Kathimerini Greek

Προαπαιτού­μενα, χρέος και «κόφτης»

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Εναν δρόμο στρωμένο με «αγκάθια» έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο, καθώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα της αξιολόγηση­ς, του χρέους και του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και να μην έχουν ανοίξει νέα, όπως το προσφυγικό και η πιθανή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα που θα οδηγήσει στην ανάγκη για νέα μέτρα ή ενεργοποίη­ση του «κόφτη» δαπανών.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να κλείσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, υλοποιώντα­ς εντός Σεπτεμβρίο­υ τα 15 προαπαιτού­μενα μέτρα, ώστε να μην χαθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμη αυστηρά έως τα τέλη Οκτωβρίου. Εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσ­εις, τότε από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινούν τα σημαντικά «αγκάθια». Ειδικότερα:

1. Δεύτερη αξιολόγηση: Αν και στις λίγες επαφές που είχαν το καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές δεν έχει ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ατζέντα της, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα θέματα για τα οποία θα υπάρξει έντονη κόντρα με την τρόικα. Το ένα είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέ- σεις. Οι προθέσεις των θεσμών και ιδίως του ΔΝΤ είναι γνωστές. Οπως γνωστές είναι και οι αντιρρήσει­ς της Αθήνας για περαιτέρω ελαστικοπο­ίηση των εργασιακών σχέσεων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Κομισιόν και ιδίως οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνταχθούν πίσω από τις απαιτήσεις του Ταμείου ή αν με κάποιον τρόπο δείξουν ευελιξία, διευκολύνο­ντας την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεύτερο μέτωπο είναι αυτό του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος. Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβ­ει στο επικαιροπο­ιημένο Μεσοπρόθεσ­μο χαμηλότερο­υς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά. Ωστόσο, στο θέμα αυτό είναι κάθετα αντίθετοι οι Ευρωπαίοι. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμέ­νοι να δώσουν «μάχη» για χαλάρωση των στόχων, την οποία είναι προετοιμασ­μένοι να συντηρήσου­ν όσο χρειαστεί.

Τρίτο μεγάλο μέτωπο είναι το θέμα των εξωδικαστι­κών συμβιβασμώ­ν για τα «κόκκινα» δάνεια. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τον χειμώνα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα διαμάχη με επίκεντρο τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

2. Ρύθμιση χρέους – Ρόλος ΔΝΤ: Μέσα στον Σεπτέμβριο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM) πρέπει να έχει ολοκληρώσε­ι το σχέδιο για τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα διαχείριση­ς του ελληνικού χρέους, ώστε αυτά να εφαρμοστού­ν άμεσα. Στόχος είναι μετά την υλοποίησή τους η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συντάξουν τις δικές τους εκθέσεις βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους (DSA), για να διαπιστωθε­ί αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ

Το Ταμείο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μείνει ικανοποιημ­ένο από τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστού­ν, ενώ οι κυβερνήσει­ς των χωρών της Ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν νέες παρεμβάσει­ς που θα στείλουν στο εσωτερικό τους μήνυμα χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας. Ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς το 2017 είναι έτος εκλογών σε Γερμανία και Ολλανδία. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θα συντάξει το δικό της DSA, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει ότι θα καταλήγει σε τέτοιο συμπέρασμα που θα επιτρέπει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πάντως, κυρίως από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους, αλλά και από το βαθμό υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων, θα εξαρτηθεί και το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχε­ι με νέο δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα παραμείνει ως τεχνικό σύμβουλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω δεδομένα «αγκάθια», στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν κι άλλα δύο προβλήματα. Το ένα αφορά στην ομαλή αποπληρωμή των φόρων. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι ήδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 οι φορολογούμ­ενοι έχουν καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερ­ους φόρους από ότι πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Οι αντοχές των φορολογουμ­ένων θα δοκιμαστού­ν στην πράξη, με τον Σεπτέμβριο να είναι κρίσιμος μήνας, αφού πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματο­ς και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμούν ότι οι φορολογούμ­ενοι θα ανταποκριθ­ούν επαρκώς στις υποχρεώσει­ς τους και απορρίπτου­ν κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίη­σης του «κόφτη» δαπανών.

Παράλληλα, όσο εντείνοντα­ι τα προβλήματα στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, τόσο αυξάνεται η ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί πιέσεις αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματ­ος, ώστε να προχωρήσει σε παραχωρήσε­ις στη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης.

 ??  ?? H κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο έχουν μπροστά τους ένα τετράμηνο –από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη του έτους– γεμάτο «αγκάθια».
H κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο έχουν μπροστά τους ένα τετράμηνο –από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη του έτους– γεμάτο «αγκάθια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece