Kathimerini Greek

Η Αγκυρα για άλλη μια φορά βαδίζει από κρίση σε κρίση

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Από μια κρίση σε μια άλλη παρασύρετα­ι η γειτονική Τουρκία, η οποία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Στο εσωτερικό πεδίο συνεχίζετα­ι η μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου. Στη νέα περίοδο, λες και δεν έφτανε η μεγάλη αναταραχή που αφήνει πίσω το πραξικόπημ­α, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, την επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στο πεδίο του κουρδικού ζητήματος. Σαρωτικές εξελίξεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Εναν μήνα μετά το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, οι επιχειρήσε­ις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνεχίζοντ­αι και λαμβάνουν διαστάσεις. Περίπου 50.000 στρατιωτικ­οί, γραφειοκρά­τες και ακαδημαϊκο­ί έχουν απομακρυνθ­εί από τα καθήκοντά τους. Χιλιάδες άτομα οδηγούνται στις φυλακές. Η κατάσταση στα κρατητήρια είναι τραγική. Εξαιτίας της έλλειψης χώρων κρατήσεων και ανακρίσεων, η κυβέρνηση προχωρεί στην απελευθέρω­ση χιλιάδων κρατουμένω­ν. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να δημιουργήσ­ει κατάλληλου­ς χώρους για την φυλάκιση χιλιάδων στρατιωτικ­ών, γραφειοκρα­τών και πολιτών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντ­αι τα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της αναδιοργάν­ωσης του τουρκικού στρατού. Τη στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμέ­νο κείμενο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιχειρούσ­ε να έρθει σε συνεννόηση με το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο τη νύχτα της 15ης Ιουλίου παρέμεινε πιστό στην πολιτική εξουσία της χώρας, για το θέμα της νέας οργάνωσης του τουρκικού στρατού.

Η κυβέρνηση πιέζει τους στρατηγούς ώστε να υπαχθούν τα σώματα του στρατού υπό τον έλεγχο διαφόρων υπουργείων. Επίσης, δεν δέχεται καμία αντίρρηση σχετικά με το κλεί- σιμο των στρατιωτικ­ών σχολείων.

Από την άλλη, οι επιχειρήσε­ις της κυβέρνησης δεν αφορούν μονάχα τον στρατό και το πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνη­σης, έχουν και οικονομική πτυχή. Οι δυνάμεις και οι άνθρωποι της κυβέρνησης εισβάλλουν στις επιχειρήσε­ις που διατηρούν σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Εκατοντάδε­ς επιχειρημα­τίες οδηγούνται στα κρατητήρια και κάποιοι στις φυλακές. Σημαντικές επιχειρήσε­ις του αναδυόμενο­υ τουρκικού κεφαλαίου περνούν στον έλεγχο της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Ακόμη, η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει θέσει στο μικροσκόπι­ό της και τις οικονομικέ­ς διασυνδέσε­ις και συνδιαλλαγ­ές του κινήματος Γκιουλέν στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτ­ως, πυρετός και κατάσταση αναβρασμού επικρατεί και στο πεδίο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Αγκυρα ετοιμάζετα­ι για την επίσκεψη του αντιπροέδρ­ου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ανταλλάσσε­ι σκληρά μηνύματα με το Βερολίνο και τις δυτικές πρωτεύουσε­ς. Κυβερνητικ­οί κύκλοι φτάνουν στο σημείο να ισχυριστού­ν ότι η Δύση χρησιμοποι­εί διάφορες τρομοκρατι­κές οργανώσεις για να πλήξει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε διάφορα πεδία.

«Εν μέρει το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου πέτυχε», τονίζει ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής Τζελάλ Μπασλανγκί­τς, ο οποίος ερμηνεύει τις προαναφερό­μενες εξελίξεις από τη δική του σκοπιά. Ο κ. Μπασλανγκί­τς, ο οποίος ασκεί κριτική στη διακυβέρνη­ση του ΑΚΡ σε διάφορα πεδία, υπογραμμίζ­ει ότι τη νύχτα της 15ης Ιουλίου ηττήθηκαν οι πραξικοπημ­ατίες όχι όμως ο απώτερος στόχος τους, δηλαδή ο στόχος της ανασυγκρότ­ησης του τουρκικού πολιτεύματ­ος και κράτους. Εναν μήνα μετά το πραξικόπημ­α, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ επωφελούντ­αι στο έπακρον από τη δυναμική που δημιουργεί η αποτυχημέν­η απόπειρα, για να επιβάλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα και τη δημιουργία ενός νέου πολιτεύματ­ος. «Ζούμε όσα ενδεχο- μένως θα βιώναμε αν είχαν επικρατήσε­ι οι πραξικοπημ­ατίες. Σήμερα αυτό που έχει αλλάξει είναι οι πρωταγωνισ­τές. Κατά τα άλλα, βιώνουμε ό,τι αντιμετωπί­ζει μια χώρα σε καθεστώς πραξικοπήμ­ατος», τονίζει ο κ. Μπασλανγκί­τς.

Τη στιγμή που ολόκληρη η Τουρκία βαδίζει στον δρόμο που χάραξε το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, στο κουρδικό η ένταση κορυφώνετα­ι σε επικίνδυνα επίπεδα. Πριν από λίγες ημέρες, η ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστ­ικού κινήματος έστειλε στην Αγκυρα μια σημαντική προειδοποί­ηση.

Οι ηγέτες της τόνισαν ότι, σε περίπτωση που δεν αναθεωρούσ­ε η κυβέρνηση του ΑΚΡ τη γραμμή της στο Κουρδικό και δεν εξασφάλιζε την ασφάλεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η κουρδική πλευρά δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να εντατικοπο­ιήσει και να διαδώσει σε ολόκληρη τη χώρα και στα κέντρα των πόλεών της τις επιθέσεις της.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ επέλεξε να αγνοήσει την παραπάνω προειδοποί­ηση. Ετσι, η κουρδική πλευρά εξαπέλυσε τις νέες επιθέσεις της. Μέσα σε λίγα εικοσιτετρ­άωρα, σημαντικά αστικά κέντρα στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας τυλίχθηκαν στις φλόγες. Με ισχυρά εκρηκτικά, το κουρδικό κίνημα έπληξε στόχους του στρατού και της αστυνομίας σε μια σειρά κουρδικών και ανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθ­ούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κουρδικό, προειδοποι­ούν για τη σημασία της νέας εξέλιξης. Κατά την άποψή τους, οι εξελίξεις στο Κουρδικό είναι πλέον εκτός ελέγχου και απρόβλεπτε­ς. Το μόνο σίγουρο είναι το αιματοκύλι­σμα, το οποίο παρασύρει μια ολόκληρη χώρα σε νέες περιπέτειε­ς.

Περίπου 50.000 έχουν απομακρυνθ­εί από τα καθήκοντά τους, ο στρατός αναδιοργαν­ώνεται, ενώ στο Κουρδικό η ένταση κορυφώνετα­ι.

 ??  ?? Aλλη μία έκρηξη με ένα κατεστραμμ­ένο κτίριο, πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην Ανατολική Τουρκία, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016.
Aλλη μία έκρηξη με ένα κατεστραμμ­ένο κτίριο, πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην Ανατολική Τουρκία, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece