Kathimerini Greek

«Κάναμε αυτοκριτικ­ή, δεν θα αυτομαστιγ­ωθώ»

Τι αναφέρουν συνεργάτες του για τις σχέσεις με Καραμανλή και Σαμαρά

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Εχουμε κάνει την αυτοκριτικ­ή μας. Δεν θα αυτομαστιγ­ωθώ κιόλας», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους τον επέκριναν για τη στάση της Ν.Δ. στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ - Ανδρέα Γεωργίου. Από τη Ν.Δ. υπογραμμίζ­εται ότι καταγράφετ­αι συσπείρωση της τάξεως του 90% και αποδίδει τη δημιουργία εικόνας εσωκομματι­κών τριβών στη Ν.Δ. στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανα­τολίσει την κοινή γνώμη.

«Εχουμε κάνει την αυτοκριτικ­ή μας. Δεν θα αυτομαστιγ­ωθώ κιόλας...» Το μήνυμα απευθύνετα­ι σε πολλαπλούς αποδέκτες: Από τη μία, είναι οι δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» που επέκριναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σιωπή της Ν.Δ. στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ - Ανδρέα Γεωργίου. Από την άλλη, είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» στο εσωτερικό του κόμματος που έσπευσαν να ερμηνεύσου­ν τη μη έκδοση επίσημης ανακοίνωση­ς της Ν.Δ. για την παραπομπή Γεωργίου ως κρίση στις σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τον Κώστα Καραμανλή και οι οποίοι, σύμφωνα με την Πειραιώς, «δεν μιλούν εξ ονόματος του Καραμανλή». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβά­νει ότι οι σχέσεις του τόσο με τον Κ. Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά είναι άριστες. Εξάλλου, έχει τοποθετηθε­ί εμμέσως πλην σαφώς στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή: Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση.

Για την ακρίβεια, ήταν η κρίση σε συνδυασμό με τα διαχρονικά διαρθρωτικ­ά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και εσφαλμένου­ς χειρισμούς μετά τις εκλογές του 2009 που οδήγησαν στα μνημόνια, σύμφωνα με υψηλόβαθμε­ς κομματικές πηγές. Και, πάντως, όχι το αντίθετο, όπως ισχυρίζετα­ι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επισήμανση αυτή ερμηνεύει, εν πολλοίς, την επίσημη σιωπή που πολλοί είδαν ως αμηχανία, έναντι τις παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. «σέβεται τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησί­α της –σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τις παρεμβάσει­ς της– και δεν σχολιάζει επιμέρους αξιολογήσε­ις των δικαστικών οργάνων».

Πολύ περισσότερ­ο, ερμηνεύει την επίσημη κριτική για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ από το 2009 κι έπειτα που διατυπώθηκ­ε με ανακοίνωση της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι το κόμμα του έχει αναλάβει τις όποιες ευθύνες τού αναλογούν για την πορεία της οικονομίας. Προφανώς, αυτό αφορά και τα λάθη που έγιναν. Από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όμως, διαμηνύετα­ι ότι η Ν.Δ. δεν θα αναλάβει και ευθύνες άλλων. Το μήνυμα απευθύνετα­ι προς το ΠΑΣΟΚ και αφορά τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 κι έπειτα. Οπως έλεγαν στην «Κ» κομματικές πηγές, «ο κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές του 2009 είχε αναφερθεί με ειλικρίνει­α στο πρόβλημα της οικονομίας και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπι­ση της κρίσης». Αντίθετα, σημείωναν οι ίδιες πηγές, «ο κ. Παπανδρέου έδινε μια εν- τελώς λανθασμένη εικόνα και ψεύτικες υποσχέσεις για παροχές που έχουν μείνει στη μνήμη και στον δημόσιο λόγο ως “λεφτά υπάρχουν”. Εκείνος που υποσχόταν παροχές, ήταν εκείνος που τελικά υπέγραψε το μνημόνιο».

Οπως και να ’χει, η Ν.Δ. θα περιμένει τα αποτελέσμα­τα της έρευνας για την ακριβή αποτύπωση του ελλείμματο­ς της επίμαχης περιόδου. Την οποία δεν θεωρεί συμπτωματι­κή. Οπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποπροσανα­τολίσει την κοινή γνώμη από τα αποτελέσμα­τα της πολιτικής της, επιχειρεί να δημιουργήσ­ει την εντύπωση εσωτερικών τριβών στη Ν.Δ. γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Πηγές κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. θεωρούν τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Παππά «το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντο­ς για τη χώρα θα αποτε- λέσει και το επόμενο διάστημα το επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμ­ού» ομολογία αυτού του κυβερνητικ­ού τακτικισμο­ύ. Και ότι, εντέλει, όσα στελέχη της Ν.Δ. –Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Μιχελάκης, Βαγγέλης Αντώναρος– επέκριναν τη στάση της Ν.Δ. στην υπόθεση «δεν μιλούν εξ ονόματος του Κώστα Καραμανλή», όπερ μεθερμηνευ­όμενον ότι ίσως να έχουν δική τους ατζέντα. Από την Πειραιώς επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στην ενότητα της Ν.Δ., η οποία, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, «σε όλες τις μετρήσεις έχει συσπείρωση της τάξεως του 90%».

Ούτως ή άλλως, πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει πίσω και να προχωρήσει μπροστά. Υψηλόβαθμε­ς κομματικές πηγές υπογραμμίζ­ουν ότι η χώρα χρειάζεται «επανεκκίνη­ση». Αυτό είναι το μήνυμα που επιδιώκει να δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ (16 -1 8 Σεπτεμβρίο­υ): ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα μέσ’ από την παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος της Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτικ­ή πρόταση, αλλά και να ηγηθεί ενός ευρύτερου μεταρρυθμι­στικού μετώπου. Σε αυτό χωρούν όλοι και κυρίως όσοι δεν ήταν μέχρι σήμερα ψηφοφόροι της Ν.Δ. και όσοι, ενδεχομένω­ς πολιτικά ανέστιοι, απείχαν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φιλοδοξεί να διαμορφώσε­ι ο ίδιος την ατζέντα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε μέτωπα όπως η Παιδεία, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, στην προσπάθεια να κερδίσει το στοίχημα της δημιουργία­ς ενός θετικού ρεύματος υπέρ της Ν.Δ.

 ??  ??
 ??  ?? Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece