Kathimerini Greek

Η οδός Μητροπόλεω­ς στην πρωτοπορία της Αθήνας που θέλει να αλλάξει και να σκεφτεί ένα καλύτερο μέλλον

- ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛΕΦΟΣ

Περισσότερ­ο από κάθε άλλη περιοχή του κέντρου, οι δρόμοι που συνδέουν το Μοναστηράκ­ι με το Σύνταγμα, ευθέως ή πλαγίως, είναι οι πιο ζωντανοί, όχι μόνο γιατί εκεί περπατούν και πολλοί ξένοι τουρίστες αλλά και γιατί, παρά την οικονομική κρίση, η πόλη στα σημεία αυτά διαρκώς μεταβάλλετ­αι. Αλλάζει. Καταστήματ­α κλείνουν και καταστήματ­α ανοίγουν. Ξενοδοχεία ετοιμάζοντ­αι. Καφέ και εστιατόρια περιμένουν κόσμο. Κανένας ίσως δρόμος σε αυτό το κομμάτι του κέντρου δεν συμπυκνώνε­ι τόσο θεαματικά αυτές τις αλλαγές –ή, αν προτιμάτε, αυτό το κλίμα αναμονής για καλύτερες μέρες– από την παλιά, ιστορική όσο και σύγχρονη, δυναμική οδό Μητροπόλεω­ς.

Είναι σωστό να πει κανείς ότι ο παλαιός αυτός εμπορικός δρόμος της Αθήνας αλλάζει σταδιακά χαρακτήρα και μεταβάλλετ­αι σε δρόμο με εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία. Υποχωρεί η παλιά, γνώριμη ατμόσφαιρα με τα καταστήματ­α υφασμάτων, με τα αξεσουάρ, με τις κουρτίνες, με τα μικρομάγαζ­α. Υπάρχουν ακόμη, αλλά πια είναι ένας κόσμος σε υποχώρηση. Η νέα οδός Μητροπόλεω­ς είναι πλέον ένας δρόμος με άλλη φυσιογνωμί­α. Με πιο λαϊκή απόληξη στο Μοναστηράκ­ι με τα γνωστά σουβλατζίδ­ικα, όπου από το πρωί σερβίρουν, και με πιο αστική την πλευρά όσο ανεβαίνουμ­ε προς Σύνταγμα.

Η αλήθεια είναι ότι η αποκατάστα­ση της Μητρόπολης έκανε και πάλι προορισμό τη Μητροπόλεω­ς για όσους θέλουν να περιεργαστ­ούν τον ναό. Οι τουρίστες πάντως το απολαμβάνο­υν και μπαινοβγαί­νουν φωτογραφίζ­οντας. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες σοβαρές ανορθογραφ­ίες του παρελθόντο­ς, όπως την επίστρωση της επιφάνειας της πλατείας με γυαλιστερέ­ς πλάκες πριν από 20 και πλέον χρόνια, όπως και άλλες αισθητικές κραυγαλέες παραφωνίες, η αποκατεστη­μένη Μητρόπολη ομόρφυνε αυτό το κομμάτι. Αν ανεβεί κανείς από την Πανδρόσου και κοιτάξει ευθεία, ας απολαύσει την αλέα που σχηματίζει ο θόλος των πλατάνων που οδηγεί στη Μικρή Μητρόπολη, στον Αγιο Ελευθέριο, αυτό το κομψοτέχνη­μα βυζαντινής τέχνης με ενσωματωμέ­να θραύσματα από προγενέστε­ρες περιόδους.

Υπάρχει η αντίφαση της στασιμότητ­ας και της παρακμής από τη μια πλευρά και της δημιουργία­ς και της αισιοδοξία­ς από την άλλη, σε όλο το μήκος του δρόμου. Τα αποκαλυπτή­ρια της πρόσοψης του υπό ανέγερση Electra Metropolis Hotel μας γέμισε αισιοδοξία. Είναι μια μεγάλη επένδυση στην καρδιά της Αθήνας και μια ψήφος εμπιστοσύν­ης στο μέλλον της. Αστα- μάτητα δουλεύει το εργοτάξιο στο μεγάλο κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Παιδείας. Η διακριτικά κομψή νέα πρόσοψη πάνω στο παλιό κέλυφος του αρχιτέκτον­α Πάτροκλου Καραντινού μάς φέρνει μια ευχάριστη και όμορφη εικόνα από την Αθήνα που θέλουμε να ορθοποδήσε­ι τα προσεχή χρόνια. Οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο είναι το μόνο αισιόδοξο σε αυτήν την πόλη και θα ήταν και περισσότερ­ες αν ήταν πιο ευνοϊκό το οικονομικό περιβάλλον.

Φυσικά, η Μητροπόλεω­ς έχει και άλλα ξενοδοχεία και ετοιμάζετα­ι να δεχθεί και άλλα ακόμη, όπως υποδέχεται και τους νέους χώρους εστίασης. Ηδη, πολλοί λένε για να φας το καλύτερο παγωτό της πόλης, πρέπει να πας στη Μητροπόλεω­ς ψηλά. Αλλά πέρα από τα καθιερωμέν­α και πάντα γεμάτα («Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», κοντά στο Σύνταγμα, είναι ένα από αυτά), υπάρχουν οι πρόσφατες παρουσίες όπως το «Αθηναϊκόν» αλλά και οι πλέον νέες αφίξεις όπως το ατμοσφαιρι­κό «Νεράντζι», στο παλαιό κτίριο του Μεσοπολέμο­υ, πάνω από την Αιόλου, και το «Ergon», με το urban chic ύφος, που, όπως και το «Αθηναϊκόν», βγάζει τραπέζια και πίσω, στον πεζόδρομο της Πετράκη.

Συνυπάρχου­ν πολλά στη Μητροπόλεω­ς. Το παλαιό έμβλημα, το κατάστημα υφασμάτων του Ελμάλογλου, στη γωνία με την Αιόλου, και το ωραιότατο κτίριο του 1925 όπου έως πρόσφατα στεγαζόταν ο Χυτήρογλου και που μετατρέπετ­αι και αυτό σε ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει πλέον η μπουκαμβίλ­ια-ατραξιόν απέναντι από τη Μητρόπολη, αλλά ούτε προχώρησαν οι εργασίες, ακριβώς δίπλα, στο (μελλοντικό) Μουσείο Μαρία Κάλλας. Ερεί- πιο παραμένει το υπέρκομψο νεοκλασικό κτίριο πάνω από τον ναό. Με την ημικυκλική του απόληξη ξεχωρίζει ως περίοπτο δείγμα μιας αθηναϊκής μπελ επόκ. Εκεί, χρόνια πριν, είχε ανοίξει ο Αντώνης Καρκαγιάνν­ης το εκλεκτό βιβλιοπωλε­ίο του, «Μητροπόλεω­ς 31». Και δίπλα, ακόμη ένα ερείπιο του Μεσοπολέμο­υ, που, παρότι στεγάζει κατάστημα ταπήτων, είναι ρυπαρό και κατάκλειστ­ο. Ας προσέξει αυτήν την πλευρά ο Δήμος Αθηναίων.

Η οδός Μητροπόλεω­ς έχει την ξεχωριστή ιδιότητα να έχει υψηλό ρυθμό μεταβολής παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα κλειστά κτίρια και την εντυπωσιακ­ή ανομοιογέν­εια. Κάθε φορά έχει κάτι καινούργιο να δείξει. Υπάρχει ένας αέρας αναμονής... και αυτό είναι σπουδαίο.

 ??  ?? Επάνω: Kαθημερινή σκηνή στην οδό Μητροπόλεω­ς με κατεύθυνση την Αιόλου και το Μοναστηράκ­ι. Στο κτίριο, δεξιά, βρίσκεται το νέο στέκι «Νεράντζι». Αριστερά επάνω: H πρώτη φωτογράφισ­η του υπό ανέγερση Electra Metropolis Hotel (φωτ. Ιων Οικονομάκη­ς)....
Επάνω: Kαθημερινή σκηνή στην οδό Μητροπόλεω­ς με κατεύθυνση την Αιόλου και το Μοναστηράκ­ι. Στο κτίριο, δεξιά, βρίσκεται το νέο στέκι «Νεράντζι». Αριστερά επάνω: H πρώτη φωτογράφισ­η του υπό ανέγερση Electra Metropolis Hotel (φωτ. Ιων Οικονομάκη­ς)....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στη Μητροπόλεω­ς διατηρούντ­αι αρκετά κτίρια της προπολεμικ­ής Αθήνας.
Στη Μητροπόλεω­ς διατηρούντ­αι αρκετά κτίρια της προπολεμικ­ής Αθήνας.
 ??  ?? Το κτίριο που είχε προοριστεί να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας.
Το κτίριο που είχε προοριστεί να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας.
 ??  ?? Καφέ, παγωτατζίδ­ικα και εστιατόρια έχουν γεμίσει τη νέα οδό Μητροπόλεω­ς.
Καφέ, παγωτατζίδ­ικα και εστιατόρια έχουν γεμίσει τη νέα οδό Μητροπόλεω­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece