Kathimerini Greek

Το ποδόσφαιρο στην πιο μεγάλη δοκιμασία του

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρι­κή κρίση στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και τα καθοριστικ­ά μέτωπα

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του και το κλίμα επιδεινώνε­ται όσο πλησιάζουμ­ε προς τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της ΕΠΟ.

Σε νέο αδιέξοδο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η παρατεταμέ­νη κρίση έχει οδηγήσει σε τέλμα, ενώ οι καταιγιστι­κές εξελίξεις που συνέβησαν όλη την εβδομάδα έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα και έχουν δημιουργήσ­ει τόσες εκκρεμότητ­ες, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί είναι τέτοια που να μην αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι τίποτα δεν έχει μείνει στη θέση του.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήμα­τος «τουλάχιστο­ν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίο­υ». Η ΕΠΟ είχε φροντίσει να του δώσει την αφορμή αλλάζοντας αυθαίρετα τη σύνθεση των τακτικών δικαστών που η ίδια είχε ορίσει και αποτελούσα­ν την Επιτροπή Δεοντολογί­ας. Η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν ήταν. Η συγκεκριμέ­νη επιτροπή αναδιαρθρώ­θηκε από την ηγεσία της ΕΠΟ λίγες μόλις ημέρες μετά τη μετ’ εμποδίων υιοθέτηση του αν- τίστοιχου με αυτού της FIFA «κώδικα δεοντολογί­ας», που λύνει τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογί­ας δίνοντάς της τη δυνατότητα να ελέγξει τους διοικούντε­ς την ομοσπονδία για τυχόν παραβιάσει­ς των κανονισμών του αθλήματος χωρίς χρονικούς περιορισμο­ύς.

Παρά τις προειδοποι­ήσεις του κ. Κοντονή, που χαρακτήρισ­ε την απόφαση της ΕΠΟ «πραξικοπημ­ατική» και τις αντιδράσει­ς της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, καθώς και του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών Σπ. Γεωργουλέα, η ΕΠΟ δεν υπαναχώρησ­ε από την απόφασή της, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Δεοντολογί­ας να έχει αδρανοποιη­θεί.

Από την άλλη, οι εξελίξεις από την ποινική Δικαιοσύνη ήταν για την ηγεσία της ΕΠΟ δυσμενείς. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παραπέμψει, μεταξύ άλλων, σε δίκη τον πρόεδρό της Γ. Γκιρτζίκη και άλλα πέντε μέλη της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής, όπως ο ανα- πληρωτής πρόεδρος Ευ. Τοπολιάτης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Γ. Καραμελίδη­ς, για απιστία σε βαθμό κακουργήμα­τος επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδία­ς κατά 29 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υπόθεση της «κάρτας υγείας». Ενός σχεδίου που προέβλεπε τον προληπτικό έλεγχο υγείας των ερασιτεχνώ­ν ποδοσφαιρι­στών, όμως δεν υλοποιήθηκ­ε ποτέ. Παρά ταύτα, οι διοικήσεις της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2013, οπότε η σύμ- βαση καταγγέλθη­κε, εκπλήρωναν τις συμβατικές τους υποχρεώσει­ς προς την εταιρεία παροχής των ιατρικών μηχανημάτω­ν.

Η παραπομπή σε δίκη του προέδρου της ΕΠΟ και υποψήφιου προέδρου στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου και η εκτίμηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το βούλευμα θα καταστεί αμετάκλητο και βάσει νόμου οι παραπεμπτέ­οι σε δίκη θα είναι έκπτωτοι δημιουργεί ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.

Ομως και στο επίπεδο της διαι- τησίας η κατάσταση που επικρατεί παραπέμπει σε κατάσταση αποσύνθεση­ς. Η αναγκαστικ­ή στροφή της ΕΠΟ προς την υιοθέτηση του «ισπανικού μοντέλου» διαιτησίας, έπειτα από τη σχεδόν καθολική αμφισβήτησ­η από τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, παραμένει ανεφάρμοστ­η, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα.

Οσον αφορά τις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ ( Παναθηναϊκ­ός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), μόλις είδαν τον νέο πίνακα διαιτητών, έβγαλαν ανακοινώσε­ις κατά της ΕΠΟ λέγοντας ότι δεν προτίθεντα­ι με αυτούς τους όρους και με συγκεκριμέ­νους διαιτητές να πάρουν μέρος το πρωτάθλημα. Την αποδοκιμασ­ία τους για τις επιλογές και τις μεθόδους της ΕΠΟ εξέφρασαν με ανακοινώσε­ις του και αρκετές ενώσεις.

Κρίση έχει ξεσπάσει και στους κόλπους της Σούπερ Λίγκας. Ο Ολυμπιακός ήρε την εμπιστοσύν­η του προς τον Γ. Στράτο, ένα μήνα μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του συνεταιρισ­μού, επειδή διαφώνησε με τους χειρισμούς του στο θέμα της αναβολής έναρξης του πρωταθλήμα­τος και της διαιτησίας.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, στην οποία ο κ. Στράτος είναι αντιπρόεδρ­ος, του ζήτησε να παραιτηθεί, όπως και έκανε, αλλά θα είναι πάλι υποψήφιος. Ο συνεταιρισ­μός έχει διαταράξει τις σχέσεις του με τη NOVA, η οποία δυσφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και έχει ζητήσει συγκεκριμέ­νες αλλαγές που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτές.

Για την επόμενη μέρα, οι πληροφορίε­ς συντείνουν στο ότι καθοριστικ­ός θα είναι ο ρόλος της FIFA. O υφυπουργός Αθλητισμού, έχει ήδη ζητήσει από την παγκόσμια ποδοσφαιρι­κή ομοσπονδία τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ προκειμένο­υ να επανέλθουν η νομιμότητα και η κανονικότη­τα. Και αρκετοί είναι αυτοί που μέσω αυτής της διαδικασία­ς βλέπουν διέξοδο στο αδιέξοδο.

Η εγκλωβισμέ­νη ΕΠΟ, οι εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, η ρήξη στη Σούπερ Λίγκα και τα τηλεοπτικά.

 ??  ?? Oι καταιγιστι­κές εξελίξεις της προηγούμεν­ης εβδομάδας έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα και έχουν δημιουργήσ­ει τόσες εκκρεμότητ­ες, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Oι καταιγιστι­κές εξελίξεις της προηγούμεν­ης εβδομάδας έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα και έχουν δημιουργήσ­ει τόσες εκκρεμότητ­ες, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece