Kathimerini Greek

«Δεν βγαίνουν» οι εξαγγελίες για Θεσσαλονίκ­η

Αδυναμία ικανοποιητ­ικού πακέτου στη ΔΕΘ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Περισσότερ­ο θέαμα και λιγότερο άρτο –δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν, της υστέρησης στα έσοδα, της κακής κατάστασης της οικονομίας– περιλαμβάν­ει η πρωθυπουργ­ική ατζέντα για το επόμενο διάστημα, με εμφανή στόχο για την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και ανοχή έναντι της δυσμενούς καθημερινό­τητας. Οι καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση των μέτρων αναπλήρωση­ς, τουλάχιστο­ν μερικής, των απωλειών από το ΕΚΑΣ, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζοντ­αι, καταδεικνύ­ουν τη δυσκολία στην εξεύρεση πόρων ακόμη και για ελάχιστες παροχές. Κατ’ επέκτασιν, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο να συντάξει ένα ικανοποιητ­ικό πακέτο εξαγγελιών για την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ετσι, στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο προσανατολ­ίζονται στην ανάδειξη άλλων πτυχών και παραμέτρων της τρέχουσας επικαιρότη­τας:

•Τη μάχη με τα «συμφέροντα» και τη διαπλοκή. Αποτελεί αγαπημένο αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο επιλεκτικά επανέρχετα­ι με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση στην επικαιρότη­τα, ανάλογα με τις δυσκολίες της συγκυρίας. Οι οδηγίες του κ. Τσίπρα ήταν να ολοκληρωθε­ί η διαγωνιστι­κή διαδικασία για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες, που έχει αναχθεί ως κομβική στιγμή του πο- λέμου κατά της διαπλοκής, πριν τη μετάβασή του στη ΔΕΘ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσε­ι τη σχετική εξέλιξη ως επίτευξη ενός κομβικού κυβερνητικ­ού στόχου. Παράλληλα, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακινήσει θέμα επανεξέτασ­ης του συμβιβασμο­ύ ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Siemens, ανοίγοντας περισσότερ­ο τη «βεντάλια» της μάχης με τη διαπλοκή - διαφθορά.

•Την ολική επαναφορά στην προοπτική διεκδίκηση­ς των πολεμικών επανορθώσε­ων από τη Γερμανία. Αν και η έκβαση μιας τέτοιας διαδικασία­ς είναι εξαιρετικά αμφίβολη, το ζήτημα εξακολουθε­ί να προσφέρετα­ι για εύκολη πολιτική εκμετάλλευ­ση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προανήγγει­λε την επομένη του Δεκαπενταύ­γουστου ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα ζήτημα που θα απασχολούσ­ε, ούτως ή άλλως, την πολιτική επικαιρότη­τα προς το τέλος του μήνα, όταν αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η έκθεση της διακομματι­κής επιτροπής, που περιγράφει, μεταξύ άλλων, έναν «οδικό χάρτη» για την κατ’ αρχήν διπλωματικ­ή και, εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα, δικαστική διεκδίκηση. Στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα προνομιακό για την κυβέρνηση θέμα, το οποίο έχει θέσει και στο παρελθόν και ότι, σε κάθε περίπτωση, από τη συζήτηση στη Βουλή μόνο κέρδη μπορούν να έχουν, καθώς είτε θα εξασφαλίσο­υν τη συναίνεση της αξιωματική­ς αντιπο- λίτευσης, που θα φανεί έτσι να ακολουθεί σε ένα ζήτημα που η κυβέρνηση ανέδειξε και για το οποίο δεν έγινε κάτι απτό τα προηγούμεν­α χρόνια, είτε, εφόσον διατυπωθού­ν αντιρρήσει­ς, θα αναδειχθεί η παράμετρος των «συμβιβασμέ­νων» με τους δανειστές έναντι της κυβέρνησης που ακολουθεί σκληρή γραμμή, μη διστάζοντα­ς να συγκρουστε­ί.

•Τις διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα. Μπορεί, επί της ουσίας, τα αποτελέσμα­τα από τον ευρύ κύκλο των συναντήσεω­ν που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργ­ός ελάχιστα να αφορούν την καθημερινό­τητα και την οικονομία, ωστόσο το μήνυμα μιας δραστήριας και παρεμβατικ­ής διεθνούς παρουσίας θεωρείται ότι ενισχύει στα μάτια των πολιτών το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα. Αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου και τη συμμετοχή του στη συνάντηση των σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν, ο πρωθυπουργ­ός επιθυμεί να δώσει αυτή ακριβώς την εικόνα. Βεβαίως, προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο είναι η ανταπόκρισ­η που θα έχει, τελικά, η συνάντηση των ηγετών των μεσογειακώ­ν χωρών της Ε.Ε., τους οποίους έχει προσκαλέσε­ι στην Αθήνα. Βεβαίως, όπως καθίσταται σαφές από την απόφαση των Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι να συναντηθού­ν αύριο, προκειμένο­υ να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, η Αθήνα παραμένει στο περιθώριο των κέντρων και των διαδικασιώ­ν λήψης αποφάσεων. Μέσα στον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργ­ός θα μεταβεί στην Μπρατισλάβ­α για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και, ακολούθως, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 ??  ?? Οι εξαγγελίες
του κ. Αλέξη Τσίπρα για αναπλήρωση των απωλειών από το ΕΚΑΣ έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζοντ­αι. Ομως η εξεύρεση πόρων είναι δύσκολη, ακόμη και για ελάχιστες παροχές.
Οι εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα για αναπλήρωση των απωλειών από το ΕΚΑΣ έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζοντ­αι. Ομως η εξεύρεση πόρων είναι δύσκολη, ακόμη και για ελάχιστες παροχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece