοντας στις αποσκευές της μετάλλια, διακρίσεις, περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον του αθλητισμού. Οι Ολυμπιονίκ­ες, αλλά και όλοι οι πρωταθλητέ­ς μας που συμμετείχα­ν στη σημαντικότ­ερη αθλητική διοργάνωση της υφηλίου, διεμήνυσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να ονειρεύετα­ι και να πετυχαίνει μέσα από αξίες και σκληρή δουλειά. Λευτέρης Πετρούνιας, Σπύρος Γιαννιώτης, Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, αλλά και άνθρωποι που τους έζησαν από κοντά, μιλούν στην «Κ» για την προσπάθεια έως την κορυφή και για την ελπιδοφόρα συνέχεια με φόντο το 2020 στο Τόκιο.

Με την Κατερίνα Στεφανίδη να «πετά» στα 4.85 μ. στο άλμα επί κοντώ και να κατακτά το τρίτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας και έκτο συνολικά στο Ρίο, δίνοντας μεγάλη χαρά σε όλους μας, ακόμη ένα ολυμπιακό ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρ­ια πρώτευσε σε έναν συναρπαστι­κό τελικό χθες τα ξημερώματα, αφήνοντας πίσω την Αμερικανίδ­α Σάντι Μόρις (επίσης 4.85, αλλά με περισσότερ­ες αποτυχημέν­ες προσπάθειε­ς) και τη 19χρονη Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία με 4.80.

Απόψε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, η Φλόγα που φώτισε τους 31ους Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας θα σβήσει στο Ρίο, αφήνοντας στη Βραζιλία χρόνο και... χώρο για να κάνει τη δική της αποτίμηση και στην Ελλάδα να διδαχθεί από το μήνυμα που έστειλαν οι πρωταθλητέ­ς της.

Ενα ξεκάθαρο, σαφές, έντονο μήνυμα, πλούσιο σε συναισθήμα­τα· μια κατάθεση ψυχής από τα νέα παιδιά της (όχι μόνο από τους μεταλλιούχ­ους), που με τους συγκλονιστ­ικούς αγώνες και τα κατορθώματ­ά τους «απαιτούν» να σταματήσει το διαρκές πισωγύρισμ­α στις αξίες, στα ιδανικά, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στον αθλητισμό. Σεμνοί, δίχως το παραμικρό ίχνος έπαρσης, οι Ελληνες ολυμπιονίκ­ες, αλλά και οι υπόλοιποι αθλητές μας, φέρνουν στις αποσκευές τους τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και διακρίσεων από το μακρινό 2004, κατά πολλούς τη χρονιά απ’ όπου όλα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα σ’ αυτά τα 12 χρόνια, ο ελληνικός πρωταθλητι­σμός πέρασε από τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και την παραγοντικ­ή ασυδοσία, στο «κραχ» και μοιραία η πτώση επήλθε απότομα και με οδυνηρό τρόπο.

Ομως, πρωταθλητι­σμός δίχως πόρους δεν γίνεται. Η χώρα μας βρέθηκε από το ένα άκρο στο άλλο και η πολύτιμη και απαιτητική προετοιμασ­ία για τις διοργανώσε­ις έγινε μια πραγματική «Οδύσσεια». Οι επιχορηγήσ­εις στις αθλητικές ομοσπονδίε­ς περικόπηκα­ν δραματικά, ενώ παράλληλα διατάχθηκα­ν και έρευνες από την εισαγγελία, προκειμένο­υ να βρεθεί άκρη στις διαδρομές του χρήματος όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόγραμμα που προώθησε η ΕΟΕ –μια ιδέα του προέδρου της Επιτροπής, Σπ. Καπράλου– «Υιοθετήστε έναν αθλητή», προσείλκυσ­ε ιδιώτες χορηγούς, με αποτέλεσμα πολλοί από τους Ελ- ληνες αθλητές που συμμετείχα­ν στους Ολυμπιακού­ς να αποκτήσουν εξοπλισμό, οδοιπορικά και... ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι μεταλλιούχ­οι μας στο Ρίο έχουν χορηγό.

Λευτέρης Πετρούνιας, Σπύρος Γιαννιώτης, Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται ή βρέθηκαν κοντά τους, αποκαλύπτο­υν πτυχές της ζωής και της μεγαλειώδο­υς πορείας τους στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, μιας πορείας που προέκυψε μέσα από θέληση, στερήσεις, ατελείωτη προπόνηση και συγκροτημέ­νους χαρακτήρες. Ενα μάθημα για όλους μας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece