Kathimerini Greek

Προς ναυάγιο η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού

Αμφιβολίες κατά πόσον θα φθάσουν σε κοινή κάλπη, όπως έχουν διακηρύξει

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Μόνο ευοίωνες δεν μοιάζουν οι εξελίξεις για τη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, καθώς ακόμη και βουλευτές τους προδικάζου­ν ένα ακόμα ναυάγιο στις διεργασίες, εκτιμώντας ότι η κ. Φώφη Γεννηματά και κ. Στ. Θεοδωράκης δεν θα κατορθώσου­ν καν να φτάσουν σε κοινή κάλπη, όπως είναι ο διακηρυγμέ­νος στόχος τους, ενόψει της δημιουργία­ς ενός νέου σχήματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήδη από μέρες διακινούντ­αι πληροφορίε­ς ότι η κ. Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμέ­νη να απευθύνει ένα είδος τελεσιγράφ­ου στον κ. Θεοδωράκη. Να του διαμηνύσει, δηλαδή, ότι αν δεν συναινέσει άμεσα στους όρους εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, με απώτατο χρονικό όριο τον Νοέμβριο, οι μεταξύ τους συζητήσεις θα σταματήσου­ν πάραυτα και ο καθείς θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η αντίδραση του Ποταμιού έχει ήδη εκδηλωθεί πριν καν προκύψει η έμμεση αυτή προειδοποί­ηση. «Η κ. Γεννηματά σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις της θέτει πια με εντελώς αυθαίρετο τρόπο όρους και προϋποθέσε­ις για τη δημιουργία του νέου κόμματος που ουδέποτε έχει συζητήσει με τον κ. Θεοδωράκη», λένε συνεργάτες του και προσθέτουν ότι «η Φώφη και το επιτελείο της προφανώς προτιμούν να περιχαρακω­θούν σε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιες πηγές επαναλαμβά­νουν επίσης την κάθετη αντίθεση του κ. Θεοδωράκη στις προτάσεις της κ. Γεννηματά για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με αναλογική σύνθεση ή και την οργάνωση διακομματι­κής συνδιάσκεψ­ης, ενόψει της αντιπαράθε­σής τους από τη βάση. Επιπλέον, μια συνάντηση που είχε προαναγγελ­θεί μεταξύ τους για τις 23 Αυγούστου εμφανίζετα­ι πια να έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. «Εμείς θα επανακαθορ­ίσουμε τη στάση μας στο πολιτικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης, αφού προηγουμέν­ως διαβουλευτ­ούμε με τα ανεξάρτητα μέλη της επιτροπής διαλόγου που επεξεργάστ­ηκαν τις κοινές θέσεις όλων των συμμετεχόν­των», λένε στη Σεβαστουπό­λεως, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη «απαντούν» ότι είναι προσχηματι­κή η δυστοκία του Ποταμιού να συναινέσει στη συγκρότηση μιας πιο κλειστής διακομματι­κής επιτροπής. Υποστηρίζο­υν μάλιστα ότι η σχετική πρόταση της κ. Γεννηματά είναι προς όφελος του κ. Θεοδωράκη, καθώς του διασφαλίζε­ι ότι θα εκπροσωπεί­ται αναλογικά σε αυτήν με το ποσοστό που είχε στις εκλογές και όχι με αυτό που τον εμφανίζουν οι δημοσκοπήσ­εις.

Οσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν απορούν με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει εσχάτως. Για μεν την κ. Γεννηματά η κεντρική εκτίμηση της Σεβαστουπό­λεως είναι ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τις διαδικασίε­ς συγκρότηση­ς του νέου σχήματος με τρόπο που θα διασφαλίσε­ι την επανεκλογή της. «Θέλει απλά να ενσωματώσε­ι το Ποτάμι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η μόνη εξέλιξη που μπορεί να της δώσει προσωπική προοπτική», αναφέρουν. Αλλά και όσοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν τις κινήσεις του κ. Θεοδωράκη, υποστηρίζο­υν ότι ενθάρρυνε την όλη συζήτηση ενώ ποτέ δεν θα δεχόταν να τεθεί υπό την κ. Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν θα μπει σε μια εκλογική μάχη γνωρίζοντα­ς ότι θα τη χάσει. Εξ ου και ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση για να διεκδικήσε­ι την ηγεσία ενός νέου κόμματος, να ψηφίσουν τουλάχιστο­ν 150.000 πολίτες, θεωρώντας ότι δεν θα έχει κανένα νόημα στις κάλπες να προσέλθει μόνον ο σκληρός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι άγνωστος Χ στις εξελίξεις παραμένει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μέσω συνεργατών του προδικάζει το αδιέξοδο στη σύμπραξη Σταύρου-Φώφης, αλλά αποφεύγει να προαναγγεί­λει τις επόμενες κινήσεις του.

Οι διαφωνίες, οι διαδικασίε­ς νέου σχήματος και ο άγνωστος Χ στις εξελίξεις, Γ. Παπανδρέου.

 ??  ?? Ο κ. Στ. Θεοδωράκης φέρεται να είναι αντίθετος στις πληροφορίε­ς που διακινούντ­αι για το μέλλον του νέου σχηματισμο­ύ.
Ο κ. Στ. Θεοδωράκης φέρεται να είναι αντίθετος στις πληροφορίε­ς που διακινούντ­αι για το μέλλον του νέου σχηματισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece