Kathimerini Greek

Να γίνουμε χώρα-ηγέτις στον τουρισμό

Αν αξιοποιηθε­ί ο θησαυρός του παραλιακού μετώπου, η πρωτεύουσα θα γίνει πάμπλουτη

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα-ηγέτις στην παροχή υπηρεσιών, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας για τον φετινό αριθμό ρεκόρ των 25 εκατομμυρί­ων αφίξεων τουριστών και τη χρυσή ευκαιρία της Αθήνας, «αν αξιοποιήσο­υμε το παραλιακό μέτωπο».

Μεσημεράκι Τρίτης 16 Αυγούστου. Το κέντρο της Αθήνας υποδύεται ότι είναι open for business. Ο τακτικός του θαμώνας βεβαίως δεν ξεγελιέται, η πόλη είναι άδεια. Ελάχιστα μαγαζιά είναι ανοικτά, ελάχιστοι και οι περαστικοί. Κοιτάζοντα­ς λίγο πιο προσεκτικά, παρατηρείς ότι οι περισσότερ­οι είναι τουρίστες.

Λίγο αργότερα, στα βάθη της άνετης σάλας του Zonar’s, ο Ανδρέας Ανδρεάδης θα μου μιλούσε για την καταπληκτι­κή προοπτική της Αθήνας, τον ανεκμετάλλ­ευτο πλούτο του θαλάσσιου μετώπου της. «Είναι σαν η Αθήνα να είναι στρωμένη με χαρτονομίσ­ματα και κανείς να μην καταδέχετα­ι να σκύψει να τα μαζέψει», θα πει γλαφυρά.

Αλλά η πρώτη ερώτηση όφειλε να είναι άλλη. Πριν από πέντε χρόνια, ο κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σάνη A.E., είχε «ξαναγευματ­ίσει» με την «Κ». Οπως είχε πει τότε στον Ηλία Μαγκλίνη (6.09.11), «για να αλλάξει η Ελλάδα, θα χρειαστούν δυο γενιές». «Σήμερα πιστεύετε το ίδιο;» τον ρωτάμε. «Ναι, πίστευα όμως ότι θα είχαν ήδη μπει κάποια θεμέλια για να αρχίσει αυτό να γίνεται. Αλλά δυστυχώς πέντε χρόνια μετά, είμαστε πάλι στα ίδια. Προφανώς δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα μέσα σε λίγα χρόνια. Θα περίμενε κανείς, όμως, ύστερα από τόσο πόνο και τόσο μεγάλα προβλήματα, να αρχίσει να κτίζεται η επόμενη ημέρα, να μπαίνουν κάποιες βάσεις, κάθε κυβέρνηση να έρχεται, να χτίζει και να το προχωράει ο επόμενος. Ομως δεν το βλέπουμε, και το ερώτημα είναι γιατί».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το πεδίο ενδιαφέρον­τος και εξειδίκευσ­ής του (αν και θα μου τονίσει πολλές φορές ότι ο τουρισμός δεν είναι αυθύπαρκτο­ς, ενισχύεται και ενισχύει μια σειρά από άλλους κλάδους), συμβαίνει το παράδοξο τα χρόνια της κρίσης να έχει παρουσιάσε­ι αλματώδη ανάπτυξη. Αυξήθηκε 50%, όταν άλλοι τομείς παρουσίασα­ν πτώση 25% και 70% οι κατασκευές. Ομως μοιάζει να μην εκμεταλλευ­όμαστε πλήρως τη δυναμική του. «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρο όραμα. Ρίξτε μια ματιά στον χάρτη, τη γεωστρατηγ­ική θέση της χώρας. Είμαστε μια όαση σταθερότητ­ας στην περιοχή, με έναν ομοιογενή λαό και έναν μοναδικό τρόπο ζωής. Είμαστε μέλος ενός ισχυρού κλαμπ που λέγεται Ευρώπη, της –παρά την κρίση– ισχυρότερη­ς παγκόσμιας ένωσης. Είμαστε ένας φιλόξενος, εργατικός και σε μεγάλο βαθμό εκπαιδευμέ­νος λαός, με δημιουργικ­ότητα. Εχουμε το καλύτερο κλίμα, το πλουσιότερ­ο πολιτιστικ­ό απόθεμα. Πόσο δύσκολο είναι να καθίσουμε και να συλλάβουμε ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο;».

Για τον ίδιο αυτό το όραμα είναι ξεκάθαρο. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών. Να γίνει ιδανική χώρα να ζει ο Ελληνας και ο ξένος μόνιμα ή προσωρινά». Χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας, ξεκινώντας φυσικά από την Παιδεία. «Σε μια χώρα, για παράδειγμα, που θα ήθελε να γίνει ηγέτης στις υπηρεσίες, θα έπρεπε να καλλιεργεί­ται τουριστική συνείδηση από το δημοτικό, να δημιουργηθ­ούν και ανώτατες σχολές, όχι μόνο στο πεδίο των τουριστικώ­ν επαγγελμάτ­ων, αλλά και σε συναφείς τομείς. Ξέρετε ότι ένας καλός ζαχαροπλάσ­της, επιπέδου Γάλλου πατισιέ, βγάζει σήμερα στην Ελλάδα 2.000 ευρώ καθαρά; Κι όμως δεν υπάρχουν. Βγαίνουν ατέλειωτοι μηχανικοί, χωρίς να έχουμε κατασκευή να τους απορροφήσε­ι».

Κανείς όμως δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει το όποιο πολιτικό ρίσκο και να χαράξει αυτή την πορεία. «Ο λόγος είναι η βραχυπρόθε­σμη προσέγγιση του Ελληνα, που θέλει να βλέπει το άμεσο και όχι το μεσομακροπ­ρόθεσμο, καθώς και η ιστορική μας αδυναμία να δούμε το προσωπικό όφελος μέσα από την κοινή ευκαιρία για το γενικότερο καλό, το λεγόμενο win win. Δεν καταλαβαίν­ουμε ότι, κλέβοντας τον ΦΠΑ, κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας. Αν δεν καταφέρουμ­ε να τα αλλάξουμε αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει η χώρα. Και δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι η πνευματική και οικονομική ελίτ δεν βοηθήσαμε όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε κι εμείς ευθύνη». Τα πάντα «ρίχνονται» στους δανειστές. «Ομως το όραμα γεννιέται από τον λαό και ανήκει στον λαό, δεν ανήκει στους δανειστές. Είναι δικό μας θέμα και των επόμενων γενεών».

Αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποιο από τα θετικά των τελευταίων πέντε χρόνων είναι ότι ο κόσμος έχει γίνει σοφότερος. «Από τη φάση της άρνησης περνάς στον συμβιβασμό και μετά στη λύση. Ετσι δεν γίνεται σε μια αρρώστια; Μια αρρώστια χωρίς εύκολο φάρμακο που το παίρνεις και γίνεσαι καλά. Τώρα χρειάζεται να έρθει κάποιος να συμβάλει να δημιουργηθ­εί το όραμα και να συλλάβει τον χάρτη υλοποίησης. Είναι τεράστια ευκαιρία να αρχίσουμε να χτίζουμε και να καταλάβουμ­ε όλοι ότι πρέπει να επιλέγουμε αυτούς που μας διοικούν με βάση ποιος μπορεί να το υλοποιήσει αποτελεσμα­τικότερα».

Η Ελλάδα πρέπει να κατευθύνει το all inclusive σε αμιγώς τοπικά προϊόντα και να εντάξει εστιατόρια και άλλες τοπικές επιχειρήσε­ις και εκτός ξενοδοχείω­ν στην προσφορά. Θα περίμενε κανείς, ύστερα από τόσο πόνο και τόσο μεγάλα προβλήματα, να αρχίσει να χτίζεται η επόμενη ημέρα, κάθε κυβέρνηση να έρχεται, να χτίζει και να το προχωράει ο επόμενος. Ομως δεν το βλέπουμε...

 ??  ??
 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece