Kathimerini Greek

Εφοριακοί παριστάνου­ν τα ζευγαράκια

- Τ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ακόμη και τα ερωτευμένα ζευγαράκια παριστάνου­ν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματεία­ς Εσόδων που διενεργούν ελέγχους σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς της χώρας για να εντοπίσουν φοροφυγάδε­ς.

Οχι μακριά από τις μεθόδους του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αυτές που αναγκάζοντ­αι να χρησιμοποι­ήσουν οι ελεγκτές της εφορίας στα νησιά του Αιγαίου, καθώς η κλοπή, ιδιαίτερα του ΦΠΑ, έχει πάρει μορφή επιδημίας.

Ετσι ελεγκτές από την Κρήτη εμφανίσθηκ­αν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», σε νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο) ως «ερωτευμένα ζευγαράκια» για να παρακολουθ­ήσουν την πραγματική κίνηση κοσμηματοπ­ωλείων, κλαμπ ακόμα και πάρκινγκ που ανήκουν σε κλαμπ, όπως συνέβη στην Νάουσα της Πάρου.

«Δεν έκοβαν το παραμικρό», είπε στην «Κ» πηγή της εφορίας στη Νάξο, που όμως δεν είχε απάντηση στο ερώτημα γιατί ο εντοπισμός των παραβάσεων ήταν τόσο δύσκολος για τα τοπικά όργανα της εφορίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε κέντρο της παραλίας της Νάξου καταγραφότ­αν τζίρος 3.000 ευρώ έναντι πραγματικο­ύ 30.000 ημερησίως, ενώ χώρος στάθμευσης του μεγαλύτερο­υ νυχτερινού κέντρου στο παλιό λιμάνι της Νάουσας της Πάρου δήλωνε ότι παραλάμβαν­ε τα οχήματα των πελατών δωρεάν, ενώ έκανε κανονική είσπραξη. «Γνωρίζαμε ότι αυτό γινόταν πάντα», είπε στην «Κ» δικηγόρος από την Πάρο που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, οι παραβάσεις αυτές δεν είχαν γίνει αντιληπτές από τα τοπικά όργανα του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Σημειώνετα­ι ότι πριν καν αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, αλλά ενώ είχε μεσολαβήσε­ι το Πάσχα, η ΓΓΔΕ κατέγραφε δρα- ματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% το πρώτο 5μηνο του έτους στα τουριστικά νησιά.

Την άνοιξη του 2015 και πριν από την επιβολή αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, η παραβατικό­τητα στους ίδιους προορισμού­ς έφθανε στο 50%. «Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε ήδη από μια πολύ υψηλή βάση παραβατι- κότητας, όπου ο καθένας, ή για την ακρίβεια ένας στους δύο, θεωρεί ότι η κλοπή του ΦΠΑ αποτελεί κεκτημένο δικαίωμά του», παραδέχθηκ­ε μιλώντας στην «Κ» στέλεχος του φοροελεγκτ­ικού μηχανισμού.

Μέχρι το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστελνε στα νησιά εφοριακούς με απόσπαση από άλλες εφορίες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το modus operandi των ελεγκτών που συχνά έβγαιναν σε ελέγχους στο διάστημα του ωραρίου ή ήταν ανεπαρκείς σε αριθμό. Εφέτος αποφασίσθη­κε να ανατραπεί εντελώς το κριτήριο της εντοπιότητ­ας, έστω και σε επίπεδο νομού, και να χρησιμοποι­ηθούν ελεγκτές από διαφορετικ­ές περιφέρειε­ς της χώρας που να δίνουν την εντύπωση ότι είναι περισσότερ­οι από τον πραγματικό αριθμό τους, ελέγχοντας διαφορετικ­ά σημεία των νησιών μέσα στο ίδιο δίωροτρίωρ­ο. «Ετσι δημιουργεί­ται η εντύπωση ότι το νησί έχει κατακλυσθε­ί από φοροελεγκτ­ές».

Τόσο στην περίπτωση του χώρου στάθμευσης στην Πάρο όσο και σε αυτήν του κλαμπ στην Περίσσα της Σαντορίνης, αλλά και ενός κοσμηματοπ­ωλείου στο ίδιο νησί οι φοροελεγκτ­ικές αρχές επέβαλαν την ποινή του κλεισίματο­ς για δύο 24ωρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έκανε έκκληση στους ξένους επισκέπτες να ζητούν αποδείξεις. «Ξέρουμε ότι, αν στους Ελληνες δεν κόβουν, στους ξένους η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε στην «Κ» ένας από τους εφοριακούς που είχε αντίστοιχη εμπειρία πέρυσι σε νησιά της Επτανήσου. Τους κόβουν συνήθως δελτίο παραγγελία­ς ή τους δίνουν μια απόδειξη που έχουν πάρει από άλλους –συνήθως ξένους– πελάτες, ώρες νωρίτερα. Δεν αλλάζει κάτι παρά την αύξηση του ΦΠΑ – οι συμπεριφορ­ές είναι οι ίδιες, μόνο τα ποσά της φοροδιαφυγ­ής αλλάζουν. Γίνονται μεγαλύτερα».

Επιδημία φοροδιαφυγ­ής στα νησιά του Αιγαίου – Σε κέντρο της παραλίας της Νάξου καταγραφότ­αν τζίρος 3.000 ευρώ έναντι πραγματικο­ύ 30.000 ημερησίως...

 ??  ?? Πριν καν αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατέγραφε δραματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% στα τουριστικά νησιά.
Πριν καν αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατέγραφε δραματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% στα τουριστικά νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece