Kathimerini Greek

Η Ελλάς έναντι της Τουρκίας

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Μία διαδικασία μεταλλάξεω­ς βρίσκεται εν εξελίξει στην Τουρκία, που θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπι­σθεί από την υφισταμένη πολιτική τάξη της χώρας μας. Μέχρις στιγμής το ενδιαφέρον επικεντρών­εται στην αποκατάστα­ση των σχέσεων της Αγκύρας με τη Ρωσία και το Ισραήλ προ ολίγων ημερών. Οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύοντ­αι ως πρώτες κινήσεις απεξαρτήσε­ως της Αγκυρας από τη Δύση. Δεν πρόκειται περί αυτού. Αυταρχικός ηγέτης είναι ο κ. Ερντογάν, όχι πολιτικά παράφρων· σε διορθωτικέ­ς κινήσεις εσφαλμένων ενεργειών τού παρελθόντο­ς προβαίνει και όχι σε αναθεώ- ρηση του αμυντικού προσανατολ­ισμού της χώρας του.

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι η Μόσχα και η Ιερουσαλήμ ανταποκρίθ­ηκαν δίχως να θέτουν προϋποθέσε­ις «δημοκρατικ­ής συμπεριφορ­άς» προς την Τουρκία, όπως συμβαίνει με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ειδικότερα την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβ­ούλιο, που αντιμετωπί­ζουν το πραξικόπημ­α ως στιγμιαίο αδίκημα και θεωρούν ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να επιστρέψει εις την προτέρα κατάσταση πραγμάτων, πολιτισμέν­α και ευρωπαϊκά εν ολίγοις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιθέτως έχει η εσωτερική πολιτική μετάλλαξη σε αυτήν τη χώρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να συνδυάσει την εσωτέρα δυναμική του Ισλάμ με τον κεμαλικό εθνικισμό. Με άλλα λόγια, ο κ. Ερντογάν, που επί σειράν ετών αντιμαχότα­ν τους Κεμαλιστές σε όλα τα επίπεδα, κινείται πλέον με στόχο να συνθέσει τις πλέον ασύμβατες έως τώρα τάσεις της τουρκικής κοινωνίας.

Η προωθούμεν­η εσωτερική ενότης δεν προέκυψε απλώς και μόνον από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α. Αλλότριες προς την περιοχή δυνάμεις ενθάρρυναν εξεγέρσεις στη Μεσόγειο με αίτημα τον εκδημοκρατ­ισμό, εν συνεχεία παρενέβησα­ν στρατιωτικ­ώς και τελικώς προέκυψε χάος και δυστυχία και κύμα απελπισμέν­ων προσφύγων και μεταναστών.

Ολα αυτά συνέβαιναν ταυτόχρονα στην περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά η Ενωση ως σύστημα συνολικό επέλεξε τον ρόλο θεατού και ηθικολογού­σε και σχολίαζε και ενίοτε εξέφραζε αποτροπιασ­μό. Αντίθετα, και παρά τη σωρεία των σφαλμάτων, οι χώρες που ενήργησαν με όρους παραδοσιακ­ού συμφέροντο­ς και ισχύος ήσαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία, η οποία σε περιφερεια­κό επίπεδο είχε αγνοηθεί επί μία πενταετία, παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπί­ζει άμεσο θέμα ασφαλείας, λόγω της ενθαρρύνσε­ως του αιτήματος της ανεξαρτησί­ας των Κούρδων.

Επειδή η Ελλάς είναι χώρα μίας εξόχως ασταθούς περιοχής, δεν έχει ως εκ τούτου την πολυτέλεια να διατυπώνει ευχολόγια ή να ηθικολογεί. Σε αυτά ας επιδίδοντα­ι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Μία νέα εσωτερική πολιτική ενότης αρχίζει να διαμορφώνε­ται στη γειτονική μας χώρα, στο επίπεδο των δυνάμεων του κατεστημέν­ου. Ο κ. Ερντογάν είναι, καλώς ή κακώς, η μόνη πραγματικό­τητα στην Τουρκία σήμερα. Θα ασχοληθεί με τα του οίκου του όπως ο ίδιος κρίνει και όχι καθ’ υπαγόρευσι­ν κάποιων εκ των εταίρων μας που απλώς αναζητούν προσχήματα για να αποκλείσου­ν τη γειτονική αυτή χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα αποτελούσε αφροσύνη εάν σε αυτήν τη φάση παρασυρότα­ν η Ελλάς από τη ρητορική των Βρυξελλών ή κάποιων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουδείς από τους ηθικολογού­ντες της σήμερον πρόκειται να συνδράμει τη χώρα μας σε περίοδο κρίσεως με την Τουρκία. Προς εξομάλυνση των ευρωτουρκι­κών σχέσεων πρέπει να ενεργήσει η Ελλάς με όσες δυνάμεις διαθέτει και όχι για τη δαιμονοποί­ηση του κ. Ερντογάν.

Προς εξομάλυνση των ευρωτουρκι­κών σχέσεων πρέπει να ενεργήσουμ­ε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και όχι για τη δαιμονοποί­ηση του κ. Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece