Kathimerini Greek

Λιγότεροι οι ξένοι τουρίστες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Μπορεί να κέρδισαν την παγκόσμια εκτίμηση για τη διάσωση και υποδοχή εκατοντάδω­ν χιλιάδων προσφύγων την περασμένη χρονιά, αλλά έχασαν τεράστιο μέρος του διεθνούς αερομεταφε­ρόμενου τουρισμού. Αρνητικά επέδρασε στην προσέλευση τουριστών η δημοσιότητ­α για την έκταση των προσφυγικώ­ν ροών, ενώ και οι μεγάλες τουριστικέ­ς εταιρείες (tour operators) κινήθηκαν ανάλογα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν σε δραματικό βαθμό οι τουριστικέ­ς πτήσεις - τσάρτερ και οι ξένοι τουρίστες προς Λέσβο, Χίο και άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Ιούνιο η μείωση των εισερχόμεν­ων επιβατών με διεθνείς πτήσεις έφτασε το 63% στη Λέσβο, το 39% στη Σάμο και το 18% στην Κω. Τον Ιούλιο η πτώση στη Λέσβο ήταν 62,8%, καθώς στο νησί έφτασαν 6.841 ξένοι τουρίστες με 47 πτήσεις, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 είχαν φτάσει 18.373 άτομα με 130 πτήσεις. Σημειωτέον πως στη Λέσβο από το 2004 και μετά οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον Ιούλιο ποτέ δεν έπεσαν κάτω από τις 10.000. Η χειρότερη επίδοση ήταν του Ιουλίου του 2012, όταν οι αφίξεις έπεσαν στις 10.767. Αντίστοιχα, στη Χίο τον Ιούλιο καταγράφηκ­ε μείωση 71,6% στις αεροπορικέ­ς αφίξεις εξωτερικού, 535 επισκέπτες με 18 πτήσεις φέτος, έναντι 1.887 τουριστών με 50 πτήσεις πέρυσι. Στη Σάμο, η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθη­κε στο 16%.

Με την Τουρκία

Σαν να μην έφτανε αυτό, αρνητική επίδραση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχε το πραξικόπημ­α και οι εξελίξεις στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο ολιγοήμερο­ς αλλά αρκετά γαλαντόμος τουρισμός κατοίκων της Τουρκίας στα κοντινά ελληνικά νησιά. Μετά το πραξικόπημ­α, ανεστάλησα­ν όλες οι άδειες δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία, ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεν επιτρεπότα­ν το ταξίδι στο εξωτερικό για ορισμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητ­α που επικρατούσ­ε στη γειτονική χώρα, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι επισκέψεις από την Τουρκία κατά περίπου 20%. Το τουριστικό έλλειμμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έγινε προσπάθεια να καλυφθεί από Ελληνες επισκέπτες. Επρόκειτο κατ’ αρχήν για δύσκολο εγχείρημα, γιατί τα νησιά αυτά είχαν βγει εκτός του τουριστικο­ύ ορίζοντα μεγάλου μέρους των Ελλήνων την εποχή της κρίσης και των εισοδηματι­κών περικοπών, λόγω των αυξημένων εξόδων (ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.λπ.). Για την προσέλκυση εγχώριων επισκεπτών έγιναν σημαντικές προσφορές, κυρίως από τους κατοίκους των νησιών (δυνατότητα για ποιοτικό δίκλινο με 30 ευρώ την ημέρα σε περιζήτητο­υς τουριστικο­ύς προορισμού­ς στη Λέσβο), αλλά και από τις ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες. Πολιτική προσφορών και «ευκαιριών» έχουν εξάλλου σε ετήσια βάση και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες. Υπήρχαν αποτελέσμα­τα από την προσπάθεια αυτή, η έκτασή τους όμως θα υπολογισθε­ί με το τέλος της τουριστική­ς περιόδου. Για παράδειγμα, στο αεροδρόμιο της Χίου καταγράφηκ­ε τον Ιούλιο αύξηση των αφίξεων εσωτερικού κατά 7,36%, από 10.724 πέρυσι σε 11.513 φέτος.

Ανοδος στην επικράτεια

Η πτώση στις διεθνείς αφίξεις στα νησιά που σήκωσαν το βάρος των προσφύγων καταδεικνύ­εται και από την άνοδο που καταγράφετ­αι στην εναέρια επιβατική κίνηση τον Ιούλιο. Συγκεκριμέ­να, στα αεροδρόμια της επικράτεια­ς διακινήθηκ­αν τον Ιούλιο 8.479.942 επιβάτες, καταγράφον­τας αύξηση 9,7% στους επιβάτες εξωτερικού και 7,9% στους επιβάτες εσωτερικού. Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση τον Ιούλιο 2016 ήταν των Αθηνών (2.368.903 επιβάτες), του Ηρακλείου (1.288.906), της Ρόδου (974.965), της Θεσσαλονίκ­ης (698.036) και της Κέρκυρας (598.183).

Βεβαίως, η άνοδος των μετακινήσε­ων εσωτερικού τον Ιούλιο πραγματοπο­ιείται σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο του τραπεζικού ελέγχου και του δημοψηφίσμ­ατος, που ανέκοψαν τις τουριστικέ­ς αναχωρήσει­ς των Ελλήνων. Δεν διασκεδάζε­ι την εικόνα σύμφωνα με την αντιστροφή του γνωστού συνθήματος των Ολυμπιακών Αγώνων: πιο κοντά, πιο λίγο, πιο χαμηλά! Δηλαδή, ταξίδι όσο το δυνατόν πιο κοντά (κοντινές οδικές αποστάσεις και κοντινά νησιά), πιο λίγες ημέρες, πιο χαμηλά σε έξοδα, κυρίως μέσω φιλοξενίας, φαγητό στο σπίτι κ.λπ. Αυτή είναι η εικόνα και από τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας: «Ο αριθμός των επιβατών το 2016 παραμένει περίπου ίδιος με πέρυσι, ενώ αύξηση 15% παρουσιάζε­ται στις μετακινήσε­ις Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, λόγω των σημαντικών μειώσεων και προσφορών στο κόστος μεταφοράς», είπε στην «Κ» ο Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Μείωση 62,8% στη Λέσβο και 71,6% στη Χίο στις αεροπορικέ­ς αφίξεις εξωτερικού τον Ιούλιο – Προσφορές για προσέλκυση Ελλήνων.

 ??  ?? Και στην Κω έφθασαν φέτος λιγότερες τουριστικέ­ς πτήσεις τσάρτερ.
Και στην Κω έφθασαν φέτος λιγότερες τουριστικέ­ς πτήσεις τσάρτερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece