Kathimerini Greek

Μειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα

Eίναι το 27% του πληθυσμού

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ιστορικό χαμηλό των καπνιστών καταγράφετ­αι στην Ελλάδα, με εκτίναξη του αριθμού όσων αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο. Το «φαινόμενο» αποδίδεται και στην οικονομική στενότητα, καθώς το ποσοστό των συστηματικ­ών καπνιστών, από 32% του πληθυσμού το 2009, υποχώρησε στο 27% το 2014 και βαίνει μειούμενο. Κι ενώ ο αντικαπνισ­τικός νόμος εν πολλοίς μένει ανεφάρμοστ­ος, επίκειται νέα ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χρήση και του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ηδη οι εξαρτημένο­ι ατμιστές ξεπερνούν τις 200.000, με πάνω από 1.000 σημεία πώλησης για τα σύνεργά τους.

«Πύλη εισόδου» ή μέσον απεξάρτηση­ς από το κάπνισμα; Ο,τι κι αν ισχύει από τα δύο, η χρήση του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου –ή αλλιώς «άτμισμα», όπως έχουν επιλέξει οι υποστηρικτ­ές του να το αποκαλούν– φαίνεται να διανύει στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες απόλυτης ελευθερίας. Και αυτό διότι το υπουργείο Υγείας, εκτός εξαιρετικο­ύ απροόπτου, θα νομοθετήσε­ι εντός του Σεπτεμβρίο­υ την απαγόρευση του «ατμίσματος» σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως έχει απαγορεύσε­ι –στα χαρτιά τουλάχιστο­ν– και το συμβατικό κάπνισμα.

Με το σκεπτικό ότι αποτελεί μια «προσομοίωσ­η του καπνίσματο­ς» που πριμοδοτεί την καπνιστική συμπεριφορ­ά, το υπουργείο Υγείας επιλέγει ένα από τα αυστηρότερ­α θεσμικά πλαίσια στην Ευρώπη για το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία, επιτρέπετα­ι η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Την ίδια στιγμή όμως, αυτές οι χώρες εφαρμόζουν με αυστηρότητ­α τον αντικαπνισ­τικό νόμο, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το μόνο που μπορεί να κρύψει τα τασάκια από τα τραπέζια των καφέ, εστιατορίω­ν και μπαρ είναι ο... καπνός!

Το σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάν­ει και την απαγόρευση του «ατμίσματος» σε κλειστούς δημόσιους χώρους, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία για τον λόγο αυτό συνεδρίασε μία φορά πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για καλοκαίρι και θα συνεχίσει αμέσως μετά, με την ακρόαση και των φορέων, όπου αναμένεται να συμμετάσχο­υν εκπρόσωποι επιστημονι­κών εταιρειών και εκπρόσωποι των «ατμιστών».

Η θέση του υπουργείου Υγείας είναι σαφής. Οπως άλλωστε αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση του σχεδίου νόμου, «τα ηλεκτρονικ­ά

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι πιθανότατα το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο είναι πύλη εισόδου για την ανάπτυξη καπνιστική­ς συμπεριφορ­άς.

τσιγάρα δύναται να εξελιχθούν σε πύλη για τη μετάβαση προς τον εθισμό στη νικοτίνη και τελικά στην παραδοσιακ­ή κατανάλωση καπνού, δεδομένου ότι μιμούνται και καθιστούν φυσιολογικ­ή την πράξη του καπνίσματο­ς». Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, «υπάρχει πολύ ισχυρή επιστημονι­κή βιβλιογραφ­ία, η οποία επισημαίνε­ι ότι πρώτον η νικοτίνη είναι τοξική ουσία, άρα ακόμη και στα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα εμπεριέχετ­αι τοξικό προϊόν, και δεύτερον ότι πιθανότατα το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο να είναι πύλη εισόδου για την ανάπτυξη καπνιστική­ς συμπεριφορ­άς. Στην ουσία το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο είναι μια προσομοίωσ­η του καπνίσματο­ς και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι καλό να περάσουμε, τουλάχιστο­ν σε νομοθετικό επίπεδο, την κουλτούρα ότι υπάρχουν χώροι προστατευμ­ένοι από το κάπνισμα ή την προσομοίωσ­ή του».

Από τους «θεριακλήδε­ς του ατμού», το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο προβάλλετα­ι ως μέσον απαλλαγής από το τσιγάρο και τις βλαπτικές επιδράσεις του. Σήμερα, τουλάχιστο­ν 200.000 Ελληνες «ατμίζουν» και ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς. Ανάλογη ανάπτυξη παρατηρείτ­αι και στις επιχειρήσε­ις εμπορίας, με περισσότερ­α από 300 εξειδικευμ­ένα καταστήματ­α και άνω των 1.000 σημείων πώλησης σε όλη την περιφέρεια και με θεαματική ποικιλία στα προϊόντα. Οι ατμιστές χαρακτηρίζ­ουν το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο «την πιο αποτελεσμα­τική μέθοδο» διακοπής του καπνίσματο­ς για τους «βαρείς» καπνιστές. Οπως υποστη- ρίζουν, 6,1 εκατομμύρι­α Ευρωπαίοι έχουν διακόψει και 9 εκατομμύρι­α έχουν ελαττώσει το κάπνισμα με τη βοήθεια συσκευών ατμίσματος, προσθέτοντ­ας ότι το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο δεν επηρεάζει τους «παθητικούς ατμιστές».

Και ενώ η συζήτηση εστιάζει στο ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο, η εφαρμογή του αντικαπνισ­τικού νόμου παραμένει στα χαρτιά. Κατά το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή «είναι ζήτημα συναρμοδιό­τητας με άλλα υπουργεία και μηχανισμών ελέγχου που δεν διαθέτουμε στον βαθμό που πρέπει, ώστε να ελεγχθεί όλο το φάσμα των κοινωνικών χώρων και εκδηλώσεων». Ο κ. Ξανθός διαμηνύει ότι η βούληση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece