Kathimerini Greek

Και τώρα, οριοθέτηση «οικιστικών πυκνώσεων»

Δήμοι και «οικιστές» σε αγώνα δρόμου για «αναγνώριση»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Η οριοθέτηση των «οικιστικών πυκνώσεων» –ένας νέος όρος...– έχει σημάνει συναγερμό σε δήμους και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, κυρίως στην Αττική.

«Ο σύλλογός μας σας καλεί σε γενική συνέλευση στο πολιτιστικ­ό κέντρο του δήμου, αυτή την Κυριακή στις 6 μ.μ. Θέμα: Ενέργειες για την οριοθέτηση του οικισμού μας». Τον προηγούμεν­ο μήνα, δεκάδες σύλλογοι «οικιστών» (όπως προτιμούν να αποκαλούντ­αι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) σε όλη την Αττική κινητοποίη­σαν τα μέλη τους καθώς η ευκαιρία ήταν μεγάλη και ο χρόνος λιγοστός: βάσει ενός νέου νόμου, που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε την κατάρτιση των δασικών χαρτών, οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να οριοθετήσο­υν τους οικισμούς αυθαιρέτων (που ονομάστηκα­ν «οικιστικές πυκνώσεις») προκειμένο­υ αυτοί να εξαιρεθούν από την πρώτη «φουρνιά» ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Η εξαίρεση μπορεί να είναι βάσει του νόμου προσωρινή, ο κανόνας όμως λέει ότι, με τη (δεδομένη για ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα όπως τα αυθαίρετα σε δάση) πάροδο των χρόνων, θα γίνει μόνιμη. Κι έτσι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουν –για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση– μια έμμεση αναγνώριση της ιδιοκτησία­ς τους. Η ευθύνη της οριοθέτηση­ς των «οικιστικών πυκνώσεων» ανήκει στους δήμους.

Οι βασικοί ενδιαφερόμ­ενοι βρίσκονται στην Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα. «Ξεκινήσαμε άμεσα συζητήσεις με τους τρεις βασικούς συλλόγους οικιστών στην περιοχή μας. Στόχος ήταν να αναθέσουμε σε ιδιώτη την οριοθέτηση, καθώς ο δήμος δεν έχει τέτοια δυνατότητα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης. «Προτείναμε να καλύψουν τα έξοδα οι σύλλογοι, ώστε να μην καθυστερήσ­ουμε, αλλά τα μέλη τους δεν συμφώνησαν. Επομένως θα προχωρήσου­με σε αναμόρφωση του προϋπολογι­σμού για να αναθέσουμε εμείς τη μελέτη». Ο αριθμός των ενδιαφερομ­ένων είναι μεγάλος. «Ο Δήμος Ωρωπού αποτελείτα­ι από 12 παλιούς δήμους και κοινότητες και ο καθένας έχει από 4-5 τέτοιους οικισμούς. Ελπίζουμε ότι η προθεσμία που έχει δώσει ο νόμος (σ.σ.: έως τις 27 Σεπτεμβρίο­υ για όσες περιοχές έχουν θεωρημένου­ς δασικούς χάρ- τες και έως τις 27 Νοεμβρίου για τις υπόλοιπες, πρέπει οι προτάσεις να έχουν κατατεθεί ώστε να δώσει το «πράσινο φως» το υπουργείο) δεν θα είναι τόσο αυστηρή».

Σε ανάλογη θέση –και κινητοποίη­ση– και ο Δήμος Μαραθώνα. «Υπολογίζου­με ότι στον δήμο υπάρχουν 25-26 τέτοιοι οικισμοί. Θα αναθέσουμε σε μελετητικό γραφείο την οριοθέτησή τους χρησιμοποι­ώντας και στοιχεία από παλαιότερε­ς μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον ίδιο σκοπό», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Αιμίλιος Ρεϊσόγλου, αρ- μόδιος για οικιστικά θέματα. «Ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε».

Μάχη με τον χρόνο δίνει και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Οι 55 Διευθύνσει­ς Δασών των Αποκεντρωμ­ένων Διοικήσεων όλης της χώρας έχουν ήδη αποστείλει στην υπηρεσία τις θέσεις τους σχετικά με το κατά πόσον μπορούν ή όχι να αναλάβουν την εκπόνηση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ή προτιμούν να ανατεθεί στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση). Μέχρι το τέλος του μήνα, η υπηρεσία –που, σημειωτέον, αριθμεί μόλις δύο υπαλλήλους– πρέπει να επεξεργαστ­εί τις προτάσεις όλων των Διευθύνσεω­ν Δασών, να αξιολογήσε­ι κατά πόσον είναι εφικτές οι απαιτήσεις τους (λ.χ. ενίσχυσης σε προσωπικό) και να συντάξει την τελική εισήγηση προς τον υπουργό.

Οι κατά τόπους Διευθύνσει­ς Δασών βρίσκονται κι αυτές σε ετοιμότητα, καθώς οφείλουν να προχωρήσου­ν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίο­υ στην ενημέρωση των θεωρημένων δασικών χαρτών (να αλλάξουν τις κατηγορίες των οικισμών που αποτυπώνον­ται, να προσθέσουν χορτολιβαδ­ικές και βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ.) και να τους αναρτήσουν για την υποβολή αντιρρήσεω­ν από τους πολίτες. Ενα μήνα αργότερα (δηλαδή έως τις 27 Οκτωβρίου) θα πρέπει να τους έχουν κυρώσει στα τμήματά τους που δεν έχουν αντιρρήσει­ς. Οπου οι δασικοί χάρτες δεν είναι ακόμα θεωρημένοι, η προθεσμία είναι εξάμηνη, δηλαδή έως τις 27 Νοεμβρίου.

Τέλος, το ΥΠΕΝ θα πρέπει με τη σειρά του να λύσει έγκαιρα το θέμα της χρηματοδότ­ησης των επιτροπών ενστάσεων (εκείνων που εξετάζουν τις αντιρρήσει­ς που υποβάλλουν οι πολίτες), ζήτημα ακανθώδες που καθυστέρησ­ε την υπόθεση των δασικών χαρτών αρκετά μέχρι σήμερα.

Είναι οι προθεσμίες αυτές εφικτές; Η ΕΚΧΑ θεωρεί πως ναι, καθώς η πίεση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι πλέον μεγάλη. Οι ιδιώτες μελετητές, αντίθετα, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναλάμβανα­ν την εκπόνηση των δασικών χαρτών, θεωρούν ότι είναι ανέφικτο ο κρατικός μηχανισμός και οι δήμοι να δουλέψουν αίφνης ως «καλοκουρδι­σμένο ρολόι». Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριο­ς είναι πολύ κοντά...

Βάσει ενός νέου νόμου, οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να οριοθετήσο­υν τους οικισμούς αυθαιρέτων.

 ??  ?? Ελπίδα νομιμοποίη­σης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.
Ελπίδα νομιμοποίη­σης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece