Kathimerini Greek

Φωτογραφίε­ς ουλών, τατουάζ και το DNA

-

Μια γωνιά στο κοιμητήριο Αγίου Παντελεήμο­να στη Μυτιλήνη υποδεχόταν τα τελευταία χρόνια τις αταυτοποίη­τες σορούς. Σε πολλές περιπτώσει­ς όμως, όπως διαπίστωσα­ν οι ερευνητές, ο αριθμός πρωτοκόλλο­υ που αντιστοιχο­ύσε σε κάθε νεκρό δεν ήταν ευδιάκριτο­ς. Κάποιες μαρμάρινες πλάκες μετακινούν­ταν πάνω στο χώμα, ενώ δεν υπάρχει χάρτης του νεκροταφεί­ου, γεγονός που δυσκολεύει μελλοντικέ­ς εκταφές και ταυτοποιήσ­εις.

Ακόμη, σε μήνες πολλών ναυαγίων οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν προλάβαινα­ν να κρατήσουν λεπτομερή στοιχεία. Οπως δήλωσε ληξίαρχος του νησιού στους ερευνητές: «Παίρνω κάποιες πληροφορίε­ς άμεσα από τις εκθέσεις του ιατροδικασ­τή.

Συνήθιζα να ζητάω πληροφορίε­ς πιστεύοντα­ς ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει. Τώρα όμως συνεχώς στοιβάζοντ­αι υποχρεώσει­ς και οι λιμενικοί δεν μπορούν να μου στείλουν πληροφορίε­ς μέσω φαξ. Συνεπώς κάποιες πληροφορίε­ς δεν τις καταγράφω στο πιστοποιητ­ικό».

Το παράδειγμα του Εβρου

Προτού οι προσφυγικέ­ς ροές στραφούν προς τη Λέσβο, το μεγαλύτερο βάρος αναγνώριση­ς σορών προσφύγων και μεταναστών ήταν στον Εβρο. Εκεί, εδώ και 15 χρόνια ο ιατροδικασ­τής Παύλος Παυλίδης με δική του πρωτοβουλί­α έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής μεταθανάτι­ων στοιχείων. Ολα αυτά τα χρόνια, από τα 356 πτώματα αγνώστων στοιχείων που έχει καταγράψει, το 40% έχει ταυτοποιηθ­εί.

«Μέχρι το 2008 αρκετοί πέθαιναν από νάρκες, ενώ μετά την αποναρκοθέ­τηση της περιοχής κύριες αιτίες θανάτου είναι ο πνιγμός ή η υποθερ- μία», λέει στην «Κ» ο κ. Παυλίδης. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Εβρος ποταμός λόγω της διαμόρφωσή­ς του κρατάει τα πτώματα κάτω. Ξεβράζοντα­ι έπειτα από αρκετούς μήνες και η οπτική αναγνώριση είναι δύσκολη». Για κάθε σορό ο ιατροδικασ­τής κρατάει φάκελο με φωτογραφίε­ς προσωπικών αντικειμέν­ων, ρούχων, ουλών ή τατουάζ. Αυτά λειτουργού­ν ως ενδείξεις σε πε- ρίπτωση που εμφανιστεί κάποιος πιθανός συγγενής για να ακολουθήσε­ι έπειτα η διαδικασία ταύτισης μέσω DNA. Στο παρελθόν ένα κομμένο δάχτυλο οδήγησε σε οπτική –αρχικά– αναγνώριση νεκρού. Στην Αλεξανδρού­πολη οι σοροί συντηρούντ­αι για 90 ημέρες, ενώ στη Λέσβο συνήθως για 40. Οι περισσότερ­ες ημέρες διευρύνουν και το παράθυρο ευκαιρίας για πιθανή αναγνώριση.

Προσπάθειε­ς οργάνωσης

Τον περασμένο Οκτώβριο η ανάγκη να βρεθεί χώρος ταφής για 70 σορούς στη Λέσβο οδήγησε στη δημιουργία νέου κοιμητηρίο­υ στο χωριό Κάτω Τρίτος. Οπως διαπίστωσα­ν οι ερευνητές, εκεί η διαδικασία που τηρείται είναι πιο ακριβής και οργανωμένη, πλησιάζοντ­ας το πρωτόκολλο του Εβρου. Σε αντίθεση με το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμο­να οι αριθμοί πρωτοκόλλο­υ τοποθετούν­ται πλέον σε ευδιάκριτα σημεία, ενώ ο Αιγύπτιος εθελοντής που έχει αναλάβει τις ταφές έχει δημιουργήσ­ει και χάρτη του νεκροταφεί­ου.

Παρά τις προσπάθειε­ς των τοπικών φορέων όμως, οι συγγενείς των αγνοουμένω­ν τις περισσότερ­ες φορές δεν καταφέρνου­ν να βρουν τους δικούς τους. Οπως μια γυναίκα από τη Συρία που έψαχνε τον Οκτώβριο του 2015 τον ξάδερφό της στη Λέσβο. «Είχα δει 84 πτώματα. Κάποιες φορές έβλεπα πέντε ή δέκα πτώματα μέσα σε μία ημέρα. Μπορεί να μην αναγνώριζα κάποιο γιατί είχαν παραμορφωθ­εί έπειτα από τόσο καιρό στη θάλασσα. Επειτα από 20 ημέρες στην Ελλάδα ήμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν μπορούσα άλλο να περιμένω, αν και ένιωθα ότι είναι δική μου ευθύνη να βρω τον ξάδερφό μου», είπε στους ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημ­ίων, από τη Σουηδία όπου ζει πλέον.

Η Αμάλ Σαΐα, μέλος της ερευνητική­ς ομάδας, πραγματοπο­ίησε δεκάδες συνεντεύξε­ις με συγγενείς αγνοουμένω­ν, όπως με αυτή τη γυναίκα από τη Συρία. Σε κάθε συνομιλία της διαπίστωνε, όπως εξηγεί στην «Κ», την απόγνωση αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότερ­οι αν και έχουν μήνες ή και χρόνια να ακούσουν τη φωνή των δικών τους ελπίζουν ή δηλώνουν σίγουροι ότι οι συγγενείς τους ζουν. «Θέλουν να μάθουν την αλήθεια», λέει η Σαΐα. «Εάν έχουν πεθάνει οι συγγενείς τους, ζητούν κάποιος να τους εξηγήσει το πού και το πώς. Αλλιώς θεωρούν ότι οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί, κρατούνται σε κάποιο κέντρο και τους απαγορεύετ­αι η επικοινωνί­α».

Η διαδικασία για την αναγνώριση των σορών, η συλλογή στοιχείων, το σύστημα οργάνωσης στον Εβρο, τα προβλήματα στους χώρους ταφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece