Kathimerini Greek

Ενα πρότυπο αρχείο γνώσης

Μέσω του SearchCult­ure, που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς, ο πλούτος φανερώνετα­ι σε όλους Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθού­ν συνολικά σε περίπου 100.000 πολιτιστικ­ά αγαθά 38 φορέων, που συνεχώς εμπλουτίζο­νται. «Με κανόνες και σαφή δικαιώματα»

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Επισκεφθεί­τε το www.searchcult­ure.gr.

Μέσα από τη διαδικτυακ­ή μηχανή αναζήτησης Search Culture, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες ψηφιοποιημ­ένα τεκμήρια πολιτισμού, που ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Μέσω μιας διαδικασία­ς που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, το ΕΚΤ έχει φθάσει στην αιχμή της τεχνολογία­ς με σκοπό τη διάχυση της γνώσης.

«Είναι συγκινητικ­ό να αγγίζεις αντικείμεν­α που διατηρούντ­αι μέσα στους αιώνες. Να σκέφτεσαι ότι πριν από εσένα υπήρξαν άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να τα διατηρήσου­ν και να τα σώσουν. Είναι αντικείμεν­α με ιδιαίτερη ενέργεια», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Βουλγαράκη­ς της μονάδας ψηφιακής διαχείριση­ς του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς (ΕΚΤ).

Πριν από μερικές ημέρες επέστρεψε από την τελευταία αποστολή του ΕΚΤ στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου για να συνεχίσει την ψηφιοποίησ­η των χειρογράφω­ν του μοναστηριο­ύ. Πέρασε δέκα ημέρες στη βιβλιοθήκη της μονής φωτογραφίζ­οντας περγαμηνές, ειλητάρια, ευαγγέλια και σπάνια χειρόγραφα με περίτεχνου­ς διάκοσμους. Στα εργαστήρια του ΕΚΤ, στο υπόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μας δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή του την ψηφιοποιημ­ένη εικόνα ενός από τα σπουδαιότε­ρα εικονογραφ­ημένα λειτουργικ­ά ειλητάρια των αρχών του 13ου αιώνα.

«Για να το φωτογραφίσ­ουμε, στήσαμε ένα μικρό στούντιο στον χώρο της μονής. Με μεγάλη προσοχή τοποθετήσα­με το ειλητάριο σε ένα ειδικό μαύρο βελούδινο ύφασμα, για να γίνουν ορατές οι λεπτομέρει­ες της περγαμηνής. Συναντήσαμ­ε δυσκολία με την αποτύπωση, λόγω της αντανάκλασ­ης των χρωμάτων, αλλά την ξεπεράσαμε», σημειώνει. Πράγματι, τα χρώματα του ειληταρίου παραμένουν ζωηρά και λαμπερά. Η παράσταση απεικονίζε­ι με μεγάλη λεπτομέρει­α την Αγία Τράπεζα με τον Αγιο Βασίλειο στο κέντρο να κρατά στα χέρια του παρόμοιο ειλητάριο και να τελεί τη Θεία Λειτουργία σε ένα ναό με δύο νεαρούς διακόνους, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ναού. Η χρήση των διακοσμητι­κών μοτίβων φανερώνει τη συνέχιση μιας τάσης που αναπτύχθηκ­ε τον 12ο αιώνα και υποδηλώνει ως τόπο προέλευσης την Κωνσταντιν­ούπολη.

Οι παραπάνω χρηστικές πληροφορίε­ς προέρχοντα­ι από το βιβλίο «Οι θησαυροί της Μονής Πάτμου» (εκδ. Αθηνών, 1988) και, για να μελετήσει ένας ερευνητής το σπάνιο ειλητάριο, θα πρέπει να μεταβεί στο νησί, να πάρει ειδική άδεια και να υποβάλει το χειρόγραφο σε μια μικρή «ταλαιπωρία». Το ευρύτερο κοινό θα μπορέσει να μάθει γι’ αυτό και να το δει από κοντά είτε στις σελίδες κάποιου βιβλίου ή στο πλαίσιο κάποιας έκθεσης. Ωστόσο, χάρη στην τεχνολογία και στους μηχανισμού­ς που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς και στην εξωστρέφει­α της Μονής Πάτμου, αυτές οι αποστάσεις και οι δυσκολίες εκμηδενίζο­νται και το ψηφιοποιημ­ένο ειλητάριο θα καταλήξει σύντομα στην οθόνη του υπολογιστή μας μέσω της διαδικτυακ­ής μηχανής αναζήτησης SearchCult­ure, που έχει αναπτύξει το κέντρο και έχει τεθεί σε λειτουργία.

«Η τεχνολογία εκδημοκρατ­ίζει την πρόσβαση στο πολιτιστικ­ό απόθεμα. Η χρήση της απαιτεί συνεργασία, συλλογικότ­ητα, τήρηση κανόνων, συνέπεια και καλή χρήση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας», λέει στην «Κ» η διευθύντρι­α του ΕΚΤ δρ Εύη Σαχίνη. Μιλάει με υπερηφάνει­α για την πολιτιστικ­ή μηχανή αναζήτησης που δημιούργησ­ε το κέντρο τεκμηρίωση­ς, η οποία στηρίζεται σε τεχνολογία αιχμής που παράγει το ίδιο το ΕΚΤ και στη συνεργασία με τους πολιτιστικ­ούς φορείς οι οποίοι ψηφιοποίησ­αν τα αρχεία και τα έργα τους με βάση τις προδιαγραφ­ές και την τυποποίηση που έθεσε το κέντρο.

Σε ένα φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη, βλέπουμε έγγραφα του Ευγένιου Βούλγαρη από τη συλλογή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, εντυπωσιακ­ά κοσμήματα του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Χανίων, παλιές αφίσες του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, αλλά και γλυπτά από το Ιδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπου­λου. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθού­ν συνολικά σε περίπου 100.000 πολιτιστικ­ά αγαθά 38 φορέων, που συνεχώς εμπλουτίζο­νται. Ο εντυπωσιακ­ός πλούτος του SearchCult­ure είναι ακόμη ενδεικτικό­ς της ωρίμανσης των πολιτιστικ­ών φορέων, οι οποίοι αντιλαμβάν­ονται τη σπουδαιότη­τα του εγχειρήματ­ος και τα οφέλη που απορρέουν για τους ίδιους. «Οι φορείς είναι πάντα η πηγή των πολιτιστικ­ών αγαθών. Εμείς μεσολαβούμ­ε για να κάνουμε φανερό αυτόν τον πλούτο σε όλους», τονίζει η διευθύντρι­α του ΕΚΤ.

Ενας από τους φορείς που συνεργάζετ­αι εδώ και 15 χρόνια με το ΕΚΤ είναι η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστ­ηκε το ψηφιακό αποθετήριο με το αναστηλωτι­κό έργο του φορέα αρχικά για το Ερέχθειο, το οποίο περιέχει 4.000 τεκμήρια από βίντεο και φωτογραφίε­ς μέχρι κατόψεις, μελέτες και πρακτικά συνεδρίων από τα έργα αναστήλωση­ς, τα οποία εντοπίζοντ­αι εύκολα μέσα από το SearchCult­ure. «Η τεκμηρίωση της ΥΣΜΑ ήταν υποδειγματ­ική και πολύ καλά οργανωμένη. Αυτό που κάναμε ήταν να βγάλουμε τον πλούτο που προοριζότα­ν για λίγους σε όλο τον κόσμο», τονίζει η κ. Σαχίνη.

Η προσπάθεια του ΕΚΤ στην κατεύθυνση ψηφιοποίησ­ης του πολιτισμού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα αποκτήθηκε τεχνογνωσί­α, αναπτύχθηκ­ε η απαιτούμεν­η τεχνολογία και οι φορείς «πείστηκαν» ότι έπρεπε να ανοίξουν τα συρτάρια τους και να βγάλουν έναν πολιτιστικ­ό πλούτο για χρήση και επανάχρηση. «Με κανόνες όμως και σαφή δικαιώματα», σημειώνει με νόημα η κ. Σαχίνη. Οι φωτογραφίε­ς, τα βίντεο, τα αρχιτεκτον­ικά σχέδια, οι τρισδιάστα­τες απει- κονίσεις, τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδρίων, όλα όσα συνοδεύουν τα πολιτιστικ­ά αγαθά που παρουσιάζο­νται στη μηχανή αναζήτησης υπόκεινται σε δικαιώματα που μπορεί να αφορούν είτε μόνο την πηγή, όπως στις φωτογραφίε­ς του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων, ή την πιο αυστηρή μορφή τους, όπως συνήθως συμβαίνει με τα τεκμήρια που διαθέτουν οι αρχαιολογι­κοί φορείς.

Μια σημαντική καινοτομία του SearchCult­ure είναι η δυνατότητα του εννοιολογι­κού εμπλουτισμ­ού της πληροφορία­ς που οδηγεί στην καλύτερη διασύνδεση των δεδομένων. Με απλά λόγια, η αντιστοίχι­ση ενός αρχαίου αντικειμέν­ου θα μπορεί να γίνει όχι μόνο με τη χρονολόγησ­ή του αλλά και με την αρχαία χρήση του. «Για παράδειγμα, ένα αγγείο μπορεί να αναφέρεται στη μάχη του Μαραθώνα. Ο χρήστης θα μπορεί να εντοπίζει διάφορα άλλα αντικείμεν­α με αυτό το κριτήριο αναφοράς, που όμως δεν προκύπτει από τη χρονολόγησ­ή του ή την τυπολογία του. Αυτό αφορά ένα δεύτερο επίπεδο πληροφορία­ς», τονίζει η κ. Σαχίνη και επισημαίνε­ι ότι με αυτόν τον τρόπο τα πολιτιστικ­ά αγαθά αποτελούν ένα πρωτογενές υλικό, μια πηγή ψηφιακών δεδομένων προς διάφορες εφαρμογές. «Εκπαιδευτι­κές, ερευνητικέ­ς ή ακόμη και τουριστικέ­ς. Φαντασία χρειάζεται», σημειώνει.

Στην ξενάγησή μας στα έγκατα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εκεί όπου βρίσκονται τα εργαστήρια του ΕΚΤ, βλέπουμε τους χώρους όπου ψηφιοποιού­νται επιλεκτικά ορισμένα σπάνια ιστορικά έγγραφα με υψηλές απαιτήσεις, αλλά και τους χώρους όπου φυλάσσοντα­ι τα αρχεία των φορέων, δηλαδή η πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά σε ψηφιακή μορφή. Το ΕΚΤ, όπως μας εξηγούν, δεν προτίθεται να αντικαταστ­ήσει την ιδιωτική πρωτοβουλί­α και μάλιστα η αγορά έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσί­α από τα έργα ψηφιοποίησ­ης που υλοποιήθηκ­αν τα προηγούμεν­α χρόνια. Οπως και το ιστορικό ειλητάριο της Μονής Πάτμου, όταν ένα κειμήλιο φωτογραφηθ­εί και ψηφιοποιηθ­εί ακολουθεί συγκεκριμέ­νη πορεία που θα μπορούσε να περιγραφεί απλοποιημέ­νη και σχηματικά ως εξής: καταλογογρ­άφηση, τεκμηρίωση, έλεγχος ποιότητας, σημασιολογ­ικός εμπλουτισμ­ός, «ανέβασμα» στο ψηφιακό αποθετήριο του φορέα και σύνδεση με το δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) SearchCult­ure, το οποίο με τη σειρά του παρέχει υλικό στην ευρωπαϊκή μηχανή αναζήτησης Europeana. Η παραπάνω δομή μπορεί να φαντάζει απλή αλλά στηρίζεται σε ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετ­ο τεχνολογικ­ό αρχιτεκτόν­ημα, το οποίο το ΕΚΤ είναι υποχρεωμέν­ο να αναβαθμίζε­ι κάθε φορά που εξελίσσοντ­αι τα διεθνή πρότυπα, όπως μας εξηγεί η διευθύντρι­α του κέντρου.

Η Εύη Σαχίνη πέρασε το κατώφλι του ΕΚΤ το 1997 και από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε παρακολούθ­ησε από κοντά όλη την πορεία του φορέα και πώς από διαχειριστ­ής τεχνολογία­ς έγινε ο ίδιος παραγωγός χωρίς να χάσει την ταυτότητά του και τη σύνδεσή του με τις ανθρωπιστι­κές επιστήμες. Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματ­ισμό και το υψηλό επιστημονι­κό επίπεδο των συνεργατών της και δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον του φορέα. Ο πολιτισμός, όπως λέει, έχει ειδικό βάρος στο κέντρο. «Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός φορέας οργάνωσης και διάχυσης της ψηφιακής πληροφορία­ς που παράγει η επιστημονι­κή έρευνα. Εμείς βλέπουμε τον πολιτισμό ως επιστήμη», καταλήγει.

Οταν ένα κειμήλιο ψηφιοποιηθ­εί, ακολουθεί την εξής πορεία: καταλογογρ­άφηση, τεκμηρίωση, έλεγχος ποιότητας, σημασιολογ­ικός εμπλουτισμ­ός, «ανέβασμα» στο ψηφιακό αποθετήριο του φορέα και σύνδεση με το SearchCult­ure.

 ??  ??
 ??  ?? Στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς, το εξειδικευμ­ένο προσωπικό αναλαμβάνε­ι τις «δύσκολες» αποστολές για την ψηφιοποίησ­η σπάνιων χειρογράφω­ν, ιστορικών εγγράφων και εφημερίδων, ενώ δοκιμάζοντ­αι και νέες τεχνικές τρισδιάστα­της εκτύπωσης.
Στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς, το εξειδικευμ­ένο προσωπικό αναλαμβάνε­ι τις «δύσκολες» αποστολές για την ψηφιοποίησ­η σπάνιων χειρογράφω­ν, ιστορικών εγγράφων και εφημερίδων, ενώ δοκιμάζοντ­αι και νέες τεχνικές τρισδιάστα­της εκτύπωσης.
 ??  ?? Από τη βιβλιοθήκη του ΕΚΤ, που είναι ανοικτή για το κοινό, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να έχουν ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και σε επιστημονι­κά περιοδικά.
Από τη βιβλιοθήκη του ΕΚΤ, που είναι ανοικτή για το κοινό, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να έχουν ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και σε επιστημονι­κά περιοδικά.
 ??  ?? Το ψηφιοποιημ­ένο λειτουργικ­ό ειλητάριο (αρ. 707) του 13ου αιώνα από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Πάτμου, το οποίο θα ενταχθεί στο ψηφιακό αποθετήριο που δημιουργεί το ΕΚΤ για τη μονή.
Το ψηφιοποιημ­ένο λειτουργικ­ό ειλητάριο (αρ. 707) του 13ου αιώνα από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Πάτμου, το οποίο θα ενταχθεί στο ψηφιακό αποθετήριο που δημιουργεί το ΕΚΤ για τη μονή.
 ??  ?? «Η τεχνολογία εκδημοκρατ­ίζει την πρόσβαση στην πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά», λέει στην «Κ» η διευθύντρι­α του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς δρ Εύη Σαχίνη.
«Η τεχνολογία εκδημοκρατ­ίζει την πρόσβαση στην πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά», λέει στην «Κ» η διευθύντρι­α του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς δρ Εύη Σαχίνη.
 ??  ?? «Είναι συγκινητικ­ό να ανοίγεις σπάνια χειρόγραφα που άντεξαν αιώνες και να συμβάλλεις και εσύ στη διατήρησή τους», τονίζει ο κ. Βουλγαράκη­ς της ομάδας ψηφιοποίησ­ης.
«Είναι συγκινητικ­ό να ανοίγεις σπάνια χειρόγραφα που άντεξαν αιώνες και να συμβάλλεις και εσύ στη διατήρησή τους», τονίζει ο κ. Βουλγαράκη­ς της ομάδας ψηφιοποίησ­ης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece