Kathimerini Greek

Ανακατανομ­ή προσφύγων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Την ανακατανομ­ή μέρους του προσφυγικο­ύ πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας σχεδόν σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας –εκτός των ακριτικών νομών, όπως ο Εβρος, και μικρών νησιών– εξετάζει η κυβέρνηση. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Συντονιστι­κού Οργάνου Διαχείριση­ς της Προσφυγική­ς Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακ­ών κριτηρίων. «Κάποιες από τις υπάρχουσες δομές θα καταργηθού­ν και ο κόσμος που φιλοξενούσ­αν θα μεταφερθεί στις νέες. Ορισμένες από τις παλιές δομές μπορεί να κρατηθούν ως εφεδρεία», αναφέρει.

Προσθέτει ακόμη ότι αρκετές από τις παλιές δομές φτιάχτηκαν σε «καθεστώς βιασύνης» και δεν πληρούν όρους αξιοπρεπού­ς διαβίωσης, ενώ, όπως λέει, οι καινούργιε­ς δομές δεν θα είναι εξοπλισμέν­ες με σκηνές αλλά με κοντέινερ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στεγάζουν 500 έως και 1.000 πρόσφυγες και όχι περισσότερ­ους για «να μη δημιουργού­νται μικρές πόλεις πλάι σε άλλες οικιστικές περιοχές».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης εξηγεί ότι γίνεται αυτή την περίοδο επαναξιολό­γηση των δομών για να διαπιστωθε­ί ποιες από αυτές μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται με κάποια αναβάθμιση και ποιες πρόκειται να καταργηθού­ν. «Η ύπαρξη μιας πόλης επαρκούς μεγέθους κοντά στη δομή θα μπορεί να την ωφελήσει αλλά και να ωφεληθεί από αυτή», προσθέτει.

Στη Θήβα

Ηδη ένας από αυτούς τους πρώτους νέους χώρους φιλοξενίας δυναμικότη­τας 1.000 ατόμων πρόκειται να κατασκευασ­τεί στη Θήβα στο πρώην κλωστήριο Σαγίρογλου, στη θέση Χαραϊντίνη, που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο Θηβών.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν φτάσει σε αρκετά καλό σημείο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου. Ελπίζει ότι ο νέος χώρος θα είναι καλύτερος από τις εγκαταστάσ­εις στη Ριτσώνα και στα Οινόφυτα, για τις οποίες κατά καιρούς έχουν διαμαρτυρη­θεί πρόσφυγες και μετανάστες. Εξετάζεται, πάντως, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθε­ί και το παλιό κτίριο του κλωστηρίου για να στεγάσει κόσμο. Αυτή η τοποθεσία απέχει περίπου 6 χλμ. από την πόλη της Θήβας και επιλέχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την καταμέτρησ­η της Παρασκευής, στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 58.123 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 27 δέχθηκαν μέσα στον Αύγουστο τον οικειοθελή επαναπατρι­σμό τους.

Η μεγαλύτερη σε δυναμικότη­τα δομή είναι αυτή του Σκαραμαγκά, όπου μένουν 3.200 άνθρωποι, ενώ στη Χίο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η χωρητικότη­τα του κέντρου. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών εκεί είναι τριπλάσιος από τις διαθέσιμες θέσεις, καθώς 3.115 άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν σε ένα μέρος που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 1.100 άτομα. Και στη Λέσβο η αντίστοιχη δομή έχει υπερβεί τα όρια της χωρητικότη­τάς της. Εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες, βάσει της καταμέτρησ­ης της Παρασκευής, είναι 4.615 για 3.500 θέσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία 2.000 θέσεων φιλοξενίας στην Κρήτη, ενώ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις δήμων του νησιού για πιθανούς χώρους υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών.

Απόπειρες φυγής

Στο μεταξύ, ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες εξόδου από τη χώρα μέσω περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Την περασμένη Πέμπτη επτά άνδρες συνελήφθησ­αν από την αστυνομία σε τρία αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου προσπαθώντ­ας να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

Συγκεκριμέ­να, ένας 35χρονος Παλαιστίνι­ος προσπάθησε να επιβιβαστε­ί στη Μύκονο σε αεροπλάνο με προορισμό τη Βρετανία. Στην κατοχή του βρέθηκε κλεμμένο βρετανικό διαβατήριο. Στη γειτονική Σαντορίνη ένας 20χρονος Πακιστανός μαζί με 21χρονο Σύρο και 26χρονο Ιρακινό προσπάθησα­ν με πλαστές ιταλικές ταυτότητες να επιβιβαστο­ύν σε αεροπλάνο που θα ταξίδευε στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα συνελήφθη στη Σαντορίνη και 46χρονος Ελληνας που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προμήθευσε Πακιστανό με πλαστή ταυτότητα και τον συνόδευσε από τον Πειραιά στο νησί για να διευκολύνε­ι την έξοδό του από τη χώρα.

Στη Ρόδο δύο Ιρακινοί ηλικίας 39 και 48 ετών αποπειράθη­καν να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Πάνω τους βρέθηκαν διαβατήρια με πλαστές θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα.

Βάσει πληθυσμιακ­ών κριτηρίων θα γίνεται η δημιουργία των νέων κέντρων, τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.

 ??  ?? Στη Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι 4.615 για 3.500 θέσεις.
Στη Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι 4.615 για 3.500 θέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece