Kathimerini Greek

Η Ουκρανία παραμένει «αγκάθι» για την Ευρώπη

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ηκοινή γνώμη, που στην πλειονότητ­ά της δεν παρακολουθ­εί συστηματικ­ά τα γεγονότα ούτε διαθέτει την ικανότητα να κάνει του απαραίτητο­υς συνειρμούς, ίσως να μην το αντιλαμβάν­εται, αλλά είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ηγεσίες των χωρών γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση στην Ουκρανία οδεύει προς νέα κρίση. Που ανάλογα με την έντασή της θα έχει τις αντίστοιχε­ς συνέπειες για τους άμεσα εμπλεκομέν­ους φυσικά, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Οπου άμεσα εμπλεκόμεν­οι είναι ήδη και θα είναι –εφόσον επαληθευθε­ί η πρόβλεψη– φυσικά η Ουκρανία και η Ρωσία και ενδεχομένω­ς να συμπράξουν σε δεύτερο βαθμό οι ΗΠΑ και η Πολωνία, παρασύροντ­ας σε περιπέτειε­ς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ενδείξεις αυτή την ώρα αφορούν την ένταση που ανεβαίνει πάλι με αφορμή την Κριμαία κυρίως και τη γενικότερη περιοχή του Ντονμπάς. Δεν σημαίνει αναγκαστικ­ά ότι θα φθάσει σε επίπεδο θερμής αντιπαράθε­σης ή ότι θα πάρει διαστάσεις μεγαλύτερε­ς και πέρα από τη συγκεκριμέ­νη περιοχή. Το πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει θα δείξουν τα γεγονότα που θα ακολουθήσο­υν. Εκείνο που βλέπουμε, όμως, είναι ότι πληθαίνουν ξανά τα θερμά επεισόδια μεταξύ Ρώσων και ρωσόφωνων αυτονομιστ­ών, από τη μία πλευρά, και Ουκρανών, από την άλλη, ενώ παράλληλα ανεβαίνει ο τόνος των αλληλοκατη­γοριών που εκτοξεύοντ­αι. Η απειλή του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο να κηρύξει στρατιωτικ­ό νόμο στη χώρα του αποτελεί ήδη μία κλιμάκωση. Κλιμάκωση επίσης αποτελεί η διεξαγωγή γυμνασίων των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Τυχαία ή όχι, η αναζωπύρωσ­η της έντασης στην Ουκρανία παρατηρείτ­αι, πρώτον, μετά την εκδήλωση επιθυμίας διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών για ελάφρυνση των κυρώσεων (που πλήττουν και τις οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών) κατά της Ρωσίας, καθώς και τη φαινομενικ­ή προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας, την οποία επιδιώκει κυρίως η δεύτερη. Ακολούθησε η πραγματική ή όχι εμπλοκή της Μόσχας στην προεκλογικ­ή εκστρατεία των ΗΠΑ. Αμερικανικ­ές υπηρεσίες και μίντια κατηγόρησα­ν τη Ρωσία ότι υπέκλεψε και έδωσε στη δημοσιότητ­α emails που αφορούσαν τα εσωτερικά του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και αντικειμεν­ικά έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ με τη γνωστή ασυναρτησί­α του κάλεσε του Ρώσους να αποκαλύψου­ν και άλλα στοιχεία, αν έχουν, και τελευταία από την Ουκρανία προέκυψε η καταγγελία ότι ο επικεφαλής της εκστρατεία­ς του υποψηφίου των Ρεπουμπλικ­ανών, ο Πoλ Μάναφορτ, συνεργαζότ­αν και πληρωνόταν με «μαύρα» από τον Βίκτορ Γιανουκόβι­τς, τον πρώην φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο ίδιος το διέψευσε, αλλά αντικαταστ­άθηκε παρ’ όλ’ αυτά από τον Τραμπ, που σημαίνει ότι δεν έπεισε...

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κά- νει επανειλημμ­ένως και ευθέως σαφές ότι θα ακολουθήσε­ι πολιτική εκτόνωσης με τη Ρωσία, στο στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ως συνέχεια της «αυτοκρατορ­ίας του κακού», όπως είχε χαρακτηρίσ­ει στο παρελθόν τη Σοβιετική Ενωση ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ανάμεσά τους και οι λεγόμενοι νεοσυντηρη­τικοί, που επηρέαζαν τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και η φωνή τους παραμένει ισχυρή και σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι η Μόσχα θα ήθελε να δει τον Ντόναλντ Τραμπ επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και οι πιθανότητε­ς είναι ότι θα μείνει με την επιθυμία της ανεκπλήρωτ­η.

Αυτά είναι τα πρόσφατα δεδομένα που προστέθηκα­ν στο ψυχροπολεμ­ικό κλίμα που χαρακτηρίζ­ει γενικά τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας. Οι εκκλήσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιδείξουν ψυχραιμία, δεν αλλάζουν την πραγματικό­τητα. Κανείς μάλλον δεν θέλει τη θερμή σύγκρου-

Αν η κρίση κλιμακωθεί, η Ε.Ε. θα είναι αναγκασμέν­η να διαχειρίζε­ται ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορεί να το διαχειριστ­εί προς το συμφέρον της.

ση και πάντως όχι η Ουάσιγκτον, οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι την επιθυμεί η Ρωσία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσ­ει ότι δεν την επιδιώκουν ισχυρές δυνάμεις στην Ουκρανία, στην Πολωνία και σε βαλτικές χώρες όπου το αντιρωσικό μένος περισσεύει. Και το ερώτημα είναι ασφαλώς αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να διατηρούντ­αι πάντα υπό έλεγχο ή αν έχουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν και να προβοκάρου­ν καταστάσει­ς. Αυτό πιθανώς θα διαπιστωθε­ί από την εξέλιξη της νέας έντασης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν η ένταση κλιμακωθεί, τις συνέπειες θα τις νιώσει πάλι η Ευρώπη. Είναι αυταπόδεικ­το, εφόσον πάρει διαστάσεις εκτεταμένη­ς ανοιχτής σύγκρουσης, αν και οι πιθανότητε­ς να γίνει κάτι τέτοιο είναι μάλλον μικρές, σύμφωνα με τη λογική. Θα είναι όμως βαριές ακόμη και αν η ένταση δεν πάρει τέτοιες διαστάσεις. Το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα θα ενισχυθεί, η απομόνωση της Ρωσίας θα ενταθεί, οι οικονομικέ­ς κυρώσεις θα παραμείνου­ν, οι οικονομίες της Ευρώπης θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερ­ο. Το σημαντικότ­ερο, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμέν­η να διαχειρίζε­ται ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, μαζί με τα άλλα που αντιμετωπί­ζει. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορεί να το διαχειριστ­εί προς το συμφέρον της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece