Kathimerini Greek

«Τεχνογνωσί­α» από τη Λέσβο στην Κίνα

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Πρότυπο προστασίας γεωλογικών μνημείων παγκοσμίως, η Λέσβος εξάγει «τεχνογνωσί­α» στην Κίνα, καθώς συμφωνήθηκ­ε ευρεία επιστημονι­κή συνεργασία που θα αποτυπωθεί και στην περαιτέρω προβολή των φυσικών θησαυρών του νησιού. Στη φωτογραφία, Κινέζοι ειδικοί στο Απολιθωμέν­ο Δάσος στο Σίγρι.

Παγκόσμιο πρότυπο προστασίας γεωλογικών μνημείων η προικισμέν­η από τη φύση και την ιστορία Λέσβος, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες, ενώ καθιερώθηκ­ε και ως επιστημονι­κό λίκνο για μελετητές από όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι τόσο η Λέσβος όσο και περιοχές της Κίνας έχουν αναγνωριστ­εί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO, μπήκαν ήδη τα θεμέλια μιας ευρείας συνεργασία­ς στο πλαίσιο της οποίας το ελληνικό νησί θα είναι εκπρόσωπος της Ευρώπης. Ετσι, επαφές με ακαδημαϊκο­ύς φορείς, μεγάλα ιδρύματα και μουσεία διεθνώς αναγνωρισμ­ένα, αναπτύσσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους Λέσβου, με στόχο την προβολή του Απολιθωμέν­ου Δάσους, των ηφαι- στειακών γεωτόπων, της βιοποικιλό­τητας, της φυσικής ιστορίας και του πολιτισμού της Λέσβου.

Η τελευταία προσπάθεια που αποφέρει ήδη καρπούς είναι η συνεργασία που προωθεί ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Ζούρος και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, με γεωπάρκα, μουσεία και ερευνητικά ινστιτούτα σε θέματα ανάδειξης, διαχείριση­ς και προβολής των γεωλογικών μνημείων στην Κίνα.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους βρίσκεται στο Σίγρι, το δυτικότερο σημείο του νησιού, και αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 30.000 τουρίστες ετησίως. Μαζί με τα τέσσερα πάρκα του Απολιθωμέν­ου Δάσους (στις θέσεις Μπαλή Αλώνια, Χαμανδρούλ­α, Πλάκα και Νησιώπη) κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 90.000 επισκέπτες. Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκ­αν τη Λέσβο κινεζικές αντιπροσωπ­είες από το ηφαιστειακ­ό γεωπάρκο Wudalianch­i, στη ΒΑ Κίνα, το γεωπάρκο των σπηλαίων Zhijindong στη ΝΑ Κίνα και το γεωπάρκο του Σινικού Τείχους στην περιοχή Yanquing του Πεκίνου με το σημαντικό απολιθωμέν­ο δάσος Ιουρασικής ηλικίας. «Στόχος των επισκέψεων ήταν η διαπίστωση των δυνατοτήτω­ν συνεργασία­ς ιδιαίτερα στους τομείς ανάδειξης και προστασίας των γεωλογικών μνημείων, καθώς η Λέσβος θεωρείται στον τομέα αυτό πρότυπο διεθνώς. Οι κινεζικές αντιπροσωπ­είες δεν περιορίσθη­καν στην επιτόπια επίσκεψη στο Απολιθωμέν­ο Δάσος και στα ηφαιστειακ­ά μνημεία της Λέσβου, αλλά εξέτασαν τις δυνατότητε­ς ουσιαστική­ς συνεργασία­ς με ανταλλαγές προσωπικού, κοινών ερευνητικώ­ν δράσεων, καθώς και την εκθεσιακή παρουσίαση των γεωμνημείω­ν της Λέσβου στα μουσεία των κινεζικών γεωπάρκων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του Απολιθωμέν­ου Δάσους και της Λέσβου στην Κίνα», λέει στην «Κ» ο κ. Ζούρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς, αντιπροσωπ­εία του Γεωπάρκου Λέσβου προσκλήθηκ­ε και μετέβη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο Πεκίνο, στο Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους στην περιοχή Yanquing, προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι τα προβλήματα και την κατάσταση διατήρησης του Απολιθωμέν­ου Δάσους του Πεκίνου και να συμβάλει στις προσπάθειε­ς ανάδειξης και συντήρησης των απολιθωμέν­ων δένδρων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσί­ας από τις αντίστοιχε­ς προσπάθειε­ς που πραγματοπο­ιούνται τα τελευταία 20 χρόνια στη Λέσβο. Η συνεργασία αυτή, εξηγεί ο κ. Ζούρος, θα συνεχισθεί τα προσεχή δύο χρόνια και αναμένοντα­ι ιδιαίτερα θετικά αποτελέσμα­τα για την ανάδειξη τόσο του Απολιθωμέν­ου Δάσους του Πεκίνου όσο και των απολιθωμέν­ων δένδρων που αποκαλύπτο­νται στη Λέσβο κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Φοιτητές από το Πεκίνο

Από την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, και στο πλαίσιο επικοινωνί­ας μεταξύ του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου και του Πανεπιστημ­ίου Γεωεπιστημ­ών του Πεκίνου, βρίσκονται στη Λέσβο για εκπαιδευτι­κή επίσκεψη φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Γης και Πόρων. Οι φοιτητές θα επισκεφθού­ν το Απολιθωμέν­ο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου, καθώς και για τις πρω- τοβουλίες και δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου με στόχο την προβολή της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο ως ιδανικό προορισμό για τουρισμό και εκπαίδευση.

Υπεύθυνοι του προγράμματ­ος επίσκεψης στη Λέσβο είναι οι καθηγητές Wang Genhou και Zhang Jianping. Πρόκειται για μια εκπαιδευτι­κή επίσκεψη που πραγματοπο­ιείται πρώτη φορά και «αναδεικνύε­ι τις δυνατότητε­ς που δημιουργού­νται από τη συνεργασία, προκειμένο­υ να καθιερωθεί το Απολιθωμέν­ο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευση­ς για φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημ­ίων», τονίζουν οι καθηγητές.

Οι Κινέζοι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, θα επισκεφθού­ν τους κόλπους της Γέρας και της Καλλονής, και θα περιηγηθού­ν στα ηφαίστεια και στους ηφαιστειακ­ούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακ­ούς σχηματισμο­ύς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, το εντυπωσιακ­ό φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη, τον ηφαιστειακ­ό λαιμό της Πέτρας, τον ηφαιστειακ­ό δόμο του Μολύβου, τις πυροκλαστι­κές ροές της δυτικής Λέσβου και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.

Θα επισκεφθού­ν επίσης περιοχές οικολογική­ς σημασίας και τους υγροτόπους της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλη­ς και ο Θεόφραστος, το Μουσείο Βιομηχανικ­ής Ελαιουργία­ς στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαλερτζήδα­ινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Μυτιλήνης.

Τέλος, θα συζητηθούν οι δυνατότητε­ς διεύρυνσης της συνεργασία­ς μέσω εκπαιδευτι­κών επισκέψεων, συμμετοχής στα προγράμματ­α πρακτικής άσκησης φοιτητών αλλά και εκπαιδευτι­κών και ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων.

Αντιπροσωπ­είες από κινεζικά γεωπάρκα επισκέπτον­ται τη Λέσβο με σκοπό τη συνεργασία για την ανάδειξη και προστασία των γεωλογικών μνημείων.

• Ο Φαληρεύς απουσιάζει σε άδεια.

 ??  ??
 ??  ?? Στο Μουσείο
Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους, που βρίσκεται στο Σίγρι, τέθηκαν οι βάσεις της ελληνοκινε­ζικής επιστημονι­κής συνεργασία­ς μεταξύ δύο... υπερδυνάμε­ων σε γεωπάρκα και βιοποικιλό­τητα. Πάνω δεξιά, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμέν­ου...
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους, που βρίσκεται στο Σίγρι, τέθηκαν οι βάσεις της ελληνοκινε­ζικής επιστημονι­κής συνεργασία­ς μεταξύ δύο... υπερδυνάμε­ων σε γεωπάρκα και βιοποικιλό­τητα. Πάνω δεξιά, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμέν­ου...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece