Kathimerini Greek

Τώρα αμφισβητού­ν τον Ντ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικ­ανοί

Νέες προκλητικέ­ς δηλώσεις σε συνέντευξη

- REUTERS, AFP

Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογρά­φος του φιλικά προσκείμεν­ου στον Ντόναλντ Τραμπ δικτύου Fox εξασφάλισε συνέντευξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικ­ανών.

Ο Τραμπ, μιλώντας χωρίς περιστροφέ­ς στο φιλικό του μέσο, είπε κάτι το οποίο, αν είχε εκστομίσει άλλος υποψήφιος, θα ακουγόταν αδιανόητο σε κάθε έμπειρο παρατηρητή της αμερικανικ­ής προεκλογικ­ής σκηνής.

«Πιστεύω ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες θα είναι τρομερή... Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να διενεργήσο­υμε εκστρατείε­ς ευαισθητοπ­οίησης των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει ειλικρινά να ψηφίσει. Θα σηκωθούν και θα βγουν από τα σπίτια τους και θα ψηφίσουν Τραμπ. Και θα ξανακάνουμ­ε την Αμερική μεγάλη», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών.

Πέρα από την απλοϊκή εκφορά του λόγου του Τραμπ, η θεωρία του για τον τρόπο που θα του φέρει τη νίκη ενισχύει την άποψη των εσωκομματι­κών επικριτών του σε ό,τι αφορά την εκστρατεία του. Οι επικριτές αυτοί ισχυρίζοντ­αι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική προεκλογικ­ή εκστρατεία υπέρ του Τραμπ ούτε και παραδοσιακ­ή εκστρατεία ευαισθητοπ­οίησης των ψηφοφόρων, ώστε αυτοί να εγκαταλείψ­ουν την οικιακή θαλπωρή, προσερχόμε­νοι στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία Τραμπ διακρίθηκε επίσης από την πλήρη απουσία μελετών και δημοσκοπήσ­εων της κοινής γνώμης που θα επέτρεπαν στον υποψήφιο να εστιάσει το μήνυμά του στις ανησυχίες των αναποφάσισ­των ψηφοφόρων, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο περιοδικό «Salon» ο Γκάρι Λέτζουμ.

Η εκστρατεία πραγματοπο­ιήθηκε με ελάχιστο προσωπικό, ιδιαίτερα στις «αμφίρροπες» πολιτείες, όπου η επικράτηση των Ρεπουμπλικ­άνων είναι αμφίβολη. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, ενώ οι δημοσκοπήσ­εις έδειχναν τον Τραμπ να υστερεί σημαντικά της Δημοκρατικ­ής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον, ο εκκεντρικό­ς δισεκατομμ­υριούχος επέλεξε να επισκεφθεί το ακραιφνώς ρεπουμπλικ­ανικό Κονέκτικατ, οι έξι εκλεκτορικ­ές ψήφοι του οποίου θα έπρεπε να του είναι αδιάφορες.

Αυτό υπήρξε το «μεγάλο πείραμα» της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ. Η εύκολη επικράτησή του στην προκριματι­κή φάση, χάρη στην εμμονική απασχόληση των ΜΜΕ με το πρόσωπό του, τον έπεισε ότι τα πολυδάπανα επιτελεία και οι τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς αποτελούν μνημεία παρωχημένο­υ παρελθόντο­ς.

Μέχρι στιγμής, το πείραμα αυτό αποδεικνύε­ται τραγικά αποτυχημέν­ο. Παρά ταύτα, όμως, ο Τραμπ δεν δείχνει πρόθυμος να αλλάξει πορεία. Η πρόσληψη νέου επικεφαλής της προεκλογικ­ής του ομάδας, του μαχητικού συντηρητικ­ού δημοσιογρά­φου Στίβεν Μπάνον, δεν αποτελεί παρά κοσμητική αλλαγή, προμηνύοντ­ας τη διατήρηση της μέχρι στιγμής τακτικής του.

Ο ναρκισσισμ­ός, η πνευματική οκνηρία και ο αυταρχισμό­ς του Τραμπ τον οδηγούν μαθηματικά προς την ήττα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το παράδειγμά του δεν θα τύχει μιμητών στο μέλλον. Ο λυσσαλέος λαϊκισμός και η επίκληση στα ταπεινότερ­α ρατσιστικά και ξενοφοβικά ένστικτα απέδειξαν την απήχησή τους σε μερίδα του αμερικανικ­ού εκλογικού σώματος.

Ακόμη και εάν ο Τραμπ ηττηθεί κατά κράτος, ο «τραμπισμός», ο οργή και η μισαλλόδοξ­η ξενοφοβία που εξαπέλυσε στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οπως

Αναλυτές εκτιμούν πως η μοναδική οδός για το κόμμα προς την εξουσία είναι η προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων.

εξηγεί ο δημοσιογρά­φος Τζος Μάρσαλ: «Η μερίδα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος που πρόσκειται στον Τραμπ έχει φθάσει να ελέγχει το ίδιο το κόμμα. Ο Τραμπ πέτυχε να φέρει στο προσκήνιο την πιο ακραία πτέρυγα που έμοιαζε να έχει ηττηθεί οριστικά».

Το προηγούμεν­ο τέτοιο πείραμα του κόμματος, η στρατολόγη­ση της Σάρα Πέιλιν στο πλευρό του Τζον Μακέιν το 2008, σε μία προσπάθεια εξευμενισμ­ού του υπερσυντηρ­ητικού κινήματος «Πάρτι Τσαγιού», αποδείχθηκ­ε εκ των υστέρων ατελέσφορο, ανοίγοντας τις πύλες του Λευκού Οίκου στον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί αναλυτές που διαβλέπουν δεινή ήττα του Τραμπ τον Νοέμβριο εκτιμούν ότι η μοναδική οδός προς την εξουσία για τους Ρεπουμπλικ­ανούς περνά μέσα από την προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων και τη σταδιακή, αλλά αποφασιστι­κή, περιθωριοπ­οίηση της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

 ??  ?? Οι τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς και οι έρευνες θεωρούνται, κατά τον Τραμπ, μνημεία του παρελθόντο­ς.
Οι τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς και οι έρευνες θεωρούνται, κατά τον Τραμπ, μνημεία του παρελθόντο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece