Kathimerini Greek

«Η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας»

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζετα­ι πως το θέμα θα ρυθμιστεί νομικά

-

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε την Παρασκευή υπέρ της μερικής απαγόρευση­ς της μπούργκας, την ώρα που το θέμα της ενσωμάτωση­ς των μουσουλμάν­ων και η μάχη κατά της ριζοσπαστι­κοποίησης κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκα­ν τον Ιούλιο και πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικώ­ν εκλογών σε γερμανικά κρατίδια.

Επειτα από συνάντηση που είχε με τους συντηρητικ­ούς ομολόγους του γερμανικών κρατιδίων, ο Τόμας ντε Μεζιέρ είπε πως «η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας, που είναι ανοικτή στον κόσμο (...) και το θέμα είναι πώς θα ρυθμίσουμε νομικά το θέμα αυτό». Την 4η Σεπτεμβρίο­υ διεξάγοντα­ι οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούρ­γου-Δ. Πομερανίας, όπου η ξενοφοβική Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία υπολείπετα­ι μόλις 4% από τους κυβερνώντε­ς Χριστιανοδ­ημοκράτες.

Για αυτό στη μάχη του Ρόστοκ ρίχθηκαν πρωτοκλασά­τα στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής την ίδια την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι προσπαθούν μεν να υπογραμμίσ­ουν τη σημασία της ασφάλειας των πολιτών, αποσυνδέον­τας ωστόσο την ισλαμική εξτρεμιστι­κή δράση στη χώρα από το περυσινό προσφυγικό κύμα. Χαρακτηρισ­τική ήταν η αποστροφή της Μέρκελ ότι το Ισλαμικό Κράτος προϋπήρχε στη Γερμανία πριν από την έλευση των μεταναστών μέσα στο 2015.

«Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατί­ας του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι κάτι που μας έφεραν οι πρόσφυγες, ήταν κάτι που προϋπήρχε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Πάντως η Γερμανία συγκλονίστ­ηκε από σειρά επιθέσεων τον Ιούλιο, δύο εκ των οποίων ήταν οι πρώτες που έσπευσε να υιοθετήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας παρουσίασε σειρά προτάσεων, ανάμεσά τους τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ομοσπονδια­κές υπηρεσίες ασφαλείας και την ευκολότερη απέλαση ξένων που χαρακτηρίζ­ονται επικίνδυνο­ι, αλλά και την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητα­ς από μαχητές εξτρεμιστι­κών οργανώσεων.

Πάντως, η συζήτηση για την μπούργκα έχει προκαλέσει και εσωκομματι­κές έριδες στους Χριστιανοδ­ημοκράτες, που θεωρούν ότι η εμμονή σε αυτό το θέμα αποπροσανα­τολίζει από άλλα πολύ σοβαρότερα.

Ο Αρμιν Λάσετ, αντιπρόεδρ­ος του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή στο περιοδικό ότι δεν είναι σκόπιμη η εμπλοκή των Χριστιανοδ­ημοκρατών σε τέτοιου είδους διενέξεις. «Η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι τόσο σοβαρή, ώστε θα πρέπει να επικεντρωθ­ούμε σε αυτήν και όχι σε άλλες συμβολικές διαμάχες. Η μπούργκα μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια», υπογράμμισ­ε ο Λάσετ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece