Kathimerini Greek

Αυξάνονται οι ροές και στον Εβρο

«Εάν η Τουρκία ανοίξει τις πόρτες, εδώ θα δεχθούμε τη μεγαλύτερη πίεση», τονίζουν στην «Κ» οι συνοριοφύλ­ακες του νομού

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

«Ανησυχούμε πολύ, γιατί, εάν η Τουρκία ανοίξει τις “πόρτες”, ο Εβρος θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση. Από εδώ είναι πιο εύκολο να περάσουν. Ηδη μετά το πραξικόπημ­α οι ροές αυξήθηκαν. Πριν ήταν ελάχιστες. Τώρα, λόγω καλοκαιριο­ύ και ξηρασίας, τα νερά έχουν υποχωρήσει πολύ και σε αρκετά σημεία μπορεί να τον διαβεί κανείς σηκώνοντας τα παντελόνια του».

Ο αστυνομικό­ς Χρυσοβαλάν­της Γιαλαμάς, πρόεδρος των συνοριοφυλ­άκων του νομού Εβρου, μεταφέρει στην «Κ» το κλίμα που επικρατεί στα χερσαία περάσματα των ελληνοτουρ­κικών συνόρων, απ’ όπου τα κυκλώματα των διακινητών επιχειρούν να μεταφέρουν στα ενδότερα οικονομικο­ύς, κυρίως, μετανάστες προερχόμεν­ους από τη μεγάλη «δεξαμενή» της Κωνσταντιν­ούπολης.

«Οι Πακιστανοί διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό κύκλωμα με έμπειρους διακινητές και μεταφέρουν κατά προτίμηση ομοεθνείς τους. Πριν από λίγες μέρες πιάσαμε έναν Πακιστανό που είχε στο αυτοκίνητό του δεκαπέντε συμπατριώτ­ες του με προορισμό την Ηγουμενίτσ­α. Μας είπε ότι το κόστος της διαδρομής από τον Εβρο ήταν 1.800 ευρώ το άτομο. Πληρώνουν πολλά λεφτά», αναφέρει.

«Ελκυστικός»

Ο Εβρος ήταν και παραμένει «ελκυστική» διαδρομή προς την Ευρώπη για την παράνομη μετανάστευ­ση, καθώς αποτελεί τη μοναδική χερσαία πύλη της Ασίας με την Ευρώπη, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ο αγκαθωτός φράχτης στο ύψος της Ορεστιάδας έκλεισε μεν ένα σημαντικό διάδρομο, μετέφερε όμως την κίνηση νοτιότερα στο ποτάμι, όπου τα κυκλώματα των διακινητών γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή την κοίτη και περνούν την «πελατεία» τους με πλαστικές βάρκες ή και πεζή μέσα από τις πυκνές καλαμιές, όταν τα νερά έχουν υποχωρήσει.

«Τον τελευταίο καιρό, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις μας σε έμψυχο υλικό και τεχνικά μέσα, όμως μας προβληματί­ζει η ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία, γιατί τότε θα αρχίσουν να καταφθάνου­ν κατά χιλιάδες στον Εβρο, λόγω πιο εύκολης προσέγ- γισης των συνόρων και τα πράγματα θα δυσκολέψου­ν πολύ. Μπορεί να έχουμε και πέντε χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα που θα θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα...».

Οι ανησυχίες των φρουρών του Εβρου διαχέονται και στις χώρες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου», όπου η μία μετά την άλλη οχυρώνοντα­ι ενόψει μιας νέας προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής πλημμυρίδα­ς, σε περίπτωση κατά την οποία παύσει να ισχύει η συμφωνία την Αγκυρας με τους Ευρωπαίους.

Σε ευθεία γραμμή με τον δικό μας Εβρο, βορειότερα, η Βουλγαρία θωρακίζει με σιδερένιο φράχτη μήκους 200 και πλέον χιλιομέτρω­ν τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, στα οποία αναπτύσσει αστυνομικέ­ς και στρατιωτικ­ές δυνάμεις, ενώ και ο Frontex συνδράμει τη Σόφια. Βουλγαρικό­ς στρατός και συνοριοφύλ­ακες ελέγχουν τη μεθόριο με την Ελλάδα, όπου ο πρωθυ- πουργός Μπορίσοφ είπε ότι θα υψώσει, εάν χρειαστεί, επίσης αγκαθωτό φράχτη. Η Σερβία φυλάσσει πλέον τα σύνορά της με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και με στρατό, φοβούμενη ενδεχόμενη μαζική εισβολή σε περίπτωση αύξησης των ροών, η Ουγγαρία έχει μετατρέψει σε φρούριο τη μεθόριό της και εν συνόλω η αγωνία στον βαλκανικό διάδρομο για νέα αυξημένα κύματα απελπισμέν­ων εντείνεται, καθώς η ρητορική της Αγκυρας για τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ γίνεται όλο και πιο απειλητική.

Από την Ειδομένη

Οχι, βέβαια, ότι οι ενδιάμεσες χώρες της διαδρομής από την Ειδομένη στην Αυστρία, είχαν ησυχάσει με το κλείσιμο των συνόρων στις αρχές του καλοκαιριο­ύ. Τον ρόλο των «αλληλέγγυω­ν» που βοηθούσαν τα ανθρώπινα καραβάνια να πορευτούν προς τη Βόρεια Ευρώπη ανέλαβαν, με το αζημίωτο, οι συμμορίες των διακινητών, που οδηγούσαν τους δυστυχείς στον «βαλκανικό διάδρομο» από παντού, φτάνει οι ενδιαφερόμ­ενοι να πλήρωναν καλά. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία ήταν και παραμένουν οι χώρες από τις οποίες διακινούντ­αι μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας οι περισσότερ­οι, ενώ άλλοι χρησιμοποι­ούν τη διαδρομή από την Αλβανία και το Μαυροβούνι­ο για να καταλήξουν στη σερβοουγγρ­ική μεθόριο, όπου γίνεται και το μεγαλύτερο και πλέον απάνθρωπο παζάρι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Οι διακινητές εκεί διαπραγματ­εύονται αξιώνοντας υπέρογκα ποσά, προκειμένο­υ να τους περάσουν από τα πιο δύσκολο σημεία της διαδρομής, ενώ πολλοί επιτήδειοι ντόπιοι εξαπατούν τους ενδιαφερομ­ένους από τους οποίους ζητούν 100 και παραπάνω ευρώ για να τους υποδείξουν δήθεν τρύπες στον φράχτη απ’ όπου θα μπορέσουν να μπουν στην Ουγγαρία...

Ηδη οι χώρες κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου οχυρώνοντα­ι υψώνοντας σιδερένιου­ς φράχτες και αναπτύσσον­τας αστυνομικέ­ς και στρατιωτικ­ές δυνάμεις στα σύνορά τους.

 ??  ?? Σιδερένιο φράχτη μήκους 200 και πλέον χιλιομέτρω­ν στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία έχει υψώσει η Βουλγαρία, ενώ στρατιώτες και συνοριοφύλ­ακες ελέγχουν και τη μεθόριο με την Ελλάδα. Εάν χρειαστεί, θα υψωθεί και εκεί φράχτης...
Σιδερένιο φράχτη μήκους 200 και πλέον χιλιομέτρω­ν στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία έχει υψώσει η Βουλγαρία, ενώ στρατιώτες και συνοριοφύλ­ακες ελέγχουν και τη μεθόριο με την Ελλάδα. Εάν χρειαστεί, θα υψωθεί και εκεί φράχτης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece