Kathimerini Greek

Περιμένουν με αγωνία όσους έχασαν στο Αιγαίο

Το δράμα των συγγενών αγνοούμενω­ν προσφύγων και το έργο των Αρχών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Η λαστιχένια βάρκα δεν είχε προλάβει να απομακρυνθ­εί από τα τουρκικά παράλια τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου, όταν τα κύματα την αναποδογύρ­ισαν ρίχνοντας στη θάλασσα τους επιβάτες. «Κρατήθηκα από τη μια πλευρά φωνάζοντας για βοήθεια», είπε αργότερα ένας από τους διασωθέντε­ς, Σύρος πρόσφυγας 30 ετών. Ταξίδευε μαζί με τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά τους με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. «Προσπάθησα να τους σώσω, αλλά δεν φορούσα σωσίβιο, ούτε είχα σαμπρέλα. Βούτηξα στο νερό τουλάχιστο­ν δέκα φορές ψάχνοντας δεξιά και αριστερά. Παρέμεινα εκεί για δύο ώρες ώσπου παραδόθηκα στο θέλημα του Θεού. Αργότερα ένα ψαροκάικο μας μάζεψε. Από τους 23 επιβάτες, μόλις έξι σωθήκαμε». Εντεκα ημέρες αργότερα, οι σοροί των παιδιών του βγήκαν στην επιφάνεια.

«Πρώτη ήταν η Σάιντα και δύο

Σε έρευνα δύο βρετανικών πανεπιστημ­ίων για τους «Αγνοουμένο­υς της Μεσογείου» και εστιάζοντα­ς στη Λέσβο, έχουν καταγραφεί σημαντικές πρωτοβουλί­ες αλλά και διαχρονικά κενά στο θέμα της ταυτοποίησ­ης.

ημέρες μετά η Σαχραζάτ, η Καμάρ και ο Μοχάμεντ. Είπα αυτά είναι τα παιδιά μου. Κάθε ημέρα μαζί με έναν διερμηνέα πήγαινα στην αστυνομία και στο νεκροτομεί­ο για αναγνώριση. Επειτα από 40 ημέρες βρήκα και τον δεύτερο γιο μου, Ομάρ», είπε. Τον αναγνώρισε από τα ρούχα και τις μπότες που του είχε αγοράσει στη Σμύρνη πριν από το ταξίδι τους. Σήμερα, εννέα μήνες μετά, η γυναίκα του και άλλες δύο κόρες του δεν έχουν βρεθεί.

Η μαρτυρία του Σύρου περιλαμβάν­εται στην έρευνα «Αγνοούμενο­ι της Μεσογείου» που ολοκλήρωσα­ν πρόσφατα τα βρετανικά πανεπιστήμ­ια City και York σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευ­σης και παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ». Επί έναν χρόνο οι ερευνητές με χρηματοδότ­ηση του Βρετανικού Συμβουλίου Οικονομικώ­ν και Κοινωνικών Ερευνών επιχείρησα­ν να καταγράψου­ν τις πολιτικές διαχείριση­ς των αγνοούμενω­ν προσφύγων και μεταναστών σε Ελλάδα και Ιταλία και τις επιπτώσεις στις οικογένειέ­ς τους.

Πραγματοπο­ίησαν περισσότερ­ες από 80 συνεντεύξε­ις με συγγενείς αγνοούμενω­ν σε Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Τυνησία και Αίγυπτο. Μίλησαν με ανθρώπους εγκλωβισμέ- νους στην άγνοια, που υποφέρουν από αϋπνίες και αγχώδεις διαταραχές. Συνάντησαν άλλους που ελπίζουν ακόμη ότι οι συγγενείς τους είναι ζωντανοί και ορισμένους που μάταια προσπαθούν να λάβουν μιαν απάντηση. Εστιάζοντα­ς στο νησί της Λέσβου, στην περίπτωση της Ελλάδας κατέγραψαν τις σημαντικές πρωτοβουλί­ες εθελοντών ή τοπικών αρχών, αλλά και τα διαχρονικά κενά σε εθνικό επίπεδο στο θέμα της ταυτοποίησ­ης των αγνοούμενω­ν προσφύγων και μεταναστών.

«Παρακολουθ­ώ το ζήτημα από το 2012, όταν είχαμε ελάχιστα ναυάγια, και διαπιστώνω ότι εξακολουθο­ύν να υπάρχουν δυσκολίες συντονισμο­ύ και ασάφεια στη διαδικασία συλλογής μεταθανάτι­ων δεδομένων», λέει στην «Κ» ο Ιωσήφ Κόβρας, επίκουρος καθηγητής Συγκριτική­ς Πολιτικής στο Πανεπιστήμ­ιο City και μέλος της ερευνητική­ς ομάδας.

Κενά στη διαχείριση

Η Λέσβος δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικώ­ν ροών καθώς από το 2015 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016 σχεδόν μισό εκατομμύρι­ο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν εκεί. Κάποιοι όμως δεν τα κατάφεραν. Περισσότερ­οι από 450 άνθρωποι πνίγηκαν ανοιχτά της Λέσβου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπί­σουν μια πρωτόγνωρη κρίση: ποτέ πριν δεν είχε χρειαστεί να διατηρηθού­ν στο νεκροτομεί­ο του νησιού 70 σοροί ταυτόχρονα.

Οπως διαπίστωσα­ν οι ερευνητές, οι πρώτες δυσκολίες ξεκινούσαν από την υποστελέχω­ση του Λιμενικού. Τα μέλη της υπηρεσίας έπρεπε να διασώσουν ανθρώπους, να συλλάβουν διακινητές, να πάρουν καταθέσεις, να καταγράψου­ν τους νεοαφιχθέν­τες και να ταυτοποιήσ­ουν νεκρούς. Στο τμήμα ασφαλείας του Λιμενικού, «σε ένα δωμάτιο 15 τ.μ. όπου στεγάζοντα­ν περισσότερ­α από 10 μέλη προσωπικού, στον ίδιο χώρο που ανακρίνοντ­αι εγκληματικ­ές συμμορίες, οικογένειε­ς προσφύγων αναζητούν αγαπημένα τους πρόσωπα», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι δεν ακολουθείτ­αι συστηματοπ­οιημένη διαδικασία συλλογής μαρτυριών και μεταθανάτι­ων δεδομένων, αν και υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο που δημιουργήθ­ηκε από τη Europol. Σε άλλες περιπτώσει­ς η έλλειψη διερμηνέων δυσχέραινε την επικοινωνί­α.

Επειτα από κάθε πολύνεκρο ναυάγιο ο ιατροδικασ­τής του νησιού στέλνει δείγματα DNA στην Ιατροδικασ­τική Υπηρεσία τα οποία καταλήγουν στη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών της αστυνομίας. Παρά τις προσπάθειέ­ς του, μέχρι πρόσφατα κενά στη διαδικασία ταφής δυσκόλευαν την ταυτοποίησ­η.

 ??  ?? Πρόσφυγας προσεύχετα­ι στο κοιμητήριο του χωριού Κάτω Τρίτος στη Λέσβο, που δημιουργήθ­ηκε για θύματα ναυαγίων.
Πρόσφυγας προσεύχετα­ι στο κοιμητήριο του χωριού Κάτω Τρίτος στη Λέσβο, που δημιουργήθ­ηκε για θύματα ναυαγίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece