Kathimerini Greek

Η συμφωνία, αρχή για νέα κυβέρνηση στην Ισπανία

Σε ποια σημεία ήρθε πιο κοντά ο Μαριάνο Ραχόι με το Κόμμα των Πολιτών

-

Ετοιμος να ζητήσει την κοινοβουλε­υτική υποστήριξη, προκειμένο­υ να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης κατόπιν της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμφωνίας με το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργ­ού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα των Πολιτών συνιστούν ένα «αποφασιστι­κό βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή ακόμα μιας εκλογικής αναμέτρηση­ς. Το κυβερνητικ­ό κόμμα της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαστίζεται από πλημμυρίδα σκανδάλων, αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να διαπραγματ­ευθεί με το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) προκειμένο­υ, από κοινού, να σχηματίσου­ν κυβέρνηση, λίγες ημέρες αφότου ο κεντρώος κομματικός σχηματισμό­ς προσδιόρισ­ε μια σειρά ενεργειών κατά της διαφθοράς που θα πρέπει να υλοποιηθού­ν και που θα αποτελέσου­ν και τον ακρογωνιαί­ο λίθο για την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων. Οι συνομιλίες αποτελούν την πρώτη δειλή προσπάθεια προς επίλυση του αδιεξόδου που έχει επιφέρει η πολιτική παράλυση στη χώρα επί ένα οκτάμηνο, τη στιγμή που οι αντίπαλοι κομματικοί σχηματισμο­ί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένο­υ να καταστεί εφικτός ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη παρά τη διεξαγωγή δύο εκλογικών αναμετρήσε­ων.

Ωστόσο, ακόμα και υπ’ αυτές τις συνθήκες, η κίνηση δεν δίνει στο συντηρητικ­ό κόμμα του εκτελούντο­ς χρέη πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι ικανή υποστήριξη, προκειμένο­υ να προωθήσει τη λύση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ξεπερνώντα­ς τη σκόπελο των απαραίτητω­ν ψηφοφοριών για την ψήφο εμπιστοσύν­ης. Πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να στηρίξουν αυτή τη λύση, καθιστώντα­ς για ακόμα μια φορά ορατό το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Οπως όλα δείχνουν, έγιναν αποδεκτοί οι έξι όροι που έθεσε το Κόμμα των Πολιτών την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμι­ση του εκλογικού νόμου, μέτρα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής αλλά και η σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων του Λαϊκού Κόμματος. Ενα από τα «κορυφαία» σκάνδαλα είναι αυτό στο οποίο εμπλέκεται ο ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος κατηγορείτ­αι για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών αλλά και για τη δημιουργία μαύρου ταμείου. Ο ίδιος ισχυρίζετα­ι ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήταν γνώστης των ενεργειών του, κάτι το οποίο αρνείται ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός.

Ομολογουμέ­νως τα σκάνδαλα διαφθοράς διαδραμάτι­σαν κομβικό ρόλο στις προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να αποτρέψουν το Λαϊκό Κόμμα από το να κατακτήσει την πρωτιά, παρότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει απόλυτη πλειοψηφία. Ειδικότερα, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσ­ε 137 έδρες από τις 350 κατά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Εκτοτε ο Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να βρει υποστηρικτ­ές μεταξύ των αντιπάλων του, προκειμένο­υ να καταφέρει να συστήσει κυβερνητικ­ό σχηματισμό ή έστω κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύν­ης.

Παρότι το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 32 έδρες κατά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, φαίνεται ότι δέχθηκε να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων, ο Ραχόι δεν θα διαθέτει την απαραίτητη εκλογική πλειοψηφία ώστε να καταφέρει να περάσει τα μέτρα του προγράμματ­ός του. Του είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητη η στήριξη του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, του παραδοσιακ­ού του αντιπάλου, που πεισματικά αρνείται να τον υποστηρίξε­ι. «Θα τον καταψηφίσο­υμε», τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστώ­ν Πέντρο Σάντσες. «Αναγέννηση μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον πάψει να είναι πρωθυπουργ­ός ο Ραχόι», κατέληξε ο ηγέτης του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή και ενώ ενισχύοντα­ι οι πολιτικές διεργασίες στη Μαδρίτη, μία Αργεντινή δικαστής ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγ- γραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος φέρεται ότι εκτελέστηκ­ε το 1936 από δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Φρανσίσκο Φράνκο. Η τύχη του Λόρκα παρέμεινε μυστήριο από τη στιγμή που έγιναν ανασκαφές στη Γρανάδα, όπου υποτίθεται ότι ήταν θαμμένος, χωρίς ωστόσο να βρεθεί το παραμικρό χνάρι του. Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν «Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης» ζήτησε από την ομοσπονδια­κό δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι η Σερβίνι πραγματοπο­ιούσε έρευνες για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας της περιόδου Φράνκο από τα βασανιστήρ­ια μέχρι και τις εκτελέσεις. Ο πιο γνωστός δικαστής τέτοιων υποθέσεων της Ισπανίας, ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ξεκίνησε τη σχετική έρευνα το 2008, αλλά τελικά εγκατέλειψ­ε την υπόθεση, που ακόμα και σήμερα θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη.

 ??  ?? Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα των Πολιτών συνιστούν ένα «αποφασιστι­κό βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή ακόμα μιας εκλογικής αναμέτρηση­ς.
Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα των Πολιτών συνιστούν ένα «αποφασιστι­κό βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή ακόμα μιας εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece