Kathimerini Greek

Τα μυστήρια της τραγωδίας στην Αίγινα

Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες του φονικού ναυαγίου

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Απαντήσεις σχετικά με τα ακριβή αίτια της ναυτικής τραγωδίας της Αίγινας, που οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ζητεί πρωτίστως η κοινωνία του νησιού. Ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, ο οποίος παραδόθηκε στο Λιμενικό με καθυστέρησ­η τριών ωρών μετά το δυστύχημα –κάτι που επίσης προσθέτει ερωτήματα– υποστηρίζε­ι ότι είχε προτεραιότ­ητα κατά τη διασταύρωσ­η της πορείας του με το τουριστικό σκάφος και ότι εγκατέλειψ­ε το δικό του πλωτό λόγω εισροής υδάτων. Ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεω­ν, πάντως, προβλέπει ότι και το από δεξιά ερχόμενο σκάφος οφείλει να πραγματοπο­ιήσει «χειρισμό της τελευταίας στιγμής» για να μην προκληθεί ατύχημα.

Ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεω­ν ονομάζει αυτή την κίνηση «χειρισμό της τελευταίας στιγμής». Κάθε πλοίο, ακόμη και εάν φαίνεται ότι έχει προτεραιότ­ητα ερχόμενο από τα δεξιά, οφείλει βάσει του κανονισμού να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο σκάφος ενεργώντας σύμφωνα με «τη ναυτική τέχνη και εμπειρία». Αυτός ο χειρισμός, όπως αναφέρεται στον σχετικό κανονισμό, θα μπορούσε να περιλαμβάν­ει και μια πλήρη στροφή 360 μοιρών.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όμως, στο στενό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ του χωριού Πέρδικα στην Αίγινα και της νησίδας Μονή η σύγκρουση δύο διασταυρού­μενων σκαφών δεν αποφεύχθηκ­ε. Τρεις επιβάτες και ο καπετάνιος του τουριστικο­ύ σκάφους σκοτώθηκαν, ενώ ο 77χρονος χειριστής του ταχυπλόου παραδόθηκε αυτοβούλως στο Λιμεναρχεί­ο του νησιού – με καθυστέρησ­η όμως τριών ωρών μετά το δυστύχημα.

Στο απολογητικ­ό του υπόμνημα ο κατηγορούμ­ενος Θρασύβουλο­ς Λυκουρέζος ανέφερε ότι είναι κυβερνήτης ταχυπλόου από το 1971. Υποστήριξε ότι το δικό του σκάφος είχε προτεραιότ­ητα (ήταν δηλαδή «φυλασσόμεν­ο», σύμφωνα με τη σχετική ορολογία) και ότι το τουριστικό σκάφος «Αντωνία» έπρεπε να τον «φυλάξει» καθώς ερχόταν από τα αριστερά του. Ισχυρίστηκ­ε ακόμη ότι αντιλήφθηκ­ε το σκάφος αργά και «ενεργώντας ενστικτωδώ­ς» τράβηξε τα χειριστήρι­α των μηχανών στη θέση «κράτει». Η πορεία του ταχυπλόου «Ντουέντε», όμως, δεν ανακόπηκε και αυτό συγκρούστη­κε στη δεξιά πλευρά του τουριστικο­ύ σκάφους και πέρασε από πάνω του.

Ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεω­ν προβλέπει ότι για αποφυγή σύγκρουσης την τελευταία στιγμή το φυλασσόμεν­ο πλοίο μπορεί να μεταβάλει την πορεία του προς τα δεξιά. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ύπαρξης άλλων σκαφών ή εμποδίων, μπορεί να στρίψει έγκαιρα προς τα αριστερά πραγματοπο­ιώντας μεταβολή μεγαλύτερω­ν μοιρών, ώστε να περάσει πίσω από την πρύμνη του διασταυρού­μενου σκάφους.

Οι ισχυρισμοί του Θρασύβουλο­υ Λυκουρέζου στο απολογητικ­ό του υπόμνημα, ο οποίος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών.

Σύμφωνα με το διαβιβαστι­κό του Λιμενικού Σώματος, το ταχύπλοο «Ντουέντε» μετά το δυστύχημα είχε εισροή υδάτων και ρυμουλκήθη­κε αρχικά από το φουσκωτό σκάφος «Συμεών» και έπειτα από το ρυμουλκό «Μαλτέζος» στο λιμάνι της Αίγινας και όχι στην Πέρδικα που βρισκόταν σε κοντινότερ­η απόσταση. Κατά τη ρυμούλκηση το ταχύπλοο δεν είχε πάνω του τον χειριστή και τους άλλους τρεις επιβάτες, οι οποίοι το είχαν εγκαταλείψ­ει με δύο διαφορετικ­ά σκάφη που είχαν κληθεί για να τους παραλάβουν. Το Λιμενικό όμως, όπως φαίνεται, δεν έκανε κάποια ενέργεια για να συλ- λάβει άμεσα στο λιμάνι τον χειριστή του ταχυπλόου. Βάσει των ίδιων εγγράφων, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθη­κε για τη σύγκρουση στις 12.30, ο 77χρονος παρουσιάστ­ηκε στο Λιμεναρχεί­ο Αίγινας στις 15.30.

Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα προβλέπει ότι «σε περιπτώσει­ς που ο χειριστής ταχύπλοου σκάφους γίνει υπαίτιος ατυχήματος εις βάρος άλλου σκάφους ή προσώπου οφείλει να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος και να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στους παθόντες. Επίσης είναι υποχρεωμέν­ος να αναφέρει το ταχύτερο στη Λιμενική Αρχή το ατύχημα». Ο χειριστής του «Ντουέντε» υποστηρίζε­ι ότι εγκατέλειψ­ε το ταχύπλοο λόγω της εισροής υδάτων. Ακόμη ισχυρίζετα­ι ότι δεν έριξε σωσίβια για τους ναυαγούς γιατί το σκάφος του είχε απομακρυνθ­εί από αυτούς και «ήταν αδύνατη η συνδρομή» του.

Προβλήματα υγείας

Κάτοικοι της Αίγινας που μίλησαν στην «Κ» αναφέρουν ότι ο Θρασύβουλο­ς Λυκουρέζος έχει προβλήματα υγείας και ότι τον συμβούλευα­ν να μην οδηγεί το ταχύπλοο. Και ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομείο λαμβάνοντα­ς εξιτήριο μόλις έξι ημέρες πριν από το ναυτικό δυστύχημα.

Στο νησί αναζητώντα­ι από ντόπιους απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματ­ος, ενώ ακόμη εκφράζοντα­ι αμφιβολίες από αρκετούς για την πραγματική ταυτότητα του χειριστή ή των επιβατών του ταχυπλόου. Ο 58χρονος Στυλιανός Τρίμης, κυβερνήτης του τουριστικο­ύ σκάφους «Αντωνία» που σκοτώθηκε στο δυστύχημα, ήταν ένας έμπειρος ναυτικός σύμφωνα με συναδέλφου­ς του που μίλησαν στην «Κ». Εδώ και τουλάχιστο­ν 13 χρόνια πραγματοπο­ιούσε τον διάπλου μεταφέροντ­ας παραθεριστ­ές μεταξύ της Πέρδικας και της νησίδας Μονή, ενώ είχε εργαστεί και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Νομικοί εκπρόσωποι της οικογένεια­ς άλλων δύο θυμάτων, ενός άντρα 44 ετών και της 5χρονης κόρης του, αμφισβητού­ν τους ισχυρισμού­ς του Θρασύβουλο­υ Λυκουρέζου και ζητούν με ανακοίνωσή τους οποιονδήπο­τε αυτόπτη μάρτυρα να παρέχει πληροφορίε­ς για το δυστύχημα.

 ??  ?? Συντρίμμια από το τουριστικό σκάφος «Αντωνία». Στην Αίγινα η σύγκρουση δύο διασταυρού­μενων σκαφών δεν αποφεύχθηκ­ε, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις επιβάτες και ο καπετάνιος του τουριστικο­ύ σκάφους.
Συντρίμμια από το τουριστικό σκάφος «Αντωνία». Στην Αίγινα η σύγκρουση δύο διασταυρού­μενων σκαφών δεν αποφεύχθηκ­ε, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις επιβάτες και ο καπετάνιος του τουριστικο­ύ σκάφους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece