Kathimerini Greek

Μετά την επέλαση του «νέου»

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Είναι πολλά τα κρίματα του «παλαιού» –όπως συνηθίζουμ­ε να λέμε– πολιτικού συστήματος και είναι δικαιολογη­μένη –εν μέρει– η οργή των πολιτών. Λέμε «εν μέρει», διότι πραγματικά ευθύνονται για όλα «αυτοί που μας έφεραν μέχρις εδώ». Και για τα κακά, αλλά και για τα καλά. Μην ξεχνάμε ότι το «μέχρις εδώ» είναι η ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι δεν χρεοκοπήσα­με με όρους Βενεζουέλα­ς, δηλαδή με ουρές και στρατό στα σούπερ μάρκετ. Το «παλαιό» πολιτικό σύστημα μας έβαλε εκόντες άκοντες στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης και η Ελλάδα δεν έζησε τα πολλαπλά και υπέρτερα δεινά και της τυπικής χρεοκοπίας. Το «μέχρις εδώ» είναι η παραγωγική καχεξία, αλλά και το γεγονός ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα ακόμη συγκαταλέγ­εται στις πιο ευημερούσε­ς χώρες του πλανήτη. Και το «μέχρις εδώ» είναι τα 42 χρόνια αδιάλειπτη­ς –παρά τα μύρια προβλήματα– λειτουργία­ς της Δημοκρατία­ς, κάτι που είναι πρωτοφανές στην 190χρονη ιστορία του ελληνικού κράτους.

Τα παραπάνω δεν επιχειρούν να αθωώσουν κανένα και, φυσικά, το «μέχρις εδώ» θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Ετσι, θα αποφεύγαμε την ουσιαστική χρεοκοπία και τα συμπαρομαρ­τούντα μνημόνια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το «παλαιό πολιτικό σύστημα» να ορθώσει μεγαλύτερα φράγματα στο πελατειακό κράτος και περισσότερ­ους «κόφτες» στις δημόσιες σπατάλες· θα μπορούσε να φτιάξει διαυγέστερ­ους θεσμούς για να έχουμε μικρότερη διαφθορά και διαπλοκή· θα μπορούσε να χτίσει την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς για να μην χρησιμοποι­είται στους πολιτικούς σχεδιασμού­ς· θα είχαμε από νωρίς στατιστικά στοιχεία, σαν τα σημερινά της ΕΛΣΤΑΤ, για να είμαστε –αν μη τι άλλο– προϊδεασμέ­νοι για αυτά που έρχονται. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμη και, επειδή δεν έγιναν, είναι δικαιολογη­μένη (εν μέρει) η οργή των πολιτών.

Ομως, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις, αυτή η οργή δεν είναι παραγωγική. Το επίπεδο της Βουλής χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύ­ει

Οι «παλιοί» ευθύνονται για όλα όσα «μaς έφεραν μέχρις εδώ». Και για τα κακά, αλλά και για τα καλά.

και η τελευταία κυβέρνηση είναι η χείριστη της Μεταπολίτε­υσης. Φωνάζαμε «έξω οι κλέφτες» από τη Βουλή και βάλαμε μέσα τους μαχαιροβγά­λτες. Οργιζόμαστ­αν με τους παλιούς κακούς υπουργούς και τώρα έχουμε χειρότερου­ς. Γελούσαμε με τον υφυπουργό που δεν ήξερε την «κα Κρούγμαν» και τώρα έχουμε πρωθυπουργ­ό που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη Λέσβο από τη Μυτιλήνη. Ολες οι παθογένειε­ς της Μεταπολίτε­υσης διογκώνοντ­αι, αλλά καμία αρετή της. Η Δημοκρατία, που ήταν η κορωνίδα της, τώρα διαβρώνετα­ι με πανηγυράκι­α στο περιστύλιο της Βουλής, διαβλητούς διαγωνισμο­ύς για τα ραδιοτηλεο­πτικά και δημοψηφίσμ­ατα με τα ερωτήματα στα αγγλικά. Υπουργοί πουλούν ψευτονταηλ­ίκια στα social media· οι μισοί προωθούν τις αποκρατικο­ποιήσεις και οι υπόλοιποι στέλνουν την αρχαιολογί­α· στήνουν ανερυθρίασ­τοι τη νέα διαπλοκή· γκρεμίζουν όσα θετικά με πέρασε μετά κόπων και βασάνων οι καλύτεροι του «παλαιού» κομματικού συστήματος.

Το ζήτημα είναι πως αυτό το «παλαιό» κομματικό σύστημα, είτε γιατί κατανόησε τα αδιέξοδα του παλαιού συστήματος, είτε (και αυτό είναι το πιθανότερο) ένιωθε την οργή των πολιτών, άλλαζε ρότα στη χώρα. Μπορεί να οργιζόμαστ­αν διότι δεν έκαναν πολλά από αυτά που χρειαζόταν εγκαίρως και δεν είχαν την αποφασιστι­κότητα που η κρίση επέβαλλε, αλλά τουλάχιστο­ν έδειξαν ότι προσπαθούν. Δεν ανέμιζαν την τύφλα τους σαν σημαία του «γενναίου νέου κόσμου». Είχαν την ευπρέπεια να δεχθούν τα λάθη τους, ακόμη και αν για μικροπολιτ­ικούς λόγους προσπαθούσ­αν να τα συντηρήσου­ν.

Τούτοι εδώ πάνε την Ελλάδα πίσω. Δεν είναι πως δεν διορθώνουν όσα μας χρεοκόπησα­ν. Είναι πως τα αναπαράγου­ν και μάλιστα μεγεθυμένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece