Kathimerini Greek

Πρωταγωνισ­τές και παντογνώστ­ες σε χώρα της παράνοιας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ενας καλός δημοσιογρά­φος μπορεί να μετατρέψει ένα τροχαίο δυστύχημα σε αφήγημα μιας τραγωδίας, με θύτες και θύματα, σε μια συγκλονιστ­ική ιστορία για τη μοίρα των θνητών. Συνήθως, όμως, τέτοια συμβάντα μένουν στα «ψιλά» του αστυνομικο­ύ και δικαστικού ρεπορτάζ, με μια ελάχιστη αναφορά στο τι συνέβη, ποιοι εμπλέκοντα­ι, πότε και πού συνέβη και ποια τα αίτια (πιθανά ή επιβεβαιωμ­ένα). Οταν, όμως, πέπλο μυστηρίου περιπλέκει καθετί που συμβαίνει σε μια χώρα, όταν οργιάζει η φαντασία, είτε ζούμε σε έναν κόσμο όπου σκοτεινές δυνάμεις ορίζουν τα πάντα είτε ζούμε μέσα σε μια παράνοια όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Το δυστύχημα στα νερά της Αίγινας είναι μια τραγωδία από μόνο του, με τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ο πατέρας του. Το γεγονός, όμως, ότι η ιστορία εξελίχθηκε σε πολιτικό θρίλερ, με τη συμμετοχή υπουργών, αρχηγών κομμάτων και κυβερνητικ­ών παραγόντων, με non paper από το γραφείο του πρωθυπουργ­ού, αποδεικνύε­ι μεγάλη νοσηρότητα στον δημόσιο βίο. Ασφαλώς, πρέπει να πούμε εξ αρχής ότι, καθώς διεξάγεται η έρευνα των λιμενικών και δικαστικών αρχών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ούτε ότι η αιτία ήταν απλή ούτε ότι υπήρξε πολιτική συνωμοσία για να προστατευθ­ούν κάποιοι επιφανείς εμπλεκόμεν­οι. Η θύελλα που ξέσπασε γύρω από το θέμα, όμως, από μόνη της δείχνει πόσο καχύποπτη είναι η κοινή γνώμη και πόσο πρόχειρη η πολιτική διαχείριση θεμάτων.

Ενα συγκλονιστ­ικό γεγονός αποκτά δική του δυναμική. Η απορία διαδέχεται το σοκ. Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τόσο ακραίο στα καλά καθούμενα; Εάν, λοιπόν, υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για περαιτέρω ερωτήματα –οποιοδήποτ­ε κενό στην πορεία των γεγονότων ή κάποια απρόσμενη ανάμειξη τρίτων– τα ερωτήματα πολλαπλασι­άζονται, ώστε να πλανάται η αίσθηση μιας πιθανής συνωμοσίας για την απόκρυψη της αλήθειας. Στην προκειμένη περίπτωση, το γεγονός ότι το ταχύπλοο δεν σταμάτησε αμέσως στον τόπο της σύγκρουσης, ώστε να φανεί ποιοι επέβαιναν σε αυτό, καθώς και η καθυστέρησ­η στην εμφάνιση του χειριστή στις Αρχές προκάλεσαν ερωτήματα εκεί που δεν θα υπήρχαν αλλιώς. Η «ταξική» διάσταση του θέματος –το ακριβό σκάφος, ο πλούσιος ιδιοκτήτης/χειριστής και ο πασίγνωστο­ς δικηγόρος– συνέβαλε επίσης στις υπόνοιες ότι κάποιοι κρύβουν κάτι. Οποια και αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, οι σπόροι της αμφισβή- τησης θεσμών και διαδικασιώ­ν ήδη έχουν φυτρώσει.

Οσο υπερβολική και αν φαίνεται η συζήτηση γύρω από το δυστύχημα της Αίγινας, δεν μας ξαφνιάζει. Αντιθέτως, η ψύχραιμη αποτίμηση των πραγμάτων θα μας εξέπληττε. Εχουμε συνηθίσει στη θλιβερή πραγματικό­τητα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα ως δεδομένο, ότι τα φαινόμενα απατούν, ότι πίσω από κάθε γεγονός κρύβονται κάποια συμφέροντα. Αυτό ισχύει σε μικρά θέματα και σε μεγάλα. Από ένα δυστύχημα ή μια αυτοκτονία έως κοσμογονικ­ά γεγονότα. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας, για παράδειγμα, ακόμη διχάζει πολιτικούς και πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από τη μακρόχρονη κρίση. Στην Κύπρο, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή της δικής τους κρίσης, σχεδόν όλοι γνώριζαν τι συνέβη και τι έπρεπε να πράξουν. Ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα (με τις δικές τους εντάσεις και ιδιαιτερότ­ητες, βεβαίως), οι Κύπριοι βγήκαν γρήγορα από το μνημόνιό τους, ενώ οι Ελληνες αγωνίζοντα­ι ακόμη. Η δικαστική οδύσσεια του πρώην υπευθύνου της στατιστική­ς υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου είναι η απόδειξη ότι μέσα σε κλίμα γενικής καχυποψίας και παράνοιας, εάν κάποιος φορτωθεί ευθύνες, άλλοι θα μπορούν να απεμπολήσο­υν τις δικές τους. Η κυνική αυτή αντίληψη βασίζεται στην αδικία και, την ίδια ώρα, εδραιώνει περισσότερ­ο την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, όλα είναι σχετικά και υποκειμενι­κά και ότι το άδικο κυριαρχεί. Ετσι δεν εμπιστευόμ­αστε ούτε ανθρώπους ούτε θεσμούς – ούτε όσα βλέπουν τα μάτια μας.

Ετσι ένα τροχαίο δεν είναι απλώς ένα τροχαίο, η μακρόχρονη πορεία προς τη χρεοκοπία δεν εξηγείται χωρίς τον δόλο σκοτεινών δυνάμεων, αεροπλάνα που ίπτανται στον ελληνικό εναέριο χώρο σε ύψος 30 χιλιομέτρω­ν ψεκάζουν τους πολίτες, πάντα άλλοι φταίνε για όσα εμείς πράττουμε ή δεν πράττουμε. Αλήθεια είναι ότι υπήρξαν αρκετές συνωμοσίες στην ελληνική Ιστορία (αρκεί να μετρήσουμε τα πραξικοπήμ­ατα του περασμένου αιώνα), ώστε να ενισχύεται κάθε υποψία πλεκτάνης εναντίον μας. Αλλά ίσως τα δίχτυα στα οποία είμαστε αιωνίως μπλεγμένοι υφαίνονται από τον καθένα μας όταν μιλάμε χωρίς να γνωρίζουμε και χωρίς να ακούμε, όταν δεν απαιτούμε Δικαιοσύνη και αξιόπιστου­ς θεσμούς, με αποτέλεσμα ο καθένας να εμμένει στη δική του αλήθεια χωρίς διάθεση συμβιβασμο­ύ σε μια κοινή πραγματικό­τητα στην οποία δεν είμαστε εμείς πάντα πρωταγωνισ­τές και παντογνώστ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece