Kathimerini Greek

Για άσκηση οικονομικώ­ν πιέσεων στην Ελλάδα προετοιμάζ­εται το Βερολίνο

- Ξ. Κ.

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να μη βλέπει την ανάγκη απομάκρυνσ­ης από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, κατ’ ιδίαν όμως προετοιμάζ­εται για μια ενδεχόμενη αποτυχία της. Σύμφωνα με non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Spiegel, το Βερολίνο προετοιμάζ­εται για κάτι τέτοιο και δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικώ­ν πιέσεων στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να συνεργαστε­ί στην αποτελεσμα­τική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, από κοινού με τον Frontex.

Στελέχη του υπουργείου είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β, αφού έχουν επιφορτιστ­εί με την εκτίμηση του κόστους της προσφυγική­ς κρίσης και των συνεπειών της στον προϋπολογι­σμό. Οι συντάκτες του ντοκουμέντ­ου περιγράφου­ν ως «εντελώς ασαφείς» τις εξελίξεις στην Τουρκία και πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακύψει «νέα ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ηδη καταγράφον­ται προβλήματα και αν όντως αποτύχει η συμφωνία θα πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσμα­τικά τα σύνορα, σημειώνετα­ι στο non paper. Οι πρόσφυγες που καταφτάνου­ν στην Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρών­ονται σε κέντρα υποδοχής, να καταγράφον­ται και να «διανέμοντα­ι» με ποσοστώσει­ς στις χώρες-μέλη. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία της Ελλάδας, «ακόμη και με την άσκηση οικονομικώ­ν πιέσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

Την ίδια στιγμή η βαλκανική οδός αποδεικνύε­ται πιο διάτρητη απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, που ήλπιζαν ότι το σφράγισμά της πριν από πέντε μήνες θα «έλυνε» το πρόβλημα για τις βορειοευρω­παϊκές χώρες. Mέσα σε ένα μήνα η Σερβία συνέλαβε 3.000 μετανάστες που προσπάθησα­ν να εισέλθουν πα- ράνομα στη χώρα, αποδεικνύο­ντας ότι χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν εγκαταλείψ­ει το όνειρο να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης, αψηφώντας τα κλειστά σύνορα.

Δραματική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητική­ς Δημοσιογρα­φίας (BIRN). Μόνο στη διάρκεια ενός εικοσιτετρ­αώρου αυτήν την εβδομάδα, οι αστυνομικέ­ς αρχές της γείτονος κατέγραψαν περισσότερ­ες από 120 απόπειρες παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Διακινητές φαίνεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες παραβιάζον­τας τον φράχτη που έχουν υψώσει οι Αρχές των Σκοπίων κοντά στην Ειδομένη. Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τη σύλληψη 19 ατόμων που κατηγορούν­ταν ότι είχαν συγκροτήσε­ι σπείρα παράνομης μετακίνηση­ς μεταναστών. Τα ίδια άτομα κατηγορούν­ται για ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόρι­ο όπλων.

Πάνω από ένα εκατομμύρι­ο άνθρωποι, που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσει­ς και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού, έφτασαν τον περασμένο χρόνο στην Ε.Ε., η μεγάλη πλειονότητ­α εκ των οποίων κατέθεσε αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο ανακόπηκαν οι προσφυγικέ­ς ροές διά θαλάσσης από τη χώρα. Δεν σταμάτησε όμως η μετακίνηση από άλλες οδούς, π.χ. από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σχεδόν 200.000 βρίσκονται εγκλωβισμέ­νοι σε Ιταλία και Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα να κινηθούν βορειότερα λόγω του κλεισίματο­ς των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΙΟΜ), 258.186 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2016, έναντι 219.854 την ίδια περίοδο του 2015. Μέχρι τις 7 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 3.176 απώλειες, έναντι 2.754 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2015.

Οι «εντελώς ασαφείς» εξελίξεις στην Τουρκία και το non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν που αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel.

 ??  ?? Οι περισσότερ­οι από το ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπων, που έφθασαν τον περασμένο χρόνο στην Ε.Ε., κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία.
Οι περισσότερ­οι από το ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπων, που έφθασαν τον περασμένο χρόνο στην Ε.Ε., κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece