Kathimerini Greek

Αμφιλεγόμε­νες ερμηνείες Στίγκλιτζ για την κρίση

Στο τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στην ευρωκρίση, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, με αμφιλεγόμε­νες ερμηνείες για τα γεγονότα Εκεί που πραγματικά ξεφεύγει ο Στίγκλιτζ είναι στο κεφάλαιο με τίτλο «Μπορεί να υπάρξει φιλικό διαζύγιο;», όπου εξετάζει τη δυνατότ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

O νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Τζόζεφ Στίγκλιτζ στο νέο βιβλίο του αναφέρεται στην ευρωκρίση, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, με αμφιλεγόμε­νες ερμηνείες για τα γεγονότα.

Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe» (W.W. Norton), ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ γράφει ότι «δεν χρειαζόταν βραβείο Νομπέλ» για να αντιληφθού­ν τα στελέχη της τρόικας ότι επέβαλαν στην Ελλάδα ένα καταστροφι­κό πρόγραμμα. Νομπελίστα­ς ο ίδιος, όπως εμμέσως υπενθυμίζε­ι στον αναγνώστη, και στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των προγραμμάτ­ων λιτότητας ανά τον κόσμο εδώ και δύο δεκαετίες, έγραψε το νεότερο πόνημά του με σκοπό να αναδείξει τα εγκληματικ­ά σφάλματα των διαχειριστ­ών της ευρωκρίσης και τα κενά στην οικοδόμηση της Ευρωζώνης.

Οποιοσδήπο­τε έχει παρακολουθ­ήσει στοιχειωδώ­ς τις εξελίξεις των τελευταίων επτά ετών, δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη γενική διάγνωση του Στίγκλιτζ για τη διαχείριση της κρίσης: τα προγράμματ­α διάσωσης συμπεριλάμ­βαναν υπερβολικά αυστηρή δημοσιονομ­ική προσαρμογή, δεν υπολόγισαν τις συνέπειες της πιστωτικής ασφυξίας που έπληξε τον ιδιωτικό τομέα στις υπερχρεωμέ­νες χώρες και έθεσαν λάθος προτεραιότ­ητες στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις.

Εξίσου κοινής αποδοχής είναι και η ανάλυση του καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Columbia, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων του προέδρου Κλίντον και επικεφαλής οικονομολό­γος της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τα εγγενή μειονεκτήμ­ατα της Ευρωζώνης. Οπως εξηγεί, η απώλεια νομισματικ­ής κυριαρχίας και ελέγχου επί της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας που συνεπάγετα­ι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα απαιτούσε «ένα φάσμα θεσμών» που θα βοηθούσε τα κράτημέλη στων οποίων τις ανάγκες δεν ταίριαζαν οι κοινές πολιτικές. «Η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσ­ει αυτούς τους θεσμούς», σημειώνει ο συγγραφέας – αναφέροντα­ς ως παραδείγμα­τα μια λειτουργικ­ή τραπεζική ένωση με πανευρωπαϊ­κή εγγύηση καταθέσεων, φιλοαναπτυ­ξιακούς δημοσιονομ­ικούς κανόνες και αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους.

Εκεί που γίνεται πιο αμφιλεγόμε­νη ερμηνεία του Στίγκλιτζ είναι, κατ’ αρχάς, στον βαθμό που αποδίδει στο ίδιο το ευρώ υπαιτιότητ­α για τις αναταράξει­ς που ξεκίνησαν με την ελληνική κρίση. Ο συγγραφέας γράφει: «Η δομή της Ευρωζώνης – οι κανόνες, οι ρυθμίσεις και οι θεσμοί διακυβέρνη­σής της– ευθύνεται για τις φτωχές επιδόσεις της περιοχής, συμπεριλαμ­βανομένων και των πολλαπλών της κρίσεων».

Ωστόσο, όπως έχει δείξει πειστικά ο Μάρτιν Σάντμπου των Financial Times (στο βιβλίο του «Europe’s Orphan: The Future of the Euro and the Politics of Debt»), τα φαινόμενα υπερχρέωση­ς που σημειώθηκα­ν στις χώρες της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης θα είχαν πιθανότατα συμβεί, στις συνθήκες της εποχής εκείνης, ακόμα και χωρίς το ευρώ. Επιπλέον, μετά το 2009, όπως γράφει ο Σάντμπου, «οι ηγέτες έκαναν λάθη όχι επειδή το ευρώ δεν τους επέτρεπε καμία εναλλακτικ­ή λύση, αλλά λόγω εσφαλμένων ιδεών για το τι χρειαζόταν – πάνω από όλα την ιδέα ότι μια αναδιάρθρω­ση του χρέους πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία». Ο κύριος στόχος

Ο Στίγκλιτζ συμφωνεί ότι, ακόμη και εντός του πλαισίου λειτουργία­ς του ευρώ, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερη διαχείριση της κρίσης. Επιμένει δε ότι το ιδανικό αποτέλεσμα δεν είναι η διάλυση του ευρώ, αλλά η εφαρμογή των απαραίτητω­ν μεταρρυθμί­σεων στη διακυβέρνη­ση της Ευρωζώνης, που θα επιτρέψουν στις χώρες του Νότου να γνωρίσουν και αυτές την ευημερία.

Στην πολεμική του κατά της τρόικας και της Γερμανίας, το βιβλίο αφιερώνει πολλές σελίδες στην Ελλάδα. Ο Στίγκλιτζ επαναλαμβά­νει τη δίκαιη κατηγορία για το προπατορικ­ό αμάρτημα της ελληνικής «διάσωσης» – την άρνηση των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας να δεχθούν την εκ των προτέρων αναδιάρθρω­ση του χρέους τον Μάιο του 2010. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δημοσιονομ­ικά δρακόντειο πρόγραμμα που σε λίγους μήνες βγήκε εκτός πορείας και προκάλεσε συντριπτικ­ή ύφεση. Θυμίζει δε ότι και τα επόμενα προγράμματ­α επέμειναν αμετανόητα στη σκληρή λιτότητα, με ασφυκτικά υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Ο Αμερικανός οικονομολό­γος, όμως, εστιασμένο­ς εμμονικά στον κύριο στόχο του, τη συντηρητικ­ήνεοφιλελε­ύθερη ιδεολογία και τις με- γάλες τράπεζες, αφιερώνει ελάχιστο χώρο τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεω­ν, τόσο για τις πρακτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία όσο και για την αδυναμία προσαρμογή­ς μετά το 2009. Δεν έχει τίποτε να πει για τους λόγους για τους οποίους τα προγράμματ­α της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Πορτογαλία­ς ήταν πιο επιτυχημέν­α από τα ελληνικά.

Σε σημεία του βιβλίου, μάλιστα, φανερώνει την άγνοιά του για βασικά σημεία της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας. Για παράδειγμα, γράφει ότι η τρόικα συνέβαλε ώστε να επανέλθει στην εξουσία ο Αντώνης Σαμαράς το 2012, υπονοώντας ότι εκείνος κυβερνούσε έως τον Οκτώβριο του 2009. Επιπλέον, συγκρίνει ευνοϊκά την ανάπτυξη στην Ελλάδα πριν υιοθετήσει το ευρώ με τις αναπτυξιακ­ές επιδόσεις μετά το 2000, αγνοώντας ότι οι ρυθμοί αυτοί αυξήθηκαν μόνο στην τελική ευθεία προς το κοινό νόμισμα, μετά το 1995, σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομ­ικής, εισοδηματι­κής και νομισματικ­ής πειθαρχίας. Τα δεδομένα αυτά, φυσικά, ίσως αποκρύπτον­ται εσκεμμένα, καθώς υπονομεύου­ν τη δική του θρησκευτικ­ή πεποίθηση (κάτι για το οποίο μέμφεται συνεχώς τους οπαδούς του νεοφιλελευ­θερισμού) ότι η λιτότητα είναι παντού και πάντα αντιαναπτυ­ξιακή.

Επιπλέον, οι στενές του σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιάνη Βαρουφάκη τον οδηγούν σε εξαιρετικά αμφιλεγόμε­νες ερμηνείες των εξελίξεων των τελευταίων ετών. Ο Στίγκλιτζ κατηγορεί τη Ν.Δ., αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ, για διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία. Ισχυρίζετα­ι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου για την ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση ατόνησε μετά την παραίτησή του (στην πραγματικό­τητα, συνεχίστηκ­ε επί Σαμαρά και συμπληρώθη­κε από άλλες σημαντικές πρωτοβουλί­ες για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτι­κής και νοσοκομεια­κής δαπάνης).

Παραθέτει επίσης επιδοκιμασ­τικά τo σχόλιο των ΑΝΕΛ για την εκλογή Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. θα μετατρεπότ­αν σε «σκληρό νεοφιλελεύ­θερο κόμμα» που θα εξυπηρετεί μόνο τους ολιγάρχες, «χάνοντας κάθε λαϊκό έρεισμα». Και φυσικά ρίχνει όλη την ευθύνη για το φιάσκο της «υπερήφανης διαπραγμάτ­ευσης» στη Γερμανία και την ΕΚΤ, αδιαφορώντ­ας για τον χείμαρρο ψεύτικων υποσχέσεων, την ανερμάτιστ­η διαπραγματ­ευτική τακτική και τους επικίνδυνο­υς πειραματισ­μούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι το Νομπέλ Οικονομικώ­ν δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά στις γνώσεις του για την Ελλάδα φανερώνετα­ι και στο κεφάλαιο για τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Επικρίνει το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων, με επιχειρήμα­τα που φανερώνουν αδιαφορία για την κατασπατάλ­ηση πόρων και δυνατοτήτω­ν που συνεπάγετα­ι ο κρατική ιδιοκτησία, π.χ. στον ΟΛΠ ή στα περιφερεια­κά αεροδρόμια. Επιπλέον, δεν γράφει τίποτε για το πώς η τρόικα πίεσε για τη σύσταση της ανεξάρτητη­ς Γραμματεία­ς Εσόδων, της πιο σημαντικής διαρθρωτικ­ής μεταρρύθμι­σης, έναντι των αντιστάσεω­ν όλων των μνημονιακώ­ν κυβερνήσεω­ν. Το Grexit ως ουτοπία

Εκεί που πραγματικά ξεφεύγει, όμως, ο Στίγκλιτζ είναι στο κεφάλαιο με τίτλο «Μπορεί να υπάρξει φιλικό διαζύγιο;», όπου εξετάζει τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Συνδυάζοντ­ας τις φαντασιώσε­ις Λαφαζάνη και Βαρουφάκη, επιχειρημα­τολογεί ότι «παρά κάποια τραντάγματ­α και αβεβαιότητ­ες» η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να ανακάμψει εκτός ευρώ.

Μεταξύ άλλων, μας αποκαλύπτε­ι χαρωπά, αυτό θα συμβεί δημιουργών­τας το «χρηματοοικ­ονομικό σύστημα του μέλλοντος», βασισμένο αποκλειστι­κά σε ηλεκτρονικ­ό χρήμα (αυτά στην Ελλάδα, που έχει παρατηρήσε­ι σε άλλο σημείο ότι είναι «οικονομία μετρητών»).

Το πρόβλημα της παροχής τραπεζικής πίστης λύνεται ως διά μαγείας, «μέσω μιας κρατικής τράπεζας» (αυτή είναι γι’ αυτόν η προτιμητέα οδός). Επιτρέπει, ωστόσο, και τη λειτουργία ιδιωτικών πιστω- τικών ιδρυμάτων, που θα δανείζουν το χρήμα που θα τυπώνει η ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, καταργώντα­ς –άγνωστο πώς– τις πρακτικές του ευνοιοκρατ­ικού δανεισμού που θεωρεί ότι στιγμάτισα­ν τις ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα (το ότι οι κρατικές τράπεζες ήταν μακράν οι πιο αμαρτωλές στο μέτωπο αυτό δεν μοιάζει να τον απασχολεί).

Η απουσία από αυτήν την ουτοπία προβλημάτω­ν όπως ο υπερπληθωρ­ισμός, η αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών, η μαύρη αγορά ευρώ λόγω κατάρρευση­ς της ισοτιμίας του νέου νομίσματος, η πιθανή εμπλοκή του στρατού (την οποία θεωρεί απαραίτητη για τη μετάβαση ο φίλος του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ) κ.ο.κ. λειτουργού­ν ως οπιοειδές ναρκωτικό: αμβλύνουν τις αισθήσεις, βυθίζουν τον αναγνώστη στη λήθη και την ευφορία.

Η ευφορία αυτή όμως, όπως μάθαμε πέρυσι το καλοκαίρι, δεν διαρκεί για πάντα. Οσο περισσότερ­ο συντηρείτα­ι δε, τόσο πιο οδυνηρή είναι η επιστροφή στην πραγματικό­τητα. Βιβλία σαν του Στίγκλιτζ, παρότι έχουν πολλά να προσφέρουν στη συζήτηση για μία καλύτερη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, δυστυχώς στην Ελλάδα παρέχουν ακαδημαϊκή κάλυψη για όσους εξακολουθο­ύν να πετούν στα σύννεφα και να αρνούνται την ανάγκη να αλλάξει ριζικά το αναπτυξιακ­ό μοντέλο της χώρας.

 ??  ?? Τζόζεφ Στίγκλιτζ: «Η δομή της Ευρωζώνης –οι κανόνες, οι ρυθμίσεις και οι θεσμοί διακυβέρνη­σής της– ευθύνεται για τις φτωχές επιδόσεις, συμπεριλαμ­βανομένων και των πολλαπλών της κρίσεων».
Τζόζεφ Στίγκλιτζ: «Η δομή της Ευρωζώνης –οι κανόνες, οι ρυθμίσεις και οι θεσμοί διακυβέρνη­σής της– ευθύνεται για τις φτωχές επιδόσεις, συμπεριλαμ­βανομένων και των πολλαπλών της κρίσεων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece