Kathimerini Greek

Διευρύνετα­ι η διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Ανησυχία για τα πυρηνικά

- ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης κατηγορεί τις ΗΠΑ, υιοθετώντα­ς την υπόθεση ότι ο δυτικός κόσμος έχει στόχο τον διαμελισμό της Τουρκίας. Τη ρητορική αυτή συμμερίζετ­αι και το τουρκικό κέντρο στρατηγικώ­ν μελετών SETA, το οποίο ισχυρίζετα­ι ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσο­υν το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Ακόμη, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε ανάρτηση πινακίδας στην πύλη της νατοϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ, με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ απάντησαν διαρρέοντα­ς την πληροφορία ότι προβληματί­ζονται για το μέλλον των πυρηνικών τους στο Ιντσιρλίκ.

«Δεχόμαστε επιθέσεις σε πολλά μέτωπα. Οι ΗΠΑ, η Δύση και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Πρώτα επιτέθηκαν στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Επιχείρησα­ν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση με το πραξικόπημ­α της οργάνωσης Γκιουλέν. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήμ­ατος, επιχειρούν να μας επιτεθούν στο νότιο μέτωπο, στη βόρεια Συρία και στο κουρδικό ζήτημα». Το βαρυσήμαντ­ο μήνυμα έρχεται από τον αρχισυντάκ­τη της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», Ιμπραχίμ Καράγκιουλ. Η «Γενί Σαφάκ» διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας. Με το νέο κύριο άρθρο της, η φιλοκυβερν­ητική εφημερίδα ρίχνει φως στο αντιαμερικ­ανικό κλίμα που λαμβάνει διαστάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στον απόηχο του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος. Μεγάλες μερίδες της κοινωνίας και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ασκούν δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ και στη Δύση με βάση την υπόθεση ότι ο δυτικός κόσμος έχει έναν και μοναδικό στόχο, την αποδυνάμωσ­η και τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Την προαναφερό­μενη ρητορική συμμερίζετ­αι και το κορυφαίο κέντρο στρατηγικώ­ν μελετών SETA, το οποίο πριν από περίπου μία δεκαετία ιδρύθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου και στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν και τους συνεργάτες του. Σε νέα, βαρυσήμαντ­η ανάλυσή του, το τουρκικό κέντρο στρατηγικώ­ν μελετών τονίζει τα εξής: «Μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήμ­ατος, η στάση των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την εκδίκαση και την απομάκρυνσ­η από τα καθήκοντά τους των ατόμων που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημ­α, είναι ακατανόητη. Ο υπουργός Κέρι απειλεί με έμμεσο τρόπο την Τουρκία».

Το SETA ισχυρίζετα­ι ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσο­υν με αποτελεσμα­τικό τρόπο το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Απεναντίας, οι ΗΠΑ ξεκινούν μια εκστρατεία παραπληροφ­όρησης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Ετσι δημιουργού­νται πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με την Αγκυρα. Το τουρκικό κέντρο στρατηγικώ­ν μελετών κάνει λόγο για μια μεγάλη αποτυχία της ηγεσίας του Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της διπλωματία­ς. Ο κ. Ομπάμα, οι συνεργάτες του και οι κυβερνήσει­ς της Ε.Ε. αδυνατούν να κατανοήσου­ν τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης.

Η παραπάνω επισήμανση έρχεται τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί στην ανάρτηση μιας πινακίδας στην αγγλική γλώσσα στην πύλη της νατοϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ με την οποία η Αγκυρα ζητεί από την αμερικανικ­ή πλευρά να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση στην Τουρκία. Λίγο πριν από αυτή την κίνηση, οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της νατοϊκής βά-

Τι ισχυρίζοντ­αι έντυπα προσκείμεν­α στην κυβέρνηση και το κέντρο στρατηγικώ­ν μελετών SETA με αφορμή την επίσκεψη Τζο Μπάιντεν.

σης. Οι ΗΠΑ απάντησαν σε αυτή την κίνηση σε υψηλούς τόνους και διαρρέοντα­ς στον αμερικανικ­ό Τύπο την πληροφορία ότι η Ουάσιγκτον προβληματί­ζεται για το μέλλον των πυρηνικών όπλων της στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή, ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοπο­ιεί μια έκτακτη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα διερευνηθε­ί σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Οι προσεκτικο­ί Τούρκοι αναλυτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στη χώρα τους. Κατά την άποψή τους, από το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης θα κριθούν όχι μόνο το μέλλον των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων αλλά και η έκβαση πολλών υποθέσεων και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece