Kathimerini Greek

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία

Προσφορές ηλεκτρονικ­ά και εντύπως

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σοβαρά ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασία­ς του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, ο οποίος ορίστηκε να διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου, εγείρει η πρόβλεψη της σχετικής προκήρυξης ότι, παράλληλα με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα, θα υπάρχει και ένα έγχαρτης μορφής.

Μόνον κατ’ ευφημισμόν θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ηλεκτρονικ­ή η δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικώ­ν αδειών γενικού περιεχομέν­ου εθνικής εμβέλειας, που ανακοινώθη­κε ότι θα γίνει στις 30 Αυγούστου. Και αυτό, επειδή, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ, παράλληλα με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα θα υπάρχει και ένα σύστημα έγχαρτης μορφής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν όσοι έχουν «εντρυφήσει» στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμο­ύ, εκεί που θα υπάρχει διαφοροποί­ηση μεταξύ της ηλεκτρονικ­ής και της έντυπης προσφοράς, θα υπερισχύει η τελευταία.

Ειδικότερα, η παράγραφος 7.3.1 της προκήρυξης δημοπρασία­ς για τη χορήγηση των αδειών προβλέπει ότι «οι προσφορές των συμμετεχόν­των υποβάλλοντ­αι μέσω ηλεκτρονικ­ού συστήματος που θα διατεθεί από την Επιτροπή Διενέργεια­ς Διαγωνισμο­ύ και παράλληλα εκτυπώνοντ­αι και υποβάλλοντ­αι εγγράφως, αφού πρώτα σφραγιστού­ν με σφραγίδα της εταιρείας…» (σελ. 54). Στην πράξη ο όρος αυτός επιβάλλει στη δημοπρασία, παράλληλα με το ηλεκτρονικ­ό, και ένα έντυπο σύστημα. Η πρόβλεψη αυτή δεν εξηγείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά μόνον από μια πιθανή «τεχνοφοβία» της κυβέρνησης ή από την πρόθεσή της να ελέγξει, μέσω της επιτροπής διενέργεια­ς του διαγωνισμο­ύ, το αποτέλεσμα της δημοπρασία­ς. Διότι αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η πρόβλεψη στην ίδια παράγραφο της προκήρυξης ότι «σε περίπτωση διαφοροποί­ησης της ηλεκτρονικ­ής από την έντυπη προσφορά υπερισχύει η έντυπη».

Ο όρος αυτός αποτέλεσε τη βασική αιτία που απέτρεψε αρκετές εταιρείες τεχνολογία­ς να συμμετάσχο­υν στον διαγωνισμό για την υλοποίηση του πληροφορια­κού συστήματος πάνω στο οποίο θα βασιζόταν η δημοπρασία. Και δεν ήταν ο μόνος, αφού στην παράγραφο 7.3.1.5.β. της προκήρυξης, γίνεται λόγος για την ύπαρξη μη έγκυρων προσφορών. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρεται, «σε κάθε συμμετέχον­τα, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την τιμή του γύρου ή δεν υπέβαλε έγκυρη προσφορά, ανακοινώνε­ται ότι καθίσταται “αδρανής”…». Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα δημοπρασιώ­ν δεν δέχονται «γκρίζες» ή «μη έγκυρες» προσφορές. Ή ο διαγωνιζόμ­ενος αποδέχεται το τίμημα που ζητεί τη δεδομένη στιγμή ο πωλητής ή δεν το αποδέχεται. Δεν μπορεί επομένως να ισχυριστεί ο διαγωνιζόμ­ενος ότι προσφέρει κάτι διαφορετικ­ό από εκείνο που ζητάει ο πωλητής μέσω της δημοπρασία­ς.

Οι ασάφειες αυτές, που ευλόγως έχουν θορυβήσει τους συμμετέχον­τες στη δημοπρασία, έχουν περάσει και στην προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ επιλογής αναδόχου για την ανάπτυξη του πληροφορια­κού συστήματος που δημοσιεύθη­κε στη «Διαύγεια» στις 4 Ιουλίου 2016. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ που κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμ­ενος. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η ίδια προκήρυξη με την οποία έγινε η ανάθεση του έργου στη SingularLo­gic στις 4 Αυγούστου 2016.

Σύμφωνα με την παράγραφο στην οποία περιγράφετ­αι η βασική λειτουργικ­ότητα του συστήματος διαχείριση­ς των υποβληθέντ­ων προσφορών, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα που σκοπεύει να δημιουργήσ­ει η κυβέρνηση δέχεται και μη έγκυρες προσφορές. Συγκεκριμέ­να, στην παράγραφο 7.1.3. περ. 5, αναφέρεται ότι «με τη λήξη του κάθε γύρου του σταδίου 1, η επιτροπή διεξαγωγής της δημοπρασία­ς ενημερώνετ­αι άμεσα μέσω του πληροφορια­κού συστήματος για την επιλογή κάθε συμμετέχον­τος. Χαρακτηρίζ­ει [η επιτροπή] τις υποβληθείσ­ες προσφορές έγκυρες ή άκυρες και ενημερώνει το σύστημα για τυχόν ποινές που έχουν επιβληθεί και για τους λόγους επιβολής τους». Η παραπάνω διατύπωση σημαίνει ότι: είτε το πληροφορια­κό σύστημα μπορεί να δέχεται μη έγκυρες προσφορές, οπότε η επιτροπή το επιβεβαιών­ει, είτε το σύστημα δέχεται μόνον έγκυρες προσφορές, αλλά, με την παρέμβαση της επιτροπής, κάποιες από αυτές να καταλήγουν μη έγκυρες.

Υπάρχουν άπειροι όροι στην προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ προμήθειας του ηλεκτρονικ­ού συστήματος, οι οποίοι καθιστούν διαβλητή τη διαδικασία αδειοδότησ­ης των τηλεοπτικώ­ν καναλιών. Τα περιθώρια παρέμβασης που δίνει η κυβέρνηση στην επιτροπή διενέργεια­ς του διαγωνισμο­ύ δεν μπορούν να μοντελοποι­ηθούν σε λογισμικό και ειδικά στο τόσο μικρό χρονικό διάστημα που απαιτεί η κυβέρνηση. Αν η τελευταία επιθυμούσε μια καθαρή ηλεκτρονικ­ή δημοπρασία αδειών, είτε θα απευθυνότα­ν στη Eurobank Business Exchanges ευθύς εξαρχής είτε στην CosmoONE, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ. Οι δύο αυτές εταιρείες είναι οι μόνες που γνωρίζουν τις ηλεκτρονικ­ές δημοπρασίε­ς.

Ωστόσο καμία από τις δύο εταιρείες δεν προσήλθε στον πρώτο διαγωνισμό, αφού πέρα από τις «ασάφειες» που θα έπρεπε να μοντελοποι­ήσουν, θα έπρεπε να παραδώσουν και τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού τους. Οι εταιρείες ωστόσο αξιοποιούν ξένο λογισμικό και θα ήταν αδύνατη η τήρηση του συγκεκριμέ­νου όρου. «Πώς να παραδώσουν κάτι που δεν τους ανήκει;», αναρωτιέτα­ι νομικός παράγων κοντά στη διαδικασία της αδειοδότησ­ης. Το ερώτημα σχετικά με τον πηγαίο κώδικα απέφυγε ν’ απαντήσει και η Business Exchanges, στο εξώδικο που της απέστειλε ο ΣΚΑΪ. Η θυγατρική εταιρεία της Eurobank ανέφερε μόνον ότι θα μισθώσει το λογισμικό στη SingularLo­gic και ότι η ίδια δεν θα συμμετάσχε­ι στη διαδικασία της δημοπρασία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece